Εξέλιξη:

Η προέλευση του γυναικείου οργασμού.


  • Τελευταία ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2023
  • Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 10 λεπτά

Εξέλιξη - Η προέλευση του γυναικείου οργασμού.

Οι γυναίκες δεν χρειάζονται τον οργασμό για την αναπαραγωγή. Τότε γιατί υπάρχει; Ποιες θεωρίες υπάρχουν, γύρω από την προέλευση του γυναικείου οργασμού;

Σε ότι αφορά τον γυναικείο οργασμό, υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η μία από αυτές, υποστηρίζει πως οι γυναίκες έχουν οργασμούς επειδή το γυναικείο αναπαραγωγικό όργανο, έχει την ίδια εμβρυϊκή προέλευση με το ανδρικό. Αυτό που ισχύει επίσης είναι, πως κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς την κλειτορίδα και το πέος. Όμως αν αυτός είναι και ο λόγος, που ο ανδρικός οργασμός αντιστοιχεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με τον γυναικείο, δεν είναι απολύτως σίγουρο, αναφέρει η Prof. Mihaela Pavlicev, εξελικτική βιολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Μια άλλη θεωρία γύρω από τον γυναικείο οργασμό, αναφέρει πως οι οργασμοί είναι μια εξελικτική καινοτομία, η οποία έχει δημιουργηθεί ώστε να βοηθήσει τις γυναίκες να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο. Αυτό επίσης δεν ισχύει, επιμένει η Prof. Mihaela Pavlicev: ο γυναικείος οργασμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι γνωστός εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και σε άλλα πρωτεύοντα όντα. Γνωρίζουμε, πως και άλλα θηλαστικά έχουν ένα παρόμοιο αντανακλαστικό κατά τη διάρκεια του οργασμού. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, αν προκαλεί και σε αυτά, τα ίδια συναισθήματα, με αυτά που προκαλεί ο οργασμός στις γυναίκες. Επίσης, δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί, τι θα μπορούσε να είναι αυτό σε έναν οργασμό, το οποίο θα βοηθούσε τις γυναίκες να αναγνωρίσουν, αν έχουν επιλέξει τον κατάλληλο σύντροφο.

Μια άλλη υπόθεση γύρω από τον γυναικείο οργασμό είναι, πως οι μυϊκές συσπάσεις υποτίθεται ότι βοηθούν τη μήτρα στη συλλογή του σπέρματος. Δεν υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία γύρω από αυτό, αναφέρει επίσης η Prof. Mihaela Pavlicev. Επίσης, οι συσπάσεις αυτές κατευθύνονται προς τα έξω και όχι προς τα μέσα.

Για ποιόν λόγο μια γυναίκα βιώνει τον οργασμό, παρόλο που δεν είναι βιολογικά απαραίτητος, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά. Όμως: Το ρεφλέξ αυτό με όλη του τη δυναμική - και εννοεί τον γυναικείο οργασμό - είναι κάτι πολύ περίπλοκο για να είναι απλά μια εξελικτική σύμπτωση, αναφέρει επίσης ο εξελικτικός βιολόγος Prof. Günter Wagner από το Πανεπιστήμιο του Yale. Αυτό οδηγεί σε πολλές θεωρίες, οι οποίες όμως διαθέτουν μια πολύ μικρή εμπειρική υποστήριξη.

Τι σχέση θα μπορούσε να έχει ο γυναικείος οργασμός με τον οργασμό του θηλυκού κουνελιού;

Στα θηλυκά κουνέλια, η ωορρηξία ενεργοποιείται από τον οργασμό του θηλυκού ζώου. Επομένως, ο οργασμός του είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή. Γι' αυτό και τα κουνέλια έχουν την κλειτορίδα τους εσωτερικά, ώστε αυτή να διεγείρεται από το πέος του αρσενικού κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Από αυτή την ανακάλυψη, οι εξελικτικοί βιολόγοι Prof. Günter Wagner και Prof. Mihaela Pavlicev στηρίζουν τη θεωρία, πως ο περιοδικός κύκλος της ωορρηξίας στις γυναίκες, θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί εξελικτικά πολύ αργότερα. Και δεδομένου, πως ο οργασμός δεν είναι κάτι αποκλειστικά ανθρώπινο - και έχοντας μια αποδεδειγμένη λειτουργία να προκαλεί σε άλλα θηλαστικά την ωορρηξία - υποθέτουν πως και ο ανθρώπινος γυναικείος οργασμός, θα μπορούσε αρχικά να είχε επίσης την ίδια λειτουργία της πρόκλησης ωορρηξίας.

Στο ζωικό βασίλειο, ο οργασμός δεν έχει αυτή τη λειτουργία μόνο στα κουνέλια, αλλά και στις καμήλες, τις γάτες και τα κουνάβια. Το ότι στα κουνέλια η ωορρηξία προκαλείται από τον οργασμό, απέδειξαν οι Prof. Günter Wagner και Prof. Mihaela Pavlicev με μια έρευνα: χορήγησαν στα θηλυκά κουνέλια για μια περίοδο δύο εβδομάδων ένα αντικαταθλιπτικό, το οποίο περιείχε τον αναστολέα της πρόσληψης σεροτονίνης φλουοξετίνη. Αυτό το αντικαταθλιπτικό έχει αποδειχθεί πως αναστέλλει στους ανθρώπους την ικανότητα να έχουν οργασμό. Στη συνέχεια, έφεραν αυτά τα θηλυκά κουνέλια για σύζευξη και πάλι μαζί με ένα ομοειδές αρσενικό. Η έρευνα έδειξε, πως τα ζώα που έλαβαν με αυτόν τον τρόπο την θεραπεία, είχαν περίπου 30 τοις εκατό μικρότερη ωορρηξία, από τα ζώα της υπόλοιπης ερευνητικής ομάδας. Αυτό επιβεβαιώνει, πως η φλουοξετίνη έχει και στα κουνέλια ακριβώς την ίδια επίδραση στην ικανότητα να έχουν οργασμούς.

Για να αποδειχθεί όμως, πως στην πραγματικότητα ο οργασμός είναι αυτός που προκαλεί την ωορρηξία, τα θηλυκά κουνέλια έλαβαν σε μια δεύτερη έρευνα ξανά το ίδιο αντικαταθλιπτικό. Μόνο που αυτή τη φορά, τους έγινε και μια ένεση με μια ανθρώπινη σεξουαλική ορμόνη, την χοριακή γοναδοτροπίνη. Υπό την επίδραση αυτής της πρόσθετης σεξουαλικής ορμόνης, τα κουνέλια είχαν και πάλι ωορρηξία. Συνεπώς, δεν ήταν το αντικαταθλιπτικό αυτό που είχε εμποδίσει την ωορρηξία τους, αλλά η έλλειψη που οργασμού που προκλήθηκε από το αντικαταθλιπτικό. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες βλέπουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της λειτουργίας που έχει ο οργασμός στα κουνέλια, και του ανθρώπινου οργασμού στις γυναίκες. Ο ανθρώπινος γυναικείος οργασμός, θα μπορούσε επομένως να είναι ένα εξελικτικό απομεινάρι.

Υπάρχει κάποια απάντηση, στο γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό;

Το 2016, η εξελικτική ερευνήτρια Prof. Mihaela Pavlicev παρατήρησε με μεγάλη προσοχή τα αναπαραγωγικά όργανα των πρώιμων θηλυκών θηλαστικών, και διαπίστωσε, πως σε αυτά η κλειτορίδα - η οποία παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στον οργασμό μιας γυναίκας - ήταν ένα μέρος του κολπικού καναλιού, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, πως η σεξουαλική επαφή θα διεγείρει αυτό το όργανο προκαλώντας την ωορρηξία. Ακριβώς όπως συμβαίνει στα κουνέλια ακόμη και σήμερα. Όμως, σε μεταγενέστερα είδη - και ιδιαίτερα στα πρωτεύοντα όντα - η κλειτορίδα απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο από τον κόλπο, πιθανώς επειδή ο γυναικείος οργασμός δεν ήταν πλέον αναγκαίος για την αναπαραγωγή, λόγω της κυκλικής περιοδικής ωορρηξίας. Και δεδομένου, πως το πέος δεν έρχεται πλέον σε άμεση επαφή με την κλειτορίδα κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται σήμερα να βιώσουν έναν οργασμό.

Αισθάνονται τα ζώα τον οργασμό με τον ίδιο τρόπο που τον αισθάνονται και οι άνθρωποι;

Η θεωρία, πως και τα ζώα βιώνουν έναν οργασμό παρόμοιο με αυτόν των ανθρώπων, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί μόνο στα δελφίνια και τα μπονόμπο. Η βιολόγος Dr. Patricia Brennan και η ερευνητική της ομάδα από το Mount Holyoke College της Μασαχουσέτης, εξέτασαν τα απομεινάρια έντεκα νεκρών δελφινιών. Σε αυτά ανακάλυψαν, πως η ανθρώπινη γυναικεία κλειτορίδα και αυτή των θηλυκών δελφινιών, είναι ανατομικά σε κάποια σημεία παρόμοιες. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποθέτουν με μεγάλη σιγουριά, πως και στα δελφίνια η κλειτορίδα χρησιμοποιείται επίσης για να αισθάνονται σεξουαλική απόλαυση. Ακριβώς όπως η γυναικεία κλειτορίδα στους ανθρώπους, έτσι και η κλειτορίδα στα θηλυκά δελφίνια είναι γεμάτη με πάρα πολλές νευρικές απολήξεις, οι οποίες αυξάνουν την ευαισθησία της. Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης σπηλαιώδη σώματα, τα οποία αντιδρούν θετικά στη διέγερση. Τα δελφίνια είναι επίσης ένα είδος ζώων, τα οποία έχουν σεξουαλική επαφή όλο το χρόνο, και όχι μόνο κατά την περίοδο του ζευγαρώματος. Και αυτό είναι ένα γεγονός που δείχνει, πως τα θηλαστικά αυτά απολαμβάνουν - όπως και ο άνθρωπος - τη σεξουαλικότητα τους. Η θεωρία επάνω σε αυτό είναι, πως η σεξουαλικότητα τους ενισχύει την κοινωνική τους δομή.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα μπονόμπο. Λόγω αυτής της ευέλικτης σεξουαλικής τους συμπεριφοράς, θεωρούνται μάλιστα και ως «χίπι μαϊμούδες». Για παράδειγμα, τα μπονόμπο είναι πιο πιθανό να έχουν ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, από ότι μια σεξουαλική επαφή με το αντίθετο φύλο. Ειδικά τα θηλυκά, έχουν τακτική επαφή των γεννητικών τους οργάνων με τα γεννητικά όργανα άλλων θηλυκών. Διάφορες θεωρίες γύρω από αυτό το φαινόμενο υποθέτουν, πως αυτή η συμπεριφορά χρησιμεύει στη μείωση της κοινωνικής έντασης και της επιθετικότητας μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών.

Παρά όλες αυτές τις μελέτες, παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί με σαφήνεια, εάν η αίσθηση του οργασμού στα ζώα, είναι ίδια με αυτή των ανθρώπων.


Πηγές:

Wagner, Günter P. et al.: An experimental test of the ovulatory homolog model of female orgasm. (PNAS, September 2019)

Pavlicev, Mihaela et al.: The Evolutionary origin of female orgasm. (Journal of Experimental Zoology Part B: Molecular and Developmental Evolution, 2016)

Wheatley, John R. et al.: Evolutionary Science of Female Orgasm. (The Evolution of Sexuality, September 2015)

Lloyd, Elisabeth A.: The Case of the Female Orgasm. Bias in the Science of Evolution. (Paperback, 2006)

Brennan, Patricia et al.: Evidence of a functional clitoris in dolphins. (Current biology: CB, January 2022)

Moscovice, Liza R. et al.: The cooperative sex: Sexual interactions among female bonobos are linked to increases in oxytocin, proximity and coalitions. (Hormones and Behavior, September 2019)


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας. Τα button που θα σας οδηγήσουν εκεί, θα τα βρείτε στο επάνω μέρος της σελίδας αυτής.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top