Τεχνολογια & επιστημη

Νεοι για "παντα";

Ερευνητές κατάφεραν να σταματήσουν τη διαδικασία της γήρανσης. Πειραματικό φάρμακο κατάφερε να παρατείνει τη ζωή ποντικών.

Το όνειρο του κάθε ανθρώπου, να παραμείνει νέος, υγιής και γεμάτος ενέργεια μέχρι την μεγάλη ηλικία - είναι μέχρι σήμερα μια ουτοπία. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, επειδή υπάρχουν τελευταία πολλές έρευνες που ασχολούνται με θεραπείες, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τη διαδικασία της γήρανσης πιο αργή, ή - σε συγκεκριμένες περιπτώσεις - να τη σταματήσουν κιόλας. Σε μια τελευταία μελέτη, κατάφεραν οι ερευνητές να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των ποντικών, αφού τους παραχώρησαν ένα νέο φάρμακο που σταματάει τη διαδικασία της γήρανσης.

Η ερευνητική ομάδα του Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ κατάφερε να αποκωδικοποιήσει πρόσφατα, με ποιόν τρόπο συμμετέχει το ανοσωποιητικό μας σύστημα στη διαδικασία της γήρανσης. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη αυτή, όσο αυξάνεται η ηλικία μας, αυξάνονται στο σώμα μας και γεροντικά κύτταρα, τα οποία επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η λειτουργία των κυττάρων αυτών είναι περιορισμένη, ή έχουν αυτά ήδη ανεπανόρθωτες βλάβες με αποτέλεσμα να μας κάνουν κακό. Με τη χρήση ενός φαρμάκου το οποίο έχει ανακαλυφθεί πρόσφατα, κατάφεραν οι ερευνητές να σταματήσουν τη γήρανση των κυττάρων σε ποντίκια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας ζωής των ζώων αυτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο διάσημο ερευνητικό περιοδικό Nature Communications.

Πως γηραινει το ανοσοποιητικο μας συστημα

Η ομάδα των καθηγητών Valery Krizhanovsky και Dr. Yossi Ovadya περιγράφει, με ποιόν τρόπο προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα με την αύξηση της ηλικίας τα γεροντικά κύτταρα. Τα λεγόμενα senescent cells είναι κύτταρα, τα οποία δεν είναι ακόμη νεκρά, όμως είναι κατεστραμμένα ή η λειτουργία τους είναι πολύ περιορισμένη. Και όσο αυξάνεται η ηλικία μας, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των γεροντικών κυττάρων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο μας το σώμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ακριβώς αυτά τα κύτταρα, τα οποία συμβάλουν στη φλεγμονώδη διαδικασία η οποία ενισχύει όλες εκείνες παθήσεις που συναντάμε στην αυξημένη αυτή ηλικία.

Η διαδικασια της μελετης αυτης

Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής, χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά από τους ερευνητές γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία είχαν την ιδιότητα της πρόωρης γήρανσης. Τα ποντίκια αυτά παρουσίαζαν πολύ νωρίτερα χρόνιες φλεγμονές και μειωμένη αποδοτικότητα, σε αντίθεση με άλλα ποντίκια της ίδιας ηλικίας. Επίσης, γερνούσαν τα ποντίκια αυτά πολύ πιο γρήγορα και πέθαιναν επίσης πολύ πιο σύντομα.

Ο τροπος με τον οποιο σταματα η γηρανση

Στις έρευνες που είχαν κάνει, παρατήρησαν οι ερευνητές της ομάδας αυτής, πως η διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων σταματάει, με την αναστολή ορισμένων πρωτεϊνών. Χορήγησαν στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκα το νέο φάρμακο ΑΒΤ-737, το οποίο καταστέλει τις πρωτεϊνες εκείνες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση. Αμέσως παρατηρήθηκε το φαινόμενο, πως τα ποντίκια αυτά έγιναν πολύ πιο ενεργά και αυξήθηκε η διάρκεια ζωής τους.

Υγεια, ενεργεια, μακροζωια...

Όπως κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, τα ζώα αντέδρασαν πολύ θετικά στη χορήγηση του νέου αυτού φαρμάκου. Οι αιματολογικές τους εξετάσεις - όπως και οι εξετάσεις της φυσιολογικής τους κατάστασης - έδειξαν μια απίστευτη καλυτέρευση, ο ιστός του σώματος τους μπορούσε μάλιστα να συγκριθεί με αυτόν από πολύ πιο νεαρά ποντίκια. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε επίσης να πιστοποιήσει, πως τα θεραπευμένα ποντίκια είχαν σημαντικά λιγότερα γεροντικά κύτταρα και παρουσιάζαν λιγότερες φλεγμονώδεις διεργασίες στον οργανισμό τους από ότι τα υπόλοιπα ποντίκια.

Θα μπορουσε να λειτουργησει αυτη η μεθοδος και στον ανθρωπο;

Οι ερευνητική ομάδα των καθηγητών Valery Krizhanovsky και Dr. Yossi Ovadya πιστεύει, πως θα μπορούσε να βρεί έναν τρόπο, ώστε να αναπτύξει μια Anti-Aging-Θεραπεία για τον άνθρωπο. Πρώτα από όλα όμως, θέλουν να ερευνήσουν, με ποιόν τρόπο μπορούν να φέρουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα στο σημείο εκείνο, να απομακρύνει συντομότερα από τον οργανισμό τα γεροντικά κύτταρα. Εάν οι θεωρίες τους αποδειχθούν αληθινές, θα ήταν πολύ σύντομα δυνατό να υπάρξει ένα χάπι κατά της γήρανσης!