Τεχνολογια & επιστημη

Η αρρωστια των "ζομπι"

Ένας παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί την αρρώστια των ζόμπι, εξαπλώνεται ασταμάτητα - είναι ήδη γνωστά τα πρώτα περιστατικά και στην Ευρώπη. Νέα έρευνα δείχνει: κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει ακόμη και για τους ανθρώπους!

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αναφέρουν τελευταία για την εξάπλωση μιας μυστηριώδους ασθένειας, η οποία τιτλοφορείται από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως "η αρρώστια των ζόμπι". Το όνομα της προέρχεται από τα συμπτώματα της αρρώστιας αυτής, επειδή τα άτομα που έχουν προσβληθεί, παρουσιάζουν μια δραστική απώλεια βάρους, δυσκολίες συντονισμού, αυξημένο σάλιωμα, έλλειψη φόβου και υψηλή επιθετικότητα. Μέχρι στιγμής είναι επηρεασμένα κυρίως ζαρκάδια και τάρανδοι. Εργαστηριακές εξετάσεις έχουν δείξει όμως, πως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ακόμη και για τους πίθηκους, που σημαίνει - σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες - πως ο κίνδυνος αυτός ισχύει και για τον άνθρωπο.

Ερευνητές της αμερικανικής υγειονομικής υπηρεσίας Centers for Disease Control and Prevention (CDC) προειδοποιούν αυτή τη στιγμή για τη ραγδαία εξάπλωση της "αρρώστιας των ζόμπι". Συγκεκριμένα αφορά τη Chronic Wasting Disease (CWD – μεταφρασμένη κατα λέξη: χρόνια αρρώστια της εξασθένισης), η οποία μολύνει κυρίως το κόκκινο κυνήγι, όπως τα ελάφια, τα ζαρκάδια, κ.ο.κ. Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, η αρρώστια - που μπορεί να μεταφερθεί και στον άνθρωπο - οδηγεί στο θάνατο των μολυσμένων ζώων. Κάποια θεραπεία ή εμβόλια δεν υπάρχουν.

Μεχρι στιγμης δεν εχουν γινει γνωστα ανθρωπινα θυματα

Όπως δηλώνει η αμερικανική υπηρεσία, μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων με τον παθογόνο οργανισμό CWD. Έρευνες που έχουν γίνει όμως σε ζώα έχουν δείξει, πως ο παθογόνος οργανισμός CWD μπόρεσε να μεταδοθεί σε κάποια ανθρωπόμορφα ήδη πιθήκων, τα οποία κατανάλωσαν τη σάρκα μολυσμένων ζώων ή είχαν έρθει σε επαφή με μέρη του εγκεφάλου ή σωματικά υγρά τους. Έτσι η πιθανότητα μόλυνσης και του ανθρώπου είναι μεγάλη, και ιδιαίτερα των κυνηγών ή ατόμων που καταναλώνουν τέτοιου είδους κυνήγι. Χώρες, οι οποίες έχουν ήδη μεγάλο πρόβλημα είναι, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Νορβηγία, και η νότια Κορέα - με την εξάπλωση να συνεχίζεται και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τη CDC, το Ιανουάριο του 2019 μεγάλο πρόβλημα είχαν 24 ομοσπονδιακά κρατήδια των Η.Π.Α., όπως και 2 επαρχίες του Καναδά όπου εκτρέφονταν ή ζούσαν ελεύθερα ζαρκάδια και τάρανδοι. Όμως έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις μόλυνσης στη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Εκτός αυτού, είχε γίνει και εισαγωγή μολυσμένου κρέατος στη νότια Κορέα, όπου αμέσως μετά καταγράφηκαν κι εκεί τα πρώτα περιστατικά. "Αν καταφέρει να εμφανιστεί το CWD σε μια περιοχή, μπορεί ο παθογόνος οργανισμός να μείνει στα περίχωρα ενεργοποιημένος για πολύ μεγάλο διάστημα" τονίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Το δυναμικο μολυνσης ειναι πολυ υψηλο

Με παράδειγμα τα ζαρκάδια, έχει παρατηρηθεί ένα πολύ υψηλό δυναμικό μόλυσης. Έτσι, έχει παρατηρηθεί η εξάπλωση της αρρώστιας σε κάθε 10ο ζώο ελευθέρας βοσκής. Σε περιοχές με υψηλό πληθυσμό ζώων, παρατηρείται μάλιστα η μόλυνση αυτή σε κάθε 4ο ζώο. Στα ζώα εκτροφείου τα ποσοστά μόλυνσης έχουν εκτιναχθεί μάλιστα στο 79%.

Πως μεταδιδεται ο παθογονος οργανισμος CWD

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση τους οι ερευνητές, πιστεύουν πως η αρρώστια αυτή μεταδίδεται μεταξύ των ζώων κυρίως μέσω της επαφής τους με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων, όπως π.χ. κόπρανα, σάλιο, αίμα ή ούρα. Ο παθογόνος είναι ένα abnormally folded protein, το οποίο μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σωματικών υγρών. Μετά από παρατηρήσεις και εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, η πρωτεϊνη αυτή μπορεί να παραμείνει χωρίς ξενιστή για πολύ μεγάλο διάστημα σε μια περιοχή (έδαφος ή νερό) και έτσι μπορεί να προσβάλει ακόμη και ζώα τα οποία δεν είχαν κάποια επαφή με μολυσμένα άτομα.

Περιγραφη της αρρωστιας

Το CWD είναι μια προχωρημένη, θανατηφόρα ασθένεια, η οποία προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και άλλους ιστούς του σώματος. Ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων neurodegenerative disorder, κατα τις οποίες υπεύθυνες για τα συμπτώματα είναι κάποιες βλαβερές πρωτεϊνες. Σε αυτή την οικογένεια ανήκει π.χ. η Creutzfeldt Jakob Disease (CJD) - γνωστή και ως αρρώστια των τρελών αγελάδων - η οποία επίσης μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι βλαβερές πρωτεϊνες (prions) καταστρέφουν τις υγιές πρωτεϊνες του οργανισμού, και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν βαρύτατες βλάβες σε ολόκληρο τον οργανισμό - κυρίως όμως στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Σε όλες τις περιπτώσεις, το CWD τελειώνει θανατηφόρα. Ο χρόνος επώασης του CWD μπορεί να είναι και μεγαλύτερος του 1 έτους, μέχρι να παρατηρηθούν τα πρώτα νευρολογικά σημάδια της ασθένειας, κι αυτό είναι που τον κάνει τόσο επικίνδυνο. Μερικά από τα τυπικά συμπτώματα είναι:

 • δραστική απώλεια βάρους
 • δυσκολίες συντονισμού
 • δυσκολίες στο βάδισμα
 • απάθεια
 • συνεχόμενο σάλιωμα
 • μεγάλη δίψα
 • συχνοουρία και ακράτεια
 • πεσμένα αφτιά
 • απώλεια του φόβου (ακόμη και απέναντι στον άνθρωπο)
 • αυξημένη ερεθιστικότητα
 • επιθετικότητα
 • Δείτε την επίσημη δήλωση της αμερικανικής υγειονομικής υπηρεσίας εδώ: Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - Chronic wasting disease (CWD)

  Αυτή τη στιγμή είμαστε οι πρώτοι που καταφέραμε να αναφέρουμε στον ελληνόγλωσσο χώρο του διαδικτύου το θέμα αυτό, παρότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ακόμη πολύ λίγα. Όμως θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή - κι έτσι, μόλις υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση, να είστε σίγουροι πως θα είστε από τους πρώτους που θα το μάθουν. Επειδή, το greekNET24 προσφέρει μια μοναδικής ποιότητας επιλογή σοβαρών θεμάτων, τα οποία ...ενδιαφέρουν πραγματικά!