Προσοχή όταν αγοράζετε ψωμί:

Πόσο καλό είναι το ψωμί από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ;


  • Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2023

Προσοχή όταν αγοράζετε ψωμί: Πόσο καλό είναι το ψωμί από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ;

Οι Έλληνες λατρεύουμε το ψωμί μας, είτε φρέσκο ​​και χειροποίητο από τον αρτοποιό είτε προσυσκευασμένο από το σούπερ μάρκετ. Όμως, μπορούμε να αγοράσουμε με λίγα χρήματα καλό ψωμί;

Ομολογουμένως, το φρέσκο ​​ψωμί είναι πεντανόστιμο και δεν είναι μυστικό, πως είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στη χώρα μας. Είτε για πρωινό, είτε για δείπνο ή ακόμη και ως ενδιάμεσο σνακ, το ψωμί είναι ένα πραγματικό allrounder. Κρύβει όμως μέσα του και κάποιες παγίδες - και αυτές είναι ήδη εμφανείς όταν το αγοράζουμε. Επειδή, δεν είναι όλα τα ψωμιά το ίδιο – και με αυτό εννοώ ποιοτικά. Και από αυτή την διαφορά της ποιότητας ξεκινάει και το επόμενο σημείο της κριτικής μου, πως δεν κάνουν όλα τα ψωμιά καλό στο στομάχι μας.

Είναι τελικά το ψωμί από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανθυγιεινό;

Όποιος αγοράζει το ψωμί του συσκευασμένο στο σούπερ μάρκετ ή από το ράφι μιας αλυσίδας αρτοποιών, θα πρέπει να επανεξετάσει αυτή την επιλογή του στο μέλλον. Επειδή το βιομηχανικό ψωμί – και ως βιομηχανικό χαρακτηρίζω εκείνο το ψωμί, το οποίο δεν παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και υλικά - μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Επειδή, αυτό το ψωμί περιέχει κάθε λογής πρόσθετα που το κάνουν να φουσκώνει ιδιαίτερα γρήγορα και να επιταχύνει τη ζύμωση, τα οποία όμως επιβαρύνουν άσκοπα το στομάχι μας. Σε αυτό το σημείο μάλιστα, αποφεύγω να αναφερθώ σε όλα εκείνα τα πρόσθετα και βελτιωτικά που χρησιμοποιούνται επίσης χωρίς να είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στη λίστα των συστατικών – επειδή αν το έκανα, θα σας έκοβα μια και καλή την όρεξη να βάλετε ξανά έστω και μια μπουκιά ψωμιού στο στόμα σας.

Ο χρόνος ανάπαυσης έχει καθοριστική επίδραση στον τρόπο που θα αντιδράσει ο οργανισμός μας στην κατανάλωση αυτού του προϊόντος. Όσο περισσότερο αναπαύεται η ζύμη, τόσο πιο εύπεπτο θα είναι το ψωμί που θα καταναλώσουμε αργότερα. Ενώ το ψωμί που παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο στον “μάστορα” αρτοποιό αναπαύεται έως και 24 ώρες πριν από το ψήσιμο, ο χρόνος ανάπαυσης στη μαζική παραγωγή υπολογίζεται σε μισή ώρα. Σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι, οι συνέπειες κατανάλωσης ενός τέτοιου ψωμιού, θα μπορούσαν να είναι πόνος στην κοιλιά ή ακόμη και σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

Ένα άλλο σημείο που κάνει το βιομηχανικό ψωμί ανθυγιεινό: για την μαζική παραγωγή ψωμιού που θα πρέπει πολύ γρήγορα να γεμίσει με τεράστιες ποσότητες πάρα πολλά ράφια καταστημάτων, σε πολύ χαμηλό κόστος και με πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους, δεν χρησιμοποιείται ποτέ αλεύρι ποιότητας. Η τελική του γεύση γίνεται ισορροπημένη με την χρήση πολλών και διαφόρων πρόσθετων. Αυτά μπορεί όμως να προκαλέσουν αλλεργίες, και σε αρκετές προπτώσεις να βλάψουν ακόμη και τα νεφρά μας.

Discount ψωμί σε σύγκριση με ψωμί από παραδοσιακό αρτοποιό

Η αγορά ψωμιού στο σούπερ μάρκετ είναι πολύ πρακτική, επειδή μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με τα υπόλοιπα ψώνια μας – κι ας μην ξεχνάμε, είναι επίσης και η πιο οικονομική λύση. Δυστυχώς - όπως συμβαίνει συχνά – αυτή η οικονομική και εύκολη λύση, όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι θετικό στην υγεία μας, αλλά την επιβαρύνει και αρνητικά. Αντί να αγοράσετε το βιομηχανικό ψωμί, προτιμότερο θα είναι να πάτε στον αρτοποιό της εμπιστοσύνης σας (!!!) και να αγοράσετε από εκεί το αγαπημένο σας ψωμί.

Όμως ποιος είναι ο αρτοποιός που παράγει σήμερα αγνό, παραδοσιακό και υγιεινό ψωμί; Επειδή οι περισσότεροι αρτοποιοί προμηθεύονται τα ψωμιά τους πλέον έτοιμα ψημένα από καλά οργανωμένα βιομηχανικά αρτοποιεία, ή τα ψήνουν μεν οι ίδιοι – χρησιμοποιώντας όμως τεχνητά συστατικά και βελτιωτικά, για το καλό του ελεύθερου χρόνου τους, για το καλό της τσέπης τους, και για το καλό της ευκολίας τους: ετοιμάζουν σε λίγα λεπτά το ζυμάρι, σε μισή ώρα είναι έτοιμο για το φούρνο, και πετυχαίνει πάντα ένα ψωμί όπως το έχουν σχεδιάσει οι σχεδιαστές της βιομηχανίας των βελτιωτικών. Μετά το βάζουν στο ράφι, και το πουλούν ως “παραδοσιακό” ψωμί κάποιου τύπου, και μάλιστα με τις ευλογίες της πολιτικής που τα επιτρέπει όλα αυτά.

Τι θα πρέπει να προσέξετε, εάν θέλετε να αγοράσετε ένα πολύ καλής ποιότητας και νόστιμο ψωμί:

Καταρχήν, το καλό ψωμί προϋποθέτει πολύ καλό ζυμάρι. Κι αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει πάρα πολύ χρόνο. Έως και 24 ώρες χρειάζονται για να ωριμάσει το καλό ζυμάρι του ψωμιού, και εκτός από τον χρόνο χρειάζεται και τον ανάλογο χώρο όπου θα ολοκληρωθεί με την ησυχία της η διαδικασία αυτή. Κι αν ένα αρτοποιείο προσφέρει έναν συγκεκριμένο αριθμό διαφορετικών ψωμιών, τότε υπολογίστε αν υπάρχει κάπου εκεί όλος αυτός ο χώρος.

Το καλό ψωμί αποτελείται από ένα ή συνήθως έναν συνδυασμό δύο διαφορετικών ποιοτικών αλεύρων, και όταν ο αρτοποιός σας πουλάει πχ ένα χωριάτικο ψωμί σίκαλης, θα πρέπει το αλεύρι της σίκαλης να είναι αυτό με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα – αν όχι το μοναδικό. Όχι όπως στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ όπου αγοράζετε ψωμί σίκαλης, και το αλεύρι της σίκαλης υπάρχει μόνο σε μια μικρή περιεκτικότητα περίπου 3-4% ώστε να επιτρέπεται να “βαπτιστεί” το ψωμί έτσι, με το υπόλοιπο να είναι κακής ποιότητας λευκό αλεύρι σίτου και πολλή “χημεία”.

Το καλό ψωμί ολικής άλεσης, αποτελείται επίσης στο μεγαλύτερο – αν όχι το μοναδικό μέρος του – από αλεύρι ολικής άλεσης. Επίσης, αυτό το ψωμί δεν περιέχει εκχύλισμα βύνης ή άλλες χρωστικές, ώστε να “βαφεί” ολικής άλεσης όπως τα βιομηχανοποιημένα ψωμιά ολικής άλεσης, τα οποία αποτελούνται κυρίως από επίσης κακής ποιότητας λευκά άλευρα που θα πρέπει να “βαφούν” υγιεινά.

Όσο αφορά τη γεύση του καλού ψωμιού, εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Επειδή η βιομηχανία των βελτιωτικών του ψωμιού έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που γευστικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο λάθος. Κι αν λάβουμε υπόψιν μας, πως οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε τα τελευταία χρόνια βιομηχανοποιημένο ψωμί, τα γευστικά μας κύτταρα έχουν συνηθίσει σε αυτή την γεύση, βρίσκοντας την ως την πιο νόστιμη, κι ας λείπουν όλα εκείνα τα λεπτά και ποιοτικά αρώματα ενός τέλειου παραδοσιακού ψωμιού. Η νοικοκυρά θέλει – αν είναι δυνατόν – το ψωμί να μένει σήμερα για αρκετές ημέρες φρέσκο, να μην μουχλιάζει, και να κόβεται εύκολα. Κάτι που δεν θα της προσφέρει το παραδοσιακό και καλής ποιότητας χειροποίητο ψωμί. Κι επειδή ο αρτοποιός δεν θέλει να την χάσει από πελάτισσα, αγοράζει κι αυτός με τη σειρά του ένα σακί με φτηνό αλεύρι και πολλή χημεία, προσθέτει μόνο το νερό μέσα και σε δύο ώρες έχει να της προσφέρει ένα ψωμί ακριβώς όπως το επιθυμεί. Για να πει μετά κι αυτή στις φίλες τις: ο δικός μου αρτοποιός, έχει το καλύτερο ψωμί. Τα παιδιά το τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση!

Τα παιδιά το τρώνε με ευχαρίστηση. Τα παιδιά αρχίζουν να έχουν αλλεργικά και αυτοάνοσα προβλήματα από μικρή ηλικία. Τα παιδιά έχουν προβλήματα βάρους και διαβήτη από μικρή ηλικία. Και αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν, και θα ακολουθήσουν άλλα προβλήματα. Όμως, ναι – τα παιδιά το τρώνε με ευχαρίστηση. Και πάνω από όλα, είναι και οικονομικό!

Κατά βάθος, το καλό ψωμί είναι μια πολύ υγιεινή τροφή για εμάς τους ανθρώπους. Κι εγώ ελπίζω να σας πρόσφερα με αυτό το άρθρο μου μια καλή τροφή για σκέψεις!...


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top