Άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη:

από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε να τα αναγνωρίσετε.


  • Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2023

Από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε να αναγνωρίσετε άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερη συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Σε αυτό το άρθρο μου θα αναφερθώ, στο πως μπορείτε να αναγνωρίσετε άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, με βάση κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται γενικά στην ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων και να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε αυτά - τόσο τα δικά τους όσο και των άλλων. Τα συναισθήματα είναι σαν μια πυξίδα που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε το δρόμο μας στη ζωή. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αυτή την πυξίδα, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανταποκριθούν εξίσου καλά – τόσο στα δικά τους, όσο και στα συναισθήματα των άλλων.

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα συνήθως ως έναν αποδιοργανωτικό παράγοντα, παρά ως ένα πολύτιμο εργαλείο. Και συχνά καταφεύγουν σε άλλα μέσα προσανατολισμού, ώστε να διαμορφώσουν κατάλληλα τη ζωή τους - για παράδειγμα με την μίμηση και τον σχολιασμό άλλων ανθρώπων, με σκοπό την προσωπική τους άνεση και αντίσταση σε κάποια κατάσταση. Στη συμπεριφορά των ατόμων με ανεπαρκή συναισθηματική νοημοσύνη παρατηρούμε κάποια χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.

5 πολύ βασικά σημάδια, που δείχνουν πως έχετε να κάνετε με ένα άτομο χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

1. Πρέπει να έχουν πάντα δίκιο.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε, πως κάποιοι άλλοι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία από ότι εμείς, και πως η άποψή τους είναι εξίσου δικαιολογημένη, όπως και η δική μας. Αντίθετα, οι άνθρωποι που έχουν μια χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, συνήθως θεωρούν πως η δική τους οπτική γωνία επάνω σε κάτι είναι η μόνη σωστή. Σε συζητήσεις με άλλα άτομα, συνήθως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πείσουν τους γύρω τους για την ορθότητα της δικής τους γνώμης, παρά να ανταλλάξουν τις ιδέες τους μαζί με τα άτομα αυτά, και νιώθουν ικανοποιημένοι μόνο όταν καταφέρουν τα άλλα άτομα να συμφωνήσουν πως αυτοί έχουν δίκιο.

2. Ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους ανθρώπους για το πώς νιώθουν οι ίδιοι.

Όσοι έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνήθως δυσκολεύονται να τακτοποιήσουν τα συναισθήματά τους, να κατανοήσουν από πού προέρχονται αυτά, και τι ρόλο παίζει η προσωπική τους στάση επάνω σε όλο αυτό. Ως επηρεαζόμενοι από μια κατάσταση, βρίσκουν την αιτία της κατάστασής τους πάντα αποκλειστικά και μόνο σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες, και ειδικότερα στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ίδιοι τους από τους άλλους. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο για ανθρώπους με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη να διαχωριστούν από τους άλλους ανθρώπους και να τους κατανοήσουν: ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι συνάνθρωποι τους και αυτό που θα πούνε, το συσχετίζουν συνήθως με τον άτομο τους, και δεν μπορούν να φανταστούν πως κάποιος άνθρωπος θα μπορούσε να έχει στο μυαλό του κάτι, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτούς.

3. Κρατάνε κακίες.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν συνήθως να αντιμετωπίσουν τα λάθη έξυπνα και εποικοδομητικά - τόσο τα δικά τους όσο και εκείνα που διαπράττουν άλλοι άνθρωποι. Και λόγω αυτού, είναι σε θέση να συγχωρέσουν. Από την άλλη, αν ένα άτομο στερείται της συναισθηματικής νοημοσύνης, συνήθως θυμώνει υπερβολικά από κάποια – ακόμη και ασήμαντα – λάθη, και είναι ικανό να τα “χτυπάει” για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στο ίδιο, όσο και στους άλλους.

4. Νιώθουν με το παραμικρό πως οι άλλοι τους επιτίθενται.

Επειδή τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη δυσκολεύονται πάρα πολύ να παραδεχτούν την γνώμη των άλλων ανθρώπων, συνήθως παρεξηγούνται πολύ εύκολα και νιώθουν πως οι άλλοι τους επιτίθενται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν οι ίδιοι. Αν κάποιος τους αντικρούσει ή εκφράζει κριτική σε κάτι δικό τους, συχνά το παίρνουν πολύ προσωπικά και παρεξηγούνται. Σε περίπτωση αμφιβολίας, τείνουν κυρίως να “φορτώσουν” στους συνανθρώπους τους κακές προθέσεις, όταν εκείνοι τους στριμώξουν λεκτικά ή τους εκνευρίζουν, αντί να παραδεχτούν μέσα τους πως πρόκειται για παρεξήγηση ή παρερμηνεία εκ μέρους τους.

5. Είναι κακοί στον χειρισμό του άγχους.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μας κάνει γενικά ισορροπημένους και ανθεκτικούς συνολικά. Όταν αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά μας και ανταποκρινόμαστε σε αυτά κατάλληλα, δεν συσσωρεύονται μέσα μας κάποιες ανοιχτές ανάγκες, και νιώθουμε με τον εαυτό μας απόλυτα ικανοποιημένοι. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης συχνά ζουν με μια ανεπάρκεια. Πολύ συχνά είναι αποπροσανατολισμένοι, παρουσιάζουν έντονες εναλλαγές της διάθεσης τους, και μπορεί εύκολα να βγουν εκτός τροχιάς. Οι απρόβλεπτες προκλήσεις και το άγχος τους πλήττουν ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα ακόμη και κάποια μικροπράγματα να τους αναστατώνουν αρκετά.

Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Δεν υπάρχει λόγος για απελπισία.

Παρόμοια με την αναλυτική νοημοσύνη, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και να αυξήσουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να μάθουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας ακριβώς όπως κάνουμε και με τους άλλους ανθρώπους, και να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά τους όπως κάνουμε και με τα δικά μας, μαζί με τους λόγους που τα προκαλούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε με την πάροδο του χρόνου να αναγνωρίσουμε τα κοινά και τα μοτίβα, και να κατανοήσουμε όλο και περισσότερο το δικό μας “νιώθω” – σε μια διαδικασία, όπου θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό και να το επηρεάσουμε. Η βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, είναι επομένως η περιέργεια και το ενδιαφέρον ανάμεσα στον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Όποιος μπορεί να καλύψει αυτήν την μια προϋπόθεση, έχει ήδη κάνει το πιο σημαντικό βήμα.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top