Campylobacter:

Το βακτήριο της ψησταριάς που μας αρρωσταίνει.


  • Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουλίου 2023

Το βακτήριο της ψησταριάς μας αρρωσταίνει: τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε και να λάβετε υπόψη σας.

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι η εποχή των μπάρμπεκιου. Ιδιαίτερα το ψητό κρέας βρίσκεται στο πιάτο των περισσότερων από εμάς. Ωστόσο, ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος που πολλοί υποτιμούν, είναι ο μικροοργανισμός Campylobacter - γνωστός και ως το "βακτήριο της ψησταριάς" - που μολύνει πολλά είδη κρέατος, ειδικά των πουλερικών. Σε αυτό το άρθρο μου, θα σας αποκαλύψω τον καλύτερο τρόπο για να προστατευτείτε

Campylobacter: Το επικίνδυνο βακτήριο των γκριλ εξαπλώνεται ραγδαία λόγω της κακής υγιεινής.

Λόγω της έλλειψης προσοχής σε θέματα υγιεινής στα σφαγεία, το 50% του κρέατος των πουλερικών είναι πλέον μολυσμένο με το βακτήριο Campylobacter, γνωστό και ως "βακτήριο της ψησταριάς". Αυτό φαίνεται από τα δείγματα που λήφθηκαν πρόσφατα σε πολλά σφαγεία του εξωτερικού. Ο αυξημένος ρυθμός μόλυνσης οδηγεί επίσης σε όλο και περισσότερες ασθένειες: Περισσότεροι από 71.000 άνθρωποι αρρώστησαν μόνο στη Γερμανία το 2021 σοβαρά από Campylobacter, 15.000 περισσότεροι από ότι το 2011. Αυτός είναι και ο αριθμός που καταγράφεται επίσημα - 60.000 έως 70.000 περιστατικά - που αναφέρονται υποχρεωτικά κάθε χρόνο στις υγειονομικές υπηρεσίες. Έτσι, ο παθογόνος μικροοργανισμός ανήκει στις συχνότερες μεταδιδόμενες και υποχρεωτικά αναφερόμενες ασθένειες στη Γερμανία.

Συχνά, η μόλυνση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ψησίματος στο μπάρμπεκιου, όταν το κρέας των πουλερικών δεν μαγειρεύεται επαρκώς. Για να είστε ασφαλείς κατά την κατανάλωση του, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος θα πρέπει κατά τη διαδικασία του ψησίματος να φτάνει τους 70 βαθμούς Κελσίου για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο λεπτών. Η μαρινάδα ή το νερό της απόψυξης που περισσεύουν, δεν πρέπει – σε καμία περίπτωση - να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, ειδικά με ωμά τρόφιμα όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα. Για αυτόν τον λόγο, όλοι οι ειδικοί συνιστούν να μην πλένουμε ποτέ τα κρέατα αυτά στον νεροχύτη της κουζίνας, επειδή με τις σταγόνες του νερού μπορεί να εξαπλώσουμε το επικίνδυνο αυτό βακτήριο παντού! Ωστόσο, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο επαρκής χρόνος μαγειρικής τόσο του κιμά, όσο και των ψαριών. Η μαγιονέζα και το παγωτό μπορεί επίσης να περιέχουν το βακτήριο αυτό, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνετε αυτά τα προϊόντα γρήγορα αφού τα βγάλετε από το ψυγείο ή την κατάψυξη, και να μην τα τοποθετείτε ξανά εάν αρχίσουν ήδη να ξεπαγώνουν – αλλά να τα πετάτε.

Είναι πολύ πιθανή ακόμη και η εμφάνιση μηνιγγίτιδας ή ακόμη και παραλύσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα με το βακτήριο αυτό της μαγειρικής: Ο Campylobacter προκαλεί σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή σε ευπαθείς ομάδες ατόμων όπως τα μωρά, τα νήπια, οι ηλικιωμένοι, αλλά και άτομα με σοβαρές υπάρχουσες ασθένειες. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει μάλιστα ακόμη και σε ρευματοειδείς παθήσεις, αλλά και μηνιγγίτιδες ή παραλύσεις.

Μια μόλυνση με Campylobacter ξεκινά περίπου πέντε ημέρες μετά την επαφή, με πυρετό, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Στη συνέχεια, ακολουθούν ισχυρές στομαχικές κράμπες και πόνοι στην κοιλιά συνοδευόμενοι από ναυτία. Καταλήγει σε υγρές - μερικές φορές και αιματηρές - διάρροιες. Οι ενοχλήσεις σε κάποιους ασθενείς ίσως εξαφανιστούν μετά από δύο έως τρεις ημέρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η μεταφορά του ασθενή σε έναν γιατρό ή νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert-Koch, η διαδικασία με τα συμπτώματα αυτά της μόλυνσης διαρκεί συνήθως μία εβδομάδα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως ίσως και περισσότερο.

Καθώς ο παθογόνος αυτός μικροοργανισμός εξακολουθεί να βρίσκεται στα κόπρανα μας για περισσότερο από ένα μήνα μετά την μόλυνση, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη μας σε δημόσιες τουαλέτες, όπως αυτές στο χώρο της εργασίας μας, εκτός αν υπάρχει έγκριση από τον γιατρό. Επιπλέον, απαραίτητο είναι το σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών μας, ιδιαίτερα μετά την χρήση της τουαλέτας ή άλλων χώρων υγιεινής.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top