Antivirus:

είναι αναγκαία η εγκατάσταση επιπλέον λογισμικού, ή αρκεί το Defender του Windows;


  • Τελευταία ενημέρωση: 23 Απριλίου 2022

Είναι αναγκαία η εγκατάσταση επιπλέον λογισμικού antivirus, ή αρκεί η ενσωματωμένη προστασία του Windows;

Παρέχουν οι σαρωτές ιών από τρίτες εταιρείες πραγματικά περισσότερη ασφάλεια ή μήπως δημιουργούν ακόμη και επιπλέον κενά ασφαλείας; Αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει πρόσφατα από την προειδοποίηση του BSI για τον λογισμικό antivirus της ρωσικής εταιρείας Kaspersky. Επάνω σε αυτό, έχω συγκεντρώσει κάποια επιχειρήματα υπέρ, όπως και κάποια κατά των σαρωτών ιών από τρίτους κατασκευαστές, και θα σας εξηγήσω πότε επαρκεί το Windows Defender.

Υπάρχουν ορισμένα τεχνολογικά ζητήματα, που εμφανίζονται σε τακτική βάση και είναι πολύ αμφιλεγόμενα. Μετά εξαφανίζονται για λίγο, μέχρι να επιστρέψουν και πάλι, και μάλιστα ακόμα πιο επιθετικά. Και αναφερόμενος στο antivirus λογισμικό της Kaspersky, παρουσιάζεται για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ερώτημα, εάν οι σαρωτές ιών γενικά αποδυναμώνουν την ασφάλεια του λειτουργικού μας συστήματος, με λίγα λόγια - αν κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ωστόσο, η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τους σαρωτές ιών έχει μια άλλη ιδιαίτερη πτυχή, επειδή η Microsoft προμηθεύει το Windows Defender ήδη ενσωματωμένο και δωρεάν μαζί με τα Windows 10 και 11. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν δεν προμηθευτείτε από μόνοι σας έναν σαρωτή ιών, έχετε ήδη έναν ενσωματωμένο στο σύστημα σας, χωρίς να το γνωρίζετε οι περισσότεροι. Μερικές φορές μάλιστα, το Windows Defender παρουσιάζεται ως η μόνη αποδεκτή λύση. Σε αυτό το άρθρο μου θα σας παρουσιάσω κάποια επιχειρήματα, τα οποία έχω συλλέξει υπέρ, όπως και κάποια άλλα κατά των λογισμικών antivirus από τρίτους κατασκευαστές. Πάμε να δούμε αναλυτικά...

Υπέρ: Καλύτερη προστασία

Αν και το Windows Defender είναι ξεκάθαρο πως πλησιάζει τα τελευταία χρόνια ποιοτικά τα λογισμικά antivirus των άλλων κατασκευαστών και παρέχει μια πολύ καλή προστασία από ιούς, στις δοκιμές που έχουμε κάνει με μια εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας που συνεργαζόμαστε, διαπιστώνουμε ωστόσο επανειλημμένα πως οι σαρωτές ιών τρίτων, εντοπίζουν καλύτερα κάποια κακόβουλα λογισμικά από ότι κάνει το Windows Defender, καταναλώνουν λιγότερους πόρους του συστήματος και δημιουργούν λιγότερους λανθασμένους συναγερμούς.

Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να αναφέρω, πως οι δοκιμές που πραγματοποιήσαμε μαζί με το Antivirus-Comparatives είναι πραγματικά δοκιμές αντοχής, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που θα συναντήσετε εσείς ως χρήστες του δικού σας υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, στείλαμε χιλιάδες δείγματα κακόβουλου λογισμικού στους σαρωτές ιών που συγκρίναμε, κατά πολύ περισσότερους από ό,τι συμβαίνει σε ένα σύστημα που χρησιμοποιείται συνήθως από τους χρήστες. Αν και η Microsoft βελτιώνει το Windows Defender όλο και περισσότερο - όπως είναι για παράδειγμα η προστασία που βασίζεται στο cloud - το Defender έχει μια ελαφρώς χειρότερη απόδοση σε όλες αυτές τις δοκιμές που έχουμε κάνει.

Οι καλύτεροι σαρωτές ιών στο τεστ αυτό, είναι διαθέσιμοι ως εκδόσεις antivirus επί πληρωμή, χωρίς βέβαια να το κρύψουμε, πως υπάρχουν επίσης και κάποιοι δωρεάν σαρωτές ιών, οι οποίοι υπερτερούν - αν και σε λιγότερο βαθμό από τις εκδόσεις επί πληρωμή - του Windows Defender.

Κατά: Επιπλέον κενά ασφαλείας

Όλα τα πακέτα προστασίας από τους ιούς, ξεκινούν την εργασία τους σε πολλά σημεία, τα οποία βρίσκονται πολύ βαθιά στο λειτουργικό σας σύστημα - το οποίο είναι και το κύριο σημείο της προειδοποίησης από την BSI για το Kaspersky. Ωστόσο, οι σαρωτές ιών πρέπει να το κάνουν αυτό, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Όμως, σε κάθε λογισμικό antivirus υπάρχουν και αρκετά σφάλματα, τα οποία είναι απλά σφάλματα που δημιουργούνται κατά τον προγραμματισμό τους.

Όμως υπάρχουν και δομικά σφάλματα, για παράδειγμα όταν οι σαρωτές ιών αρχίζουν να διεισδύουν σε συνδέσεις SSL στο πρόγραμμα περιήγησης ή τορπιλίζουν μηχανισμούς προστασίας των Windows όπως το ASLR (Adress Space Layout Randomization) με τα δικά τους DLL. Οπότε ναι, τα antivirus τρίτων εταιρειών μπορούν να προκαλέσουν επίσης πρόσθετα κενά ασφαλείας. Ως αντίμετρο, οι πάροχοι χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα με όλους τους κατασκευαστές λογισμικού, κυρίως τακτικές ενημερώσεις των λογισμικών αυτών και βελτιώσεις στη διαδικασία της ανάπτυξης τους.

Υπέρ: Προστασία με ένα μόνο προϊόν

Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύπλοκο, ειδικά αν δεν σας ενδιαφέρει η τεχνολογία. Τα ολοκληρωμένα πακέτα ασφαλείας τρίτων, προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία προστασίας σε μια διεπαφή, να ενεργοποιήσουν αυτόματα τα σημαντικά εργαλεία προστασίας που διαθέτουν, και να τα κάνουν πιο εύχρηστα.

Αυτή είναι μια πολύ καλή προσέγγιση, και η Microsoft θα πρέπει να το εξετάσει πολύ καλά, επειδή το Windows Defender είχε σοβαρά ελλείμματα εδώ και πολύ καιρό. Στο ενδιάμεσο, αυτό έχει ξεπεραστεί, όμως εξακολουθεί να δυσκολεύει τον χειρισμό του Defender. Και δεν είναι καθόλου περίεργο αυτό, επειδή όταν δημιουργήθηκε η εφαρμογή που ονομάζεται Microsoft Defender, δεν είχε σκοπό να παρέχει κάτι περισσότερο από μια απλή προβολή προστασίας - και μάλιστα δωρεάν.

Κατά: Υπερφορτωμένα λογισμικά

Αυτό που αρχικά ήταν ένας απλός ανιχνευτής ιών, από κάποια στιγμή και μετά έγινε σουίτα ασφαλείας, και τελευταία κατέληξε να είναι μια σουίτα απόλυτης ασφάλειας. Οι κατασκευαστές αυτών των λογισμικών ανακάλυψαν εδώ μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος, για να βάζουν στην τσέπη τους 80 ευρώ το χρόνο αντί για 20 ευρώ, γεμίζοντας τα προϊόντα τους με πρόσθετα εργαλεία που είναι αμφισβητήσιμα και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια, όπως πρόσθετα Tuning-Tools ή Game-Booster.

Υπέρ: Ο ανταγωνισμός τονώνει αυτόν τον τομέα

Η Microsoft επενδύει σήμερα πολύ περισσότερα στην ασφάλεια από ό,τι έκανε πριν από μερικά χρόνια. Όταν ξεκίνησε το Windows Defender, η Microsoft δικαίως το χαρακτήρισε ως μια απλή και βασική προστασία. Οι κατασκευαστές σαρωτών ιών τρίτων κατασκευαστών καινοτομούν εδώ και χρόνια, όμως και η Microsoft συνεισφέρει τώρα επίσης στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Η ουσία είναι, ότι το ευρύ φάσμα των απειλών σήμερα, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των παρόχων ασφάλειας. Ο ανταγωνισμός τονώνει επίσης τον τομέα αυτόν, και διασφαλίζει ότι οι χρήστες έχουν διαθέσιμες περισσότερες και καλές επιλογές. Εάν το Defender σας ενοχλεί με τους περισσότερους λανθασμένους συναγερμούς του, μπορείτε απλά να το αντικαταστήσετε. Στην τρέχουσα περίπτωση - αυτήν του Kaspersky - μπορείτε επίσης να το αντικαταστήσετε εύκολα με κάποιο άλλο antivirus.

Κατά: Κόστος και διαφημιστικά μηνύματα

Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τις εταιρείες, που δημιουργούν κάτι προσπαθώντας να βγάλουν χρήματα; Όποιος αναπτύσσει σαρωτές ιών, χρειάζεται αρκετά χρήματα για να το καταφέρει, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όμως αυτό, γενικά δεν ενδιαφέρει τον πελάτη, ο οποίος θέλει απλά να προστατεύσει τα Windows του. Το Windows Defender περιλαμβάνεται ήδη στις τρέχουσες εκδόσεις των Windows, επομένως δεν υπάρχει επιπλέον κόστος, επειδή το λειτουργικό σύστημα θα το αγοράσετε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (ως έξτρα αγορά ή ως προεγκατεστημένο Operating System με την αγορά ενός νέου υπολογιστή).

Για σαρωτές ιών από τρίτους κατασκευαστές, χρειάζεστε 20 έως 80 ευρώ ετησίως, επειδή έχουν καθιερωθεί πλέον τα μοντέλα της ετήσιας συνδρομής στον τομέα των Antivirus. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες καλές δωρεάν εκδόσεις, όμως αυτές είναι περιορισμένες στις λειτουργίες τους, και επιπλέον ενοχλούν με τα συχνά διαφημιστικά μηνύματα που προβάλουν, ή περιέχουν ενοχλητικούς συνδέσμους προς τα προϊόντα που σας προτείνουν να αγοράσετε ως αναβάθμιση. Φυσικά, σε αντίθεση, το Windows Defender παραμένει σιωπηλό χωρίς να σας ενοχλεί με κάτι τέτοιο, επειδή η Microsoft δεν έχει ανάγκη να πουλάει παρόμοιες ετήσιες συνδρομές.

Ο σαρωτής ιών είναι απλώς ένα στοιχείο ασφαλείας

Και τώρα, μετά από όλα αυτά τα υπέρ και τα κατά, που καταλήγουμε; Το πιο βασικό είναι, πως δεν σας συνιστώ να μπείτε στο διαδίκτυο με τα Windows χωρίς Antivirus. Όμως πιστέψτε με, ακόμη και το Windows Defender των Windows 10 και 11, προσφέρει μια πολύ καλή προστασία επάνω σε αυτό το θέμα.

Όμως, και να δαιμονολογήσουμε όλους τους άλλους σαρωτές ιών, δεν μπορώ να το διανοηθώ. Εάν νομίζετε πως χρειάζεστε περισσότερη προστασία από αυτή που σας προσφέρει το Defender, τα λογισμικά Antivirus τρίτων, είναι επίσης μια σωστή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, ένας σαρωτής ιών είναι απλώς ένα στοιχείο ασφαλείας. Μια πραγματική στρατηγική ολικής προστασίας πρέπει να περιλαμβάνει πολλά περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων, αντιγράφων ασφαλείας, ασφαλούς προγράμματος περιήγησης και διαχειριστών κωδικών πρόσβασης.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top