Όταν ένα μυστικό του συντρόφου σας, σας κάνει κακό:

τι είναι αυτό, το οποίο κρύβουν οι περισσότεροι σε μια σχέση


  • Τελευταία ενημέρωση: 09 Απριλίου 2022

Όταν ένα μυστικό του συντρόφου σας, σας κάνει κακό - τι είναι αυτό, το οποίο κρύβουν οι περισσότεροι σε μια σχέση

Καναδοί επιστήμονες ξεκινούν τη μελέτη τους με ένα απόσπασμα του μεγάλου ψυχαναλυτή Sigmund Freud: "Όσοι έχουν μάτια για να δουν και αυτιά για να ακούσουν, είναι πεπεισμένοι ότι οι θνητοί δεν μπορούν να τους κρύψουν ένα μυστικό. Όσων τα χείλη σιωπούν, φλυαρούν με τις άκρες των δακτύλων τους. Η προδοσία τους, βγαίνει έξω από κάθε πόρο του κορμιού τους". Οι ψυχολόγοι ήθελαν να μάθουν αν ο Freud είχε δίκιο επάνω σε αυτό: Μήπως δεν είμαστε πραγματικά φτιαγμένοι για να κρατάμε μυστικά — ειδικά από τον σύντροφό μας;

Οι απαντήσεις της ερευνητικής ομάδας μόλις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin. Σε δύο έρευνες που ολοκληρώθηκαν, οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από συνολικά 471 άτομα, τα οποία βρίσκονταν σε μια ρομαντική σχέση εκείνη τη στιγμή. Ήθελαν να μάθουν, τι έκρυβαν τα ζευγάρια αυτά από τον σύντροφό τους, γιατί το έκρυβαν - και πόσο τους άγχωνε αυτή η ​​μυστικότητά τους.

Ένα κεντρικό αποτέλεσμα της έρευνας ήταν: όσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος ότι ο άλλος μπορεί να ανακαλύψει το μυστικό αυτό, τόσο μεγαλύτερο είναι και το συναισθηματικό άγχος του ατόμου που κρατάει το μυστικό. Αυτό επιβεβαιώθηκε ιδιαίτερα από τη δεύτερη έρευνα της ερευνητικής ομάδας: ήταν μια μακροχρόνια μελέτη 200 συντρόφων, όπου όλοι τους είχαν παραδεχτεί, πως κρατούσαν κάποιο μυστικό από το αγαπημένο τους πρόσωπο. Όσοι φοβόντουσαν περισσότερο ότι το μυστικό τους μπορεί να αποκαλυφθεί τα πήγαν χειρότερα: ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με τη σχέση τους, λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν στη μακροχρόνια συνεργασία και γενικά πιο νευρικοί, με κακή διάθεση και πιο εχθρικοί απέναντι στον σύντροφό τους και τους άλλους ανθρώπους.

Τα πιο συνηθισμένα μυστικά: μια πραγματική ή φανταστική απιστία

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα πράγματα, που οι άνθρωποι κρατούν μυστικά από τον σύντροφό τους — και γιατί; Σύμφωνα με τους συνεντευξιαζόμενους, το πιο συνηθισμένο μυστικό ήταν: η απιστία. Επίσης ένα άλλο μυστικό, ήταν η έλξη που ένιωθαν για κάποιο άλλο άτομο, που δεν ήταν ο σύντροφός τους, κάτι που οι ερωτηθέντες κρατούσαν επίσης συχνά για τον εαυτό τους. Γενικά, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έκρυβαν πράγματα για τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να στιγματιστούν.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που δόθηκε, για ποιόν λόγο το κρατούν μυστικό, ήταν η ντροπή που θα ένιωθαν αν το μυστικό τους αποκαλυπτόταν. Μετά από αυτόν, ακολούθησε ένας δεύτερος λόγος που ταιριάζει σε αυτό: Ήθελαν να προστατεύσουν τον ίδιο τους τον εαυτό τους μέσω αυτής της μυστικότητάς τους.

Παρόλα αυτά, οι συντάκτες της μελέτης αυτής αναφέρουν: Δεν είναι όλα τα μυστικά αυτόματα επιβλαβή. Η έρευνά τους δείχνει, πως ο φόβος ότι αυτό που κρατήθηκε μυστικό βγαίνει στο φως, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μια ιδιαίτερα κακή ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών. Ωστόσο, υπάρχουν και μυστικά, όπου αυτοί που τα κουβαλούν μέσα τους δεν νιώθουν καθόλου ή νιώθουν πολύ λίγο αυτόν τον φόβο. Μένει να υποθέσουμε, πως σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μυστικά με μικρότερο εύρος από ότι μια απιστία ή μια μυστική έλξη για ένα άλλο άτομο. Όμως, μια περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να το δείξει αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα μυστικά δεν πρέπει να είναι πάντα κακά

Παρεμπιπτόντως, οι ερευνητές παραδέχονται επίσης, πως είναι πολύ ανθρώπινο χαρακτηριστικό, να μην τα λέει κανείς όλα στον σύντροφό του. «Οι άνθρωποι έχουν μια τεράστια ψυχική ζωή, με επιθυμίες, πόθους, φόβους και εμπειρίες που κρατούν μυστικά από τους συντρόφους τους», αναφέρεται στην περίληψη της μελέτης αυτής. «Για πολλούς, αυτές οι μυστικές σκέψεις είναι κάτι πολύ κυρίαρχο στον εαυτό τους, πολύ κουραστικό και κάτι, που προκαλεί μέσα τους ντροπή. Όμως, τα μυστικά μπορούν να οδηγήσουν επίσης και σε συναισθήματα χαράς, υπερηφάνειας και επιθυμίας».

Είναι στο χέρι του καθενός, τι θα μαρτυρήσει στον σύντροφό του και τι θα προτιμήσει να κρατήσει μυστικό από αυτόν. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, πως μακροπρόθεσμα τα μεγάλα μυστικά όπως η απάτη, αποδυναμώνουν μια σχέση σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει ξεχάσει να καλέσει τα πεθερικά του ή να ταΐσει τη γάτα του συντρόφου του εγκαίρως, μπορεί να είναι εντάξει εάν προλάβει να το διορθώσει στα γρήγορα - και μετά να σιωπήσει σαν τάφος σχετικά με αυτό!...


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top