Καρκίνος:

Έντεκα παλιοί μύθοι γύρω από αυτόν


  • Τελευταία ενημέρωση: 03 Απριλίου 2022

Καρκίνος - έντεκα παλιοί μύθοι γύρω από αυτόν.

Ο φόβος του καρκίνου δίνει φτερά στη φαντασία πολλών ανθρώπων και οδηγεί στη δημιουργία περίεργων μύθων. Η Υπηρεσία Πληροφοριών για τον Καρκίνο αμφισβήτησε πολλές από τις φήμες και τους μύθους που κυκλοφορούν. Από αυτό που είναι αληθές, ως τις ιστορίες για αγρίους: ας περάσουμε τους μεγαλύτερους μύθους γύρω τον καρκίνο από έναν επιστημονικό έλεγχο!...

Καρκίνος από τη χρήση αποσμητικού;

Τα αποσμητικά μειώνουν την εφίδρωση. Και λέγεται, πως μαζί της μειώνεται και η αποβολή κάποιων επιβλαβών ουσιών, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Στην πραγματικότητα όμως, είναι κυρίως τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη και τα έντερα που μεταφέρουν τις επιβλαβείς ουσίες έξω από το σώμα. Επίσης είναι - τουλάχιστον ως σήμερα - αμφίβολο, εάν τα συστατικά των καλλυντικών όπως τα parabens ή το αλουμίνιο είναι τόσο επιβλαβή για τον οργανισμό μας, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη όλες οι μελέτες που γίνονται σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αυτό φαίνεται πως είναι μάλλον απίθανο.

Βιταμινούχα χάπια αντί για φρούτα;

Προστατεύουν τα βιταμινούχα χάπια καλύτερα από τα φρούτα; Πολλοί άνθρωποι φαίνεται πως πιστεύουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να καταπίνουν τα χάπια βιταμινών το ένα μετά το άλλο. Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής δεν συνιστώνται ρητά για την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολύ πιο σημαντική είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης ανεπάρκειας κάποιων συγκεκριμένων βιταμινών ωστόσο, θα πρέπει να κανονίσουμε για ένα λογικό συμπλήρωμα σε συνεννόηση με το γιατρό μας.

Ανθυγιεινά λαχανικά;

Πίσω από κάθε μύθο, υπάρχει συχνά και ένας μικρός κόκκος αλήθειας. Έτσι, ακόμη και τα λαχανικά μπορούν να μας αρρωστήσουν: οι πράσινες ντομάτες και οι ωμές πατάτες π.χ. περιέχουν αλκαλοειδή που περιγράφονται ως ελαφρώς τοξικά. Οι ώριμες ντομάτες και οι μαγειρεμένες πατάτες, από την άλλη πλευρά, είναι υγιεινές.

Καρκίνος του μαστού από στενά σουτιέν;

Υπάρχει μια επίμονη φήμη, ότι τα σουτιέν που είναι πολύ στενά προάγουν τον καρκίνο του μαστού. Όμως αυτό ανήκει στον κόσμο των παραμυθιών. Ωστόσο, το μεγάλο στήθος μπορεί να είναι πιο επιρρεπές στον καρκίνο. Αμερικανικές μελέτες παρέχουν στοιχεία, πως οι γυναίκες με μέγεθος στήθους C και D έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες με μικρότερο στήθος.

Είναι ο καρκίνος μεταδοτικός;

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα κολλήσουν μια θανατηφόρα ασθένεια, αν έρθουν σε επαφή με έναν τέτοιο ασθενή. Στην περίπτωση του καρκίνου ωστόσο, αυτή η ανησυχία είναι εντελώς αδικαιολόγητη - δεν μπορείτε να μολυνθείτε από τον ίδιο τον καρκίνο μέσω κάποιου άλλου ανθρώπου. Ωστόσο, κάποιοι ιοί παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνων, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου.

Δικαιολογημένη τιμωρία;

Στο παρελθόν κηρύχτηκε συχνά από κάποιους, πως ορισμένες ασθένειες (ιδιαίτερα ο καρκίνος) ήταν η τιμωρία για ηθικές παραβάσεις κακών ανθρώπων. Όμως αυτό είναι απλώς ένας μύθος που χρησιμοποιούταν για την επιβολή κάποιων κανόνων. Ωστόσο, η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής μας μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου. Δεν είναι η ηθική στάση που είναι καθοριστική, αλλά ο υγιεινός ή ανθυγιεινός τρόπος που ζούμε. Αυτός, όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου, όμως σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στη δημιουργία του.

Αφήνουμε τον καρκίνο να πεθάνει από ατροφία;

Πολύ συχνά ακούμε για δίαιτες του καρκίνου. Μπορούμε να καταστρέψουμε τον καρκίνο, στερώντας τον οργανισμό μας από την ζάχαρη και τους υδατάνθρακες; Οι ειδικοί δεν το πιστεύουν. Αντίθετα, συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και την επίτευξη ή διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Ωστόσο, το λιποβαρές μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά για τους καρκινοπαθείς.

Μήπως φταίνε οι ορμόνες;

Ναι και όχι - οι ορμόνες επηρεάζουν ουσιαστικά την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, μια τεχνητή πρόσληψη μέσω ορμονών μπορεί να έχει τόσο προστατευτικά όσο και επιβλαβή αποτελέσματα. Η αντισύλληψη π.χ. με οιστρογόνα και προγεστίνες μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όμως προστατεύει από τον καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών. Τα δεδομένα όμως σχετικά με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, είναι πολύ πιο ξεκάθαρα - αυτή η θεραπεία είναι πιο επικίνδυνη.

Ξυπνούν κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις τους καρκινικούς όγκους μέσα μας;

Οι βιοψίες και οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι τυπική διαδικασία στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς φοβούνται ότι οι βελόνες και τα μαχαίρια θα ταρακουνήσουν τα καρκινικά κύτταρα και θα τα κάνουν ακόμα πιο επιθετικά. Άλλοι πιστεύουν ότι ο αέρας που φτάνει στον όγκο με αυτόν τον τρόπο, του δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Θαυματουργό χάπι για τον καρκίνο;

Ξανά και ξανά, οι αυτοαποκαλούμενοι θεραπευτές προσφέρουν δήθεν θαυματουργά χάπια και θεραπείες κατά του καρκίνου. Ωστόσο, οι μόνοι που επωφελούνται από αυτό, είναι οι ίδιοι τους και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Στη χειρότερη περίπτωση μάλιστα, οι απελπισμένοι ασθενείς παραμελούν τη συμβατική ιατρική θεραπεία τους, η οποία ίσως θα μπορούσε να σώσει πραγματικά τη ζωή τους. Όπως και να έχει, μια μυστική συνταγή κατά του καρκίνου δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία του καρκίνου ή να μετριάσουν τις παρενέργειές του. Στο κοντινό μέλλον βέβαια, θα υπάρξουν κάποιες μεγάλες θετικές αλλαγές επάνω σε αυτό το θέμα (δείτε παλαιότερο άρθρο μου σχετικά με τις νέες θεραπείες του καρκίνου που βρίσκονται σε τελικό στάδιο έρευνας) - όμως όπως έχω προαναφέρει, είναι κάτι που θα το δούμε στο κοντινό μέλλον.

Οι τραυματισμοί ως αιτία δημιουργίας καρκίνου;

Μερικές φορές, η μεταξύ τους σχέση φαίνεται να είναι ξεκάθαρη: Λίγο χρονικό διάστημα μετά από έναν τραυματισμό, ο γιατρός βρίσκει έναν όγκο στο ίδιο μέρος του σώματος. Στην πραγματικότητα, οι υποθέσεις ότι τα σκουντήματα, οι μώλωπες, τα χτυπήματα, τα αιματώματα και άλλα τραύματα, προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου χρονολογούνται από ξεπερασμένες πεποιθήσεις πριν από μερικούς αιώνες. Η μόνη εξαίρεση: Το λεμφοίδημα ή οι ουλές από εγκαύματα, μπορεί πραγματικά να είναι η αιτία της ανάπτυξης μελλοντικά ορισμένων καρκινικών όγκων. Όμως - για να σας καθησυχάσω - κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ σπάνια.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top