Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας

μετά από 1, 7, 30 ή 365 ημέρες χωρίς αλκοόλ;


  • Τελευταία ενημέρωση: 03 Απριλίου 2022

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά από 1, 7, 30 ή 365 ημέρες χωρίς αλκοόλ;

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, μόνο όταν έχουν κάποια στιγμή την εντύπωση, πως το έχουν παρακάνει με την κατανάλωση του και αισθανθούν πολύ άσχημα. Αποφασίζουν να κάνουν τουλάχιστον ένα διάλειμμα από το αλκοόλ για να επιτρέψουν στο σώμα τους - και ειδικά στο συκώτι τους - να ανακάμψει. Και κάτι τέτοιο, λειτουργεί πραγματικά εκπληκτικά γρήγορα.

Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καρναβάλια, καλοκαιρινά φεστιβάλ κρασιού ή πανηγύρια - υπάρχουν πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του έτους, κατά τις οποίες πολλοί άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ από ό,τι τους κάνει καλό. Και επειδή οι περισσότεροι το γνωρίζουν αυτό, αποφεύγουν όλα τα αλκοολούχα ποτά - τουλάχιστον για ένα διάστημα. Στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν μάλιστα και μεγάλες εκστρατείες για την αποχή από το αλκοόλ, όπως το «Dry January» και το «Sober in October», όπου οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν «στεγνοί» και «νηφάλιοι» για ένα μήνα αντίστοιχα.

Είτε πρόκειται για μια ατομική λύση, είτε για μια εκστρατεία που αφορά την υγεία - πολλοί που πατούν το φρένο στην κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών, θέλουν να περιποιηθούν το συκώτι τους για μερικές εβδομάδες και να το ανακουφίσουν με μια αποτοξίνωση. Ή θέλουν απλά να ελέγξουν, πόσο δύσκολο είναι για αυτούς να αντέξουν χωρίς μια μπύρα μετά τη δουλειά, ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό ή ένα ποτό στο μπαράκι με τους φίλους.

Όμως, τι επίδραση έχει η αποχή από το αλκοόλ στον οργανισμό, το μεταβολισμό και την ευεξία μας; Και, πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκέσει αυτή η αποχή από το αλκοόλ, προτού νιώσουμε μια αισθητή αλλαγή;

Τι μας προσφέρει 1 ημέρα δίχως αλκοόλ

Εάν δεν ξεκινήσουμε την ημέρα αυτή δίχως αλκοόλ με ένα σωστό hangover από το προηγούμενο βράδυ, δεν θα παρατηρήσουμε καμία σωματική αλλαγή από αυτή την μίνι αποχή. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μας λείψει το βράδυ η μπύρα μας ή το ποτήρι κρασί, και το μεταλλικό νερό θα γίνεται γευστικά αντιληπτό ως ένα λιγότερο από ικανοποιητικό υποκατάστατο του αλκοόλ μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακόμη ένα σημάδι μιας ερχόμενης εξάρτησης, αλλά απλώς η ρήξη με μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια.

Η Dr. Jarmila Mahlmeister, επικεφαλής γιατρός στην κλινική Betty Ford στο Bad Brückenau, αναφέρει: "Όσο αφορά τα άτομα με κανονική κατανάλωση αλκοόλ, όποιος μπορεί εύκολα να αντέξει χωρίς αλκοόλ δύο ημέρες την εβδομάδα, δεν είναι εξαρτημένος από αυτό." Οι ειδικοί προτείνουν μάλιστα αυτή την τακτική σύντομη αποχή ούτως ή άλλως, ειδικά για πιο συνειδητό χειρισμό της πιθανής εθιστικής ουσίας. Ωστόσο, όποιος συνεχίζει να σκέφτεται συνεχώς πως δεν του επιτρέπεται να πίνει τίποτα αυτή την μια ημέρα δίχως αλκοόλ, σε σημείο μάλιστα που πρέπει να παλέψει πολύ σκληρά για να μην πάρει ένα αλκοολούχο ποτό από το πλησιέστερο περίπτερο αργά το βράδυ, θα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά την κατανάλωσή του. Γιατί το αλκοόλ παίζει ήδη κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητα του, και τα σύνορα στον εθισμό είναι πολύ κοντά.

Τι μας προσφέρει 1 εβδομάδα δίχως αλκοόλ

Όποιος προηγουμένως κατανάλωνε αλκοολούχα ποτά κάθε μέρα, μπορεί ήδη να παρατηρήσει τις πρώτες σωματικές αλλαγές τις πρώτες ημέρες δίχως αλκοόλ, οι οποίες γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρες μετά από την πρώτη εβδομάδα:

  • - με καλύτερο και βαθύτερο ύπνο
  • - με αυξημένη σωματική απόδοση

Και η Dr. Jarmila Mahlmeister συμπληρώνει: «μόλις το συκώτι ανακουφιστεί με την αποχή από το αλκοόλ, διασπά αμέσως τα αποθηκευμένα λίπη. Τα τριγλυκερίδια μειώνονται μετά από λίγες μόνο ημέρες, ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο. Όμως γενικά, το συκώτι μας ανακάμπτει εκπληκτικά γρήγορα».

Τι μας προσφέρει 1 μήνας δίχως αλκοόλ

Σχετικά με αυτό το χρονικό διάστημα δίχως αλκοόλ, υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία, μόλις ξεκινήσει η εκστρατεία για τον Ιανουάριο δίχως αλκοόλ: η έρευνα του Πανεπιστημίου του Sussex μετά τον „Dry January“ έδειξε, τι μας προσφέρει αυτή η αποχή από την μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά. Μετά από 31 ημέρες χωρίς αλκοόλ, οι συμμετέχοντες όχι μόνο είχαν καλύτερο έλεγχο της συμπεριφοράς τους στο ποτό, είχαν επίσης και περισσότερη ενέργεια, καλύτερη επιδερμίδα και λιγότερο βάρος. Όσοι έλαβαν μέρος στο „Dry January“ είχαν επίσης ένα πολύ καλύτερο ύπνο, μια χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και πολύ μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης. «Ακούμε από πολλούς συμμετέχοντες ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δίχως αλκοόλ, αισθάνονταν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Και ότι δεν χρειάζονται πια το αλκοόλ για να διασκεδάσουν και να χαλαρώσουν», λέει ο Richard Piper του Alcohol Change UK, ένας από τους δημιουργούς του Dry January.

Και η ειδικός από την κλινική Betty Ford προσθέτει:
  • - Ένα υπερφορτωμένο συκώτι μας κουράζει. Όσοι αντέχουν δίχως αλκοόλ είναι επομένως πιο προσεκτικοί, είναι πιο ανθεκτικοί και πιο παραγωγικοί.
  • - Το αλκοόλ εμποδίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων, μας φουσκώνει, και προκαλεί λεμφική συμφόρηση. Όσοι αντέχουν δίχως αλκοόλ, αποκτούν πιο σφιχτό σωματικό περίγραμμα και πιο λεία επιδερμίδα.
  • - Το αλκοόλ έχει πολλές περιττές θερμίδες. Όποιος αντέχει δίχως τις δύο αλκοολικές μονάδες των 200 θερμίδων την ημέρα, έχει ήδη εξοικονομήσει 12.000 θερμίδες μετά από 30 ημέρες: μια - τουλάχιστον θεωρητική - απώλεια βάρους σχεδόν δύο κιλών.

Τι μας προσφέρει 1 έτος δίχως αλκοόλ

Το συκώτι μας είναι και πάλι σαν καινούργιο. Ακόμη και μια σοβαρή ηπατική βλάβη που σχετίζεται με την πρώην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να θεραπευτεί με την πλήρη αποχή από αυτό. Ολόκληρος ο μεταβολισμός μας - συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών διεργασιών και της καύσης λίπους - λειτουργεί πιο γρήγορα. Σε συνδυασμό με την αυξημένη απόδοση λόγω του καλύτερου ύπνου και περισσότερης δραστηριότητας λόγω της καλύτερης φυσικής μας κατάστασης, υπάρχει μια βελτιστοποιημένη αίσθηση σώματος μας.

Όποιος έπινε κανονικά δύο ποτά την ημέρα, μπορεί να χάσει 20 κιλά μετά από ένα χρόνο αποχής από το αλκοόλ, μόνο από τις θερμίδες που εξοικονομήθηκαν λόγω της αποχής από αυτό.

Και: "Όποιος καταφέρει να μην πιει αλκοόλ για έναν ολόκληρο χρόνο, μπορεί πραγματικά να το συνεχίσει αυτό και στο μέλλον", λέει η Dr. Jarmila Mahlmeister. «Ακόμη κι αν το αλκοόλ φαίνεται πως ανήκει σε πολλές κοινωνικές καταστάσεις, η αποχή από αυτό, δεν σημαίνει αυτόματα και την απώλεια της ποιότητας ζωής».

Αν όμως δεν θέλετε να το αποφύγετε εντελώς, θα πρέπει να έχετε κατά νου τους κανόνες που ισχύουν για μια μέτρια κατανάλωση: για τους άνδρες «επιτρέπεται» μισό λίτρο μπύρα ή ένα τέταρτο του λίτρου κρασί την ημέρα. Οι γυναίκες - οι οποίες διασπούν το αλκοόλ χειρότερα - δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από το μισό που επιτρέπεται στους άντρες.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top