Προϊόντα ολικής αλέσεως και πεπτικά σφηνάκια:

ποιοι μύθοι για τα τρόφιμα είναι αληθινοί;


  • Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2022

Προϊόντα ολικής αλέσεως και πεπτικά σφηνάκια - ποιοι μύθοι για τα τρόφιμα είναι αληθινοί;

Είναι το μαύρο ψωμί πιο υγιεινό από το άσπρο; Αληθεύει πως δεν επιτρέπεται να ξαναζεσταίνουμε το σπανάκι; Και πόσο υγιεινό είναι το σφηνάκι μετά από ένα γεύμα; Σήμερα θα περάσουμε μαζί από έλεγχο κάποιους διατροφικούς μύθους.

Το βραδινό φαγητό παχαίνει, το κοτσάνι της ντομάτας είναι δηλητηριώδες και ο καφές αφαιρεί νερό από το σώμα: υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το φαγητό - αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι τους αληθινοί. «Ο λόγος για τους διατροφικούς μύθους είναι συχνά η αβεβαιότητα, για παράδειγμα όταν πρόκειται για το ερώτημα εάν μπορούμε να φάμε τη φλούδα του τυριού», λέει ο Harald Seitz από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής στη Γερμανία. Τι συμβαίνει με όλους αυτούς τους θρύλους; Ας κάνουμε μια επισκόπηση.

Το μαύρο ψωμί είναι πιο υγιεινό από το ανοιχτό;

Για προϊόντα δημητριακών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το αλεύρι, η παραλλαγή ολικής αλέσεως είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας, λέει η Silke Restemeyer από τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE). «Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως μας χορταίνουν περισσότερο και περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα προϊόντα με λευκό αλεύρι». Όμως: Δεν είναι κάθε σκούρο ψωμί ή ψωμί με σπόρους επίσης προϊόν ολικής αλέσεως. «Η βιομηχανία δημιουργεί τέτοια fake τρόφιμα, χρησιμοποιώντας πχ. εκχύλισμα βύνης για να κάνει σκούρα τα ψωμιά της ή φθηνούς ηλιόσπορους για να τα πουλήσει ως πολύσπορα», λέει η Silke Restemeyer.

Δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε το σπανάκι;

Αυτό δεν είναι αλήθεια, αυτός ο κανόνας διατροφής είναι πολύ παλιός. «Χρονολογείται από τις μέρες που δεν υπήρχαν ψυγεία», λέει η Monika Bischoff, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επαγγελματικής ένωσης Oecotrophologie. Το πρόβλημα δεν είναι το δεύτερο ζέσταμα, αλλά η αργή ψύξη: Αν το μαγειρεμένο σπανάκι κρυώσει αργά, τα βακτήρια στη μέση θερμοκρασία μετατρέπουν τα αβλαβή νιτρικά άλατα σε επιβλαβή νιτρώδη.

Το κοτσάνι της ντομάτας είναι δηλητηριώδες;

Τα πράσινα μέρη της ντομάτας περιέχουν σολανίνη. «Το φυτό χρησιμοποιεί αυτή την τοξίνη για να αποκρούσει τα παράσιτα», εξηγεί ο ειδικός κ. Seitz. Συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι, μπορεί να εμφανιστούν στον άνθρωπο εάν καταπιούν μεγάλες ποσότητες σολανίνης. Αλλά αυτό θα απαιτούσε από έναν ενήλικα να φάει μια πολύ μεγάλη ποσότητα άγουρων ντοματών ή μίσχων.

Ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό;

«Δεν βλάπτει να πίνετε ένα ποτήρι νερό με ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά δεν είναι απαραίτητο», λέει ο ειδικός κ. Restemeyer. Γιατί ο καφές, όπως όλα τα άλλα ποτά, περιλαμβάνεται στην ισορροπία των υγρών. Συνολικά, ένας σωματικά ανενεργός ενήλικας πρέπει να πίνει περίπου 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα.

Οι περισσότερες βιταμίνες βρίσκονται στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών;

Αυτό είναι σωστό. Οι περισσότερες από τις βιταμίνες και τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται μέσα ή κάτω από τη φλούδα, εξηγεί ο ειδικός κ. Restemeyer. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα τους». Το πλεονέκτημα υπερτερεί του κινδύνου για την υγεία από πιθανά φυτοφάρμακα στο κέλυφος. Βέβαια, αυτόν τον κίνδυνο μπορούμε επίσης να τον αποφύγουμε, αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά βιολογικής γεωργίας, στα οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες.

Τα Superfood μας κάνουν δυνατούς και προλαμβάνουν τις ασθένειες;

Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια. «Οι λεγόμενες υπερτροφές είναι τροφές με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών», εξηγεί η ειδικός κ. Monika Bischoff. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του όρου αυτού. Το αν ένα τρόφιμο πραγματικά σας κάνει δυνατούς και μπορεί να αποτρέψει ασθένειες, εξαρτάται από το εν λόγω προϊόν. «Η τοπική υπερτροφή όπως το λάχανο πχ. είναι υγιεινή και μας δίνει δύναμη και αντοχή», λέει. Η ίδια ειδικός, συμβουλεύει να μην τρώμε εξωτικά τρόφιμα όπως οι σπόροι chia ή η σκόνη acai.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν χαλάνε;

Αυτό δεν είναι αλήθεια. «Η κατάψυξη είναι μια συνιστώμενη μέθοδος για την αποθήκευση τροφίμων μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα», λέει η ειδικός κ. Silke Restemeyer. Με την αποθήκευση σε θερμοκρασίες μείον 18 βαθμών Κελσίου, τα θρεπτικά συστατικά, η γεύση και η εμφάνιση διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, οι διαδικασίες υποβάθμισης της ποιότητας των τροφίμων εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα με την πάροδο του χρόνου. Και εξασφαλίζουν, πως το φαγητό δεν έχει κάποια στιγμή την γνωστή καλή γεύση του. Η Silke Restemeyer συμβουλεύει: "Εάν βάλετε απευθείας ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης στη συσκευασία με την ποσότητα και το περιεχόμενο, θα έχετε έναν πολύ καλύτερο έλεγχο του αποθέματός σας."

Τη φλούδα του τυριού μπορούμε να την φάμε;

Αυτό εξαρτάται. Μεγάλη σημασία έχει, πώς σχηματίστηκε ο φλοιός. «Οι φυσικά ωριμασμένες και ακατέργαστες φλούδες τυριού είναι βρώσιμες και δίνουν - όπως το μπλε τυρί - ένα ιδιαίτερο άρωμα», εξηγεί ο ειδικός κ. Seitz. Οι τεχνητές φλούδες τυριού από κερί ή πλαστικό, από την άλλη, δεν είναι κατάλληλες για κατανάλωση. «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει σημείωση επάνω στη συσκευασία».

Το βραδινό φαγητό μας παχαίνει;

"Αν τρώμε πολλές θερμίδες, παίρνουμε βάρος. Εάν τρώμε πολύ λίγες θερμίδες, χάνουμε βάρος", λέει η ειδικός κ. Monika Bischoff. Για υγιή άτομα σε μια ομάδα κανονικού βάρους, δεν έχει σημασία πότε τρώνε. «Όποιος θέλει να χάσει βάρος μπορεί να προσπαθήσει να μην τρώει το βράδυ», λέει η οικοτροφολόγος. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να παραλείψουν ένα γεύμα το βράδυ παρά, για παράδειγμα, το πρωινό.

Ένα σφηνάκι μετά το γεύμα βοηθά στην πέψη;

Αυτό δεν είναι αλήθεια, λέει ο ειδικός κ. Restemeyer. Αν και το αλκοόλ διεγείρει την παραγωγή γαστρικού οξέος, μπορεί ενδεχομένως να διεγείρει και ένα ένζυμο για την πέψη των πρωτεϊνών στο στομάχι, και το οποίο έχει αναισθητική δράση στα νεύρα του στομάχου. «Αλλά αυτό δεν βοηθά στην πέψη του λίπους». Μάλλον, ο πεπτικός σωλήνας θα διασπάσει πρώτα το αλκοόλ πριν από το λίπος, γιατί είναι πιο εύκολο να κερδίσεις ενέργεια με αυτόν τον τρόπο. «Άρα, σε συνδυασμό με σφηνάκια, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αφομοιώνονται πολύ πιο αργά».


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top