Βρομελαΐνη:

Τόσο υγιές είναι το ένζυμο του ανανά για τον οργανισμό μας


  • Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2022

Βρομελαΐνη: Τόσο υγιές είναι το ένζυμο του ανανά για τον οργανισμό μας

Ο εξωτικός ανανάς είναι μια πραγματική θρεπτική βόμβα. Η βιοτίνη, καθώς και η βιταμίνη Β12, η ​​βιταμίνη Ε και πολλά άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία κάνουν τον ανανά πραγματικά μοναδικό. Όμως το φρούτο - που προέρχεται από τη Νότια Αμερική - περιέχει πάνω απ' όλα και ένα ένζυμο, που έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στον οργανισμό σας και κυρίως στη μυϊκή μας δόμηση - τη βρομελαΐνη.

Τι είναι η βρομελαΐνη;

Η βρομελαΐνη, που ονομάζεται επίσης και ένζυμο του ανανά, είναι ένα ενζυμικό μείγμα διαφόρων ενζύμων διάσπασης πρωτεϊνών, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη χρήση της πρωτεΐνης του σώματος. Ανήκει στην οικογένεια της κυστεΐνης πρωτεάσης και βρίσκεται κυρίως στο κοτσάνι του ανανά.

Πώς επηρεάζει η βρομελαΐνη το σώμα μας;

Η βρομελαΐνη έχει πολλές διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα μας, από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε:


1. Η βρομελαΐνη υποστηρίζει τη χρήση της πρωτεΐνης

Το ένζυμο διασπά την πρωτεΐνη από τα τρόφιμα στα μικρότερα συστατικά της - τα αμινοξέα. Διασπώντας τα αμινοξέα, μπορούν εύκολα να περάσουν μέσω του εντερικού τοιχώματος και στο αίμα προτού μεταφερθούν στους μύες και τα όργανά σας. Με άλλα λόγια, η βρομελαΐνη βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση της πρωτεΐνης, πράγμα που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη από τα τρόφιμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα και να μετατραπεί για παράδειγμα σε μύες. Επιπλέον, το σώμα μας είναι σε θέση να ξοδεύει λιγότερη ενέργεια κατά την πέψη.


2. Η βρομελαΐνη χαλαρώνει τους καταπονημένους μύες

Μετά από μια προπόνηση, οι μύες αισθάνονται σαν να είναι βαρείς σαν μόλυβδος. Το ένζυμο του ανανά μπορεί να βοηθήσει κι εδώ, καθώς χαλαρώνει τους πιεσμένους μύες μπλοκάροντας διάφορες ορμόνες των ιστών και μπορεί ακόμη και να αναστείλει τις μυϊκές κράμπες. Η βρομελαΐνη λειτουργεί επίσης και ως αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στη σύσφιξη του δέρματος.


3. Η βρομελαΐνη βελτιώνει την παροχή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας

Τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, όπως τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα, φτάνουν στους μύες και στα όργανά μας μέσω του αίματος. Η αυξημένη πήξη του αίματος σημαίνει όμως ότι το αίμα κυκλοφορεί πιο δύσκολα. Η βρομελαΐνη δρα θετικά επάνω σε αυτό, αναστέλλοντας την πήξη του αίματος και βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος.


4. Η βρομελαΐνη προστατεύει την καρδιά

Η βρομελαΐνη έχει όχι μόνο θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά μπορεί επίσης προληπτικά να προκαλέσει και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, όπως και να βοηθήσει ενάντια στο φράξιμο των αρτηριών - τη λεγόμενη αρτηριοσκλήρωση. Και τα δύο μαζί, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς μας και να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, μια βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζει επίσης θετικά την απόδοσή μας.


5. Η βρομελαΐνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

«Το ένζυμο του ανανά διαλύει το λεγόμενο κέλυφος του ινώδους - με το οποίο τα καρκινικά κύτταρα καμουφλάρονται - σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν ως τέτοια, και να δεχτούν την επίθεση από την άμυνα του ίδιου μας του οργανισμού. Τουλάχιστον αυτή είναι η θεωρία, στην πράξη μένει ακόμη να αποδειχθεί», εξηγεί η ειδικός Jola Jaromin-Bowe, η οποία είναι μια ειδικευμένη οικοτροφολόγος. Ταυτόχρονα, η βρομελαΐνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει επουλωτική δράση των πληγών.

Τι άλλο κάνει τον ανανά τόσο υγιεινό;

Το εξωτικό φρούτο περιέχει πολλές βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C με 19 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια. Με μια μερίδα ανανά (150 γραμμάρια) καλύπτουμε ήδη περισσότερο από το ένα τέταρτο της ημερήσιας απαίτησης σε βιταμίνη C (η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής συνιστά την πρόσληψη 110 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια για ενήλικες άνδρες).

Βρομελαϊνη: το υγιες ενζυμο του ανανα

Ταυτόχρονα, το κάλιο (με 173 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια) στον ανανά ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο σώμα μας, και έτσι εξασφαλίζει την καλύτερη παροχή θρεπτικών συστατικών.

Επίσης, το ασβέστιο που περιέχει (με 7 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια) έχει χαλαρωτική και ηρεμιστική δράση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και την παραγωγή της σεροτονίνης - μιας ορμόνης της ευτυχίας.

Επιπλέον, ο ανανάς είναι πλούσιος σε σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφορικά άλατα, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β.

Κόλπα για το ξεφλούδισμα του ανανά

Ένας εύκολος τρόπος για να ξεφλουδίσουμε τον ανανά, είναι να κόψουμε πρώτα το πάνω και το κάτω μέρος του ανανά με ένα μαχαίρι, και μετά το φρούτο στα τέσσερα. Έτσι, από κάθε κομμάτι, κόβουμε τον σκληρό πυρήνα του κοτσανιού και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα. Στη συνέχεια κόβουμε τα τέταρτα του φρούτου σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

Εναλλακτικά, λειτουργεί και η «μέθοδος της Ταϊλάνδης»: Εδώ, ο ανανάς πρώτα απελευθερώνεται εντελώς από τη φλούδα του. Οι σκληρές καφέ κηλίδες κόβονται στη συνέχεια διαγώνια με ένα μακρύ μαχαίρι.

Αν με εμπιστεύεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την δική μου μέθοδο: Με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι, αφαιρώ πρώτα περιμετρικά το κοτσάνι σε βάθος 2-3 εκατοστών από το επάνω μέρος του ανανά. Στη συνέχεια, χαράζω ελαφρά τη φλούδα από επάνω στα χωρίσματα της, δημιουργώντας μικρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια αφαιρώ από τον ανανά μαζί με τη φλούδα τραβώντας τα προς επάνω. Τρώω το φρούτο, αφήνοντας περίσσια την φλούδα. Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη από όσες έχω δοκιμάσει, λειτουργεί όμως μόνο με ώριμα φρούτα.

Συμπέρασμα: Τρώτε περισσότερο ανανά - κάνει καλό στην υγεία!

Ακόμα κι αν ένας ανανάς περιέχει μόνο 0,4 χιλιοστόγραμμα βρομελαΐνης κατά μέσο όρο, έχει πολυάριθμες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας χάρη στα υπόλοιπα υγιεινά συστατικά του.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top