Σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς:

Μπορεί η αγάπη να προκαλέσει καρκίνο;


  • Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2022

Σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς: Μπορεί η αγάπη να προκαλέσει καρκίνο;

Μια σπασμένη καρδιά προκαλεί μεγάλη ψυχική δυσφορία στο άτομο που επηρεάζεται και μπορεί επίσης να βλάψει τη σωματική του υγεία. Το 'Broken-Heart-Syndrom' λέγεται μάλιστα ότι δεν προκαλεί μόνο καρδιακά προβλήματα, αλλά πως προκαλεί ακόμη και καρκίνο.

Αυτοί που είναι δυστυχισμένα ερωτευμένοι, ή έχουν εγκαταλειφθεί, συχνά υποφέρουν από μεγάλο ψυχικό πόνο. και αυτός δεν είναι μόνο πνευματικής φύσης. Μια σπασμένη καρδιά μπορεί κυριολεκτικά να κάνει κάποια άτομα να αρρωστήσουν πολύ σοβαρά, και τα καρδιακά προβλήματα σε αυτούς που επηρεάζονται έχουν ήδη αποδειχθεί αναμφίβολα.

Όμως, το πόσο βλάπτει πραγματικά τη σωματική μας υγεία το 'Broken-Heart-Syndrom', αρχίζει να γίνεται σιγά σιγά αντιληπτό: Λέγεται μάλιστα, πως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο.

Οι σωματικές ασθένειες που μπορούν να αναχθούν στην ερωτοπάθεια, λαμβάνονται πλέον πολύ σοβαρά από τους γιατρούς. Οι οποίοι μάλιστα μιλούν ανοιχτά, αναφερόμενοι στο 'Broken-Heart-Syndrom'.

Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με καρδιακή προσβολή, με δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Το γεγονός όμως, ότι η ερωτική απογοήτευση μπορεί τελικά να κρύβεται και πίσω από τον καρκίνο, είναι κάτι νέο και πολύ ανησυχητικό.

Τα καρδιακά προβλήματα συνήθως επιλύονται από μόνα τους

Ακόμα κι αν οι εμπλεκόμενοι μερικές φορές υποφέρουν πραγματικά σωματικά, οι περισσότεροι ασθενείς με 'Broken-Heart-Syndrom' αναρρώνουν από μόνοι τους, μόλις τελειώσει ή υποβληθεί σε επεξεργασία ο (συναισθηματικός) πόνος της καρδιάς τους.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης έκανε μια ανησυχητική ανακάλυψη: ένας στους έξι ασθενείς που έπασχαν από το σύνδρομο αυτό, εμφάνισε επιπλέον και καρκίνο.

Ο καρκίνος του μαστού που προκαλείται από το 'Broken-Heart-Syndrom' είναι ιδιαίτερα συχνός

Συνολικά εξετάστηκαν 1.604 ασθενείς. Εκείνοι που ανέπτυξαν καρκίνο μαζί με το 'Broken-Heart-Syndrom', έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, και σχεδόν το 90 τοις εκατό από αυτούς ήταν γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού διαγνώστηκε ιδιαίτερα συχνά, ακολουθούμενος από ασθένειες στο στομάχι και το εντερικό σύστημα. Το τρομακτικό είναι, πως το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση ήταν αισθητά χαμηλότερο για αυτούς τους ασθενείς, από ό,τι για άλλα άτομα που προσβλήθηκαν από παρόμοια μορφή καρκίνου. Εξ ου και η έκκληση των επιστημόνων: Αυξημένος έλεγχος για ασθενείς με 'Broken-Heart-Syndrom'. Επειδή, αυτός ο ερωτικός πόνος, μπορεί να αποβεί στη χειρότερη περίπτωση μοιραίος.

Πηγή:

Templin, C. et al. (2019): Clinical Features and Outcomes of Patients With Malignancy and Takotsubo Syndrome: Observations From the International Takotsubo Registry, https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.118.010881


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top