Σ΄αγαπώ:

Τι σημαίνει "σ΄αγαπώ" και πόσο συχνά θα πρέπει να το λέμε;


  • Τελευταία ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου 2021

Τι σημαίνει "σ΄αγαπώ" και πόσο συχνά θα πρέπει να το λέμε;

Δύο μικρές λέξεις, οι οποίες σπάνια είναι τόσο όμορφες - όμως και τόσο περίπλοκες: "σ΄αγαπώ". Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις πούμε όταν βρισκόμαστε σε μία σχέση ή αισθανόμαστε κάτι για έναν άνθρωπο; Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το "σ΄αγαπώ"; Πόσο "σ΄αγαπώ" μας κάνει καλό, και τι υποδηλώνει η συχνότητα που το λέμε για εμάς και τον χαρακτήρα μας; Και, τι γίνεται αν ο ένας από τους δύο σε μια σχέση το λέει πιο συχνά από τον άλλον;

Ποια είναι η κατά βάθος έννοια του "σ΄αγαπώ"

Όταν αναφερόμαστε στην σημασία που έχει μέσα σε μια σχέση δυο ανθρώπων το "σ΄αγαπώ", ένα είναι σίγουρο: ο δεσμός αυτών των δύο ανθρώπων έχει εξελιχθεί σε ένα άλλο επίπεδο! Υπάρχει διαφορά, αν το "σ΄αγαπώ" το λέμε στο ξεκίνημα μιας σχέσης ή μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση. Η αγάπη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μεγαλώνει μέρα με τη μέρα μέσα από τις κοινές δραστηριότητες τους, τα κοινά τους ενδιαφέροντα, τις κοσμοθεωρίες τους και τους στόχους που έχουν θέσει στη ζωή τους. Και το πιο σπουδαίο επάνω σε όλα αυτά, είναι να υποστηρίζει και να ενισχύει ο ένας τον άλλον, ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν και να επιτευχθούν οι κοινοί τους στόχοι.

Η άνευ όρων αγάπη σημαίνει επίσης, να σέβεται ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου, και να βρίσκουν τον τρόπο να τις πραγματοποιήσουν μαζί. Στις ταινίες αγάπης που βλέπουμε με τόσο ενδιαφέρον στον κινηματογράφο, είναι κάτι συνηθισμένο και πολύ εύκολο. Μετά το πρώτο δραματικό "σ΄αγαπώ" που περιμένουμε ανυπόμονα να ακούσουμε από τους αγαπημένους μας ηθοποιούς, είναι σίγουροι πως προορίζονται ο ένας για τον άλλον και έχουμε ένα ονειρεμένο Happy End όπως θα το επιθυμούσαμε και στη δική μας ζωή. Όμως στην πραγματική ζωή, η εκδήλωση της αγάπης προς τον άνθρωπό μας, είναι σχετικά πιο περίπλοκη. Ποιος από τους δύο θα το πει πρώτος, πότε είναι ακόμη νωρίς για να το πούμε, και πότε αργά; Και, πόσο συχνά θα πρέπει να το λέμε μετά, αφού καταφέρουμε να το πούμε για πρώτη φορά - κάθε ώρα, κάθε ημέρα, ή μόνο σε ιδιαίτερα ρομαντικές στιγμές, ώστε να μην χάσει το βάθος της σημασίας του;

Και ως απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, σας έχω για αρχή κάποια καλά νέα: όπως συμβαίνει συχνά, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι φυσιολογικό που μπορούμε να αντιγράψουμε για όλες τις περιπτώσεις. Επειδή, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και κάθε σχέση ακολουθεί τη δική της δυναμική για να υπάρξει. Και ακριβώς σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και μια έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων YouGov, το οποίο ενδιαφερόταν να μάθει: ποιο ήταν το συντομότερο χρονικό διάστημα μέχρι να πει κάποιος στον ρομαντικό του σύντροφο "σ΄αγαπώ"; Οι απαντήσεις που έλαβε, ήταν εκπληκτικά διαφορετικές μεταξύ τους!

Η στιγμή που λένε οι περισσότεροι άνθρωποι "σ΄αγαπώ"

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες, χρειάστηκαν κάποιον χρόνο για να πάρουν αυτή την απόφαση. Το 22% από αυτούς, είπε το "σ΄αγαπώ" μέσα στους 3 πρώτους μήνες της σχέσης. Το 14% περίμενε μάλιστα μέχρι και μισό χρόνο να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, το 13% δήλωσε στον σύντροφό του μέσα στις πρώτες 4 εβδομάδες την αγάπη του για αυτόν. Και υπήρχε και ένα 6%, οι οποίοι αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο για να σκεφτούν και να είναι σίγουροι μέχρι να αποφασίσουν να πουν αυτές τις περίφημες λέξεις - και μάλιστα, χρειάστηκαν για αυτό έναν ολόκληρο χρόνο!

Δυστυχώς όμως, η έρευνα αυτή που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2017 σε 3.947 ενήλικες, έδειξε επίσης πως το πρώτο "σ΄αγαπώ" δεν έχει για όλους την ίδια σημασία ώστε να μείνει στη μνήμη τους ως ένα αξέχαστο γεγονός. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες - και μάλιστα το 27% στο σύνολο - δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν την ερώτηση αυτή, επειδή το είχαν ήδη ξεχάσει.

Βέβαια η στιγμή του πρώτου "σ΄αγαπώ" ήταν μόνο ένα μέρος της έρευνας του YouGov, επειδή στη συνέχεια αναζήτησαν με επιπλέον έρευνα να μάθουν τη συχνότητα που έλεγε κανείς τις λέξεις αυτές σε συνδυασμό με τη διάρκεια που είχε ήδη η σχέση αυτή. Το "σ΄αγαπώ" ήταν - σύμφωνα με την έρευνα αυτή - πιο συνηθισμένο σε σχέσεις μεταξύ δυο και πέντε ετών, όπου περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν πως το έλεγαν καθημερινά. Μετά από μια σχέση δέκα ετών όμως, μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες εξακολουθούσε να δηλώνει την αγάπη του στο σύντροφό του με ένα καθημερινό "σ΄αγαπώ".

Πόσο αξιόπιστο είναι το "σ΄αγαπώ";

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν στο σημείο αυτό, τι σχέση έχει στην πραγματικότητα η αγάπη ως συναίσθημα με το "σ΄αγαπώ". Μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες σελίδες γνωριμιών της Γερμανίας - η ElitePartner - ανακάλυψε σε μια έρευνα που έκανε με τα μέλη της το 2014, πως μεγάλη σημασία στο πότε και πόσο συχνά λέει κάποιος το "σ΄αγαπώ", έχει και η παιδεία του ατόμου αυτού. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 45% των ατόμων χωρίς πτυχίο ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος εξέφραζαν την αγάπη τους καθημερινά, κάτι όμως που έκανε μόλις το 38% των ακαδημαϊκών. Παρόλα αυτά τα στοιχεία όμως που αφορούν τη συχνότητα του "σ΄αγαπώ" σε μια σχέση, είναι δύσκολο να βγάλουμε ένα ακριβές συμπέρασμα, σχετικά με την ένταση του συναισθηματικού κόσμου των ατόμων αυτών. Επειδή, οι ακαδημαϊκοί μπορεί να είναι πιο συγκρατημένοι με την έκφραση της αγάπης προς τον σύντροφό τους, ίσως επειδή είναι απολύτως σίγουροι για τα συναισθήματά τους, νιώθοντας παράλληλα το βάθος του δεσμού τους - κάτι που δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνουν συνεχώς.

Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση, όταν σε μια σχέση οι δυο σύντροφοι λένε το "σ΄αγαπώ" με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Χάιφα Prof. Dr. Aaron Ben-Ze'ev συμβουλεύει να κρατήσουμε την ηρεμία μας. Η έλλειψη μιας τέτοιας δήλωσης αγάπης από τον έναν σύντροφο, δεν σημαίνει αυτόματα πως και ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των δύο ατόμων της σχέσης αυτής έχει αρχίσει να εξασθενεί. «Στην πραγματική αγάπη, οι πράξεις μετρούν πολύ περισσότερο από τα λόγια», έγραψε μάλιστα σε ένα άρθρο του στο εξειδικευμένο περιοδικό Psychology Today. Και πραγματικά, σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία ποιος λέει το "σ΄αγαπώ" πρώτος, ή ποιος το λέει πιο συχνά. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι το βάθος της σχέσης αυτής και ο τρόπος που αναπτύσσεται μελλοντικά.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πούμε "σ΄αγαπώ";

Παράλληλα με το ερώτημα, πόσο συχνά θα πρέπει να λέμε στον άνθρωπό μας τις δυο αυτές όμορφες λέξεις, μεγάλη σημασία έχει και το θέμα του κατάλληλου timing για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα επίσης με μια μελέτη της σελίδας γνωριμιών ElitePartner που ολοκληρώθηκε το 2018, σχεδόν κάθε τέταρτη γυναίκα (με ποσοστό 22,7%) περιμένει να πει το "σ΄αγαπώ" πρώτα ο άντρας. Συγκριτικά, μόνο το 16% των αντρών περιμένει το ίδιο από την πλευρά της γυναίκας.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να δημιουργήσετε πρώτα την κατάλληλη και μαγική στιγμή, η οποία θα μείνει για πάντα ανάμεσα στις πολύτιμες και ευχάριστες αναμνήσεις σας. Κάποιο σαββατοκύριακο, ταξίδι σε μια όμορφη πόλη, μπροστά σε ένα όμορφο ιστορικό μνημείο, ή μήπως βόλτα σε μια όμορφη βραδινή παραλία, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης; Μήπως καλύτερα στο αγαπημένο σας εστιατόριο; Πολύ απλό, ή πολύ ιδιαίτερο; Μην πανικοβάλλεστε! Πολύ πιο σημαντικό από την κατάλληλη στιγμή, νομίζω πως είναι ο τρόπος που θα συμβεί κάτι τέτοιο! Ένα βαθύ βλέμμα μέσα στα μάτια, μια ζεστή αγκαλιά, ή ένα απαλό χάδι - όλα τους προσφέρουν μια τέλεια βάση για να πείτε στον άνθρωπό σας για πρώτη φορά το "σ΄αγαπώ". Μόνο σας παρακαλώ - επειδή σε αυτή τη ζωή τα μάτια μου έχουν δει σχεδόν τα πάντα - μην διανοηθείτε καν να στείλετε αυτές τις τόσο όμορφες λέξεις για πρώτη φορά ψηφιακά μέσω Viber ή Messenger. Και ούτε να επιλέξετε να τις πείτε με γεμάτο στόμα την ώρα που τρώτε την μακαρονάδα σας. Φροντίστε να δημιουργήσετε πρώτα αυτή την μαγική στιγμή που - αν δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για εσάς - σίγουρα θα έχει για τον άνθρωπό σας, ο οποίος θα την περιμένει με μεγάλη αγωνία. Μην του χαλάσετε αυτή την μαγική στιγμή, επειδή σας βλέπω αλλιώς να τρώτε την κατσαρόλα με τα υπόλοιπα μακαρόνια στο κεφάλι!

Γίνεται κι αλλιώς: πείτε το "σ΄αγαπώ" με άλλα λόγια

Πολλοί άνθρωποι γίνονται διστακτικοί όταν πρέπει να εκφράσουν την αγάπη τους προς ένα συγκεκριμένο άτομο με λόγια, επειδή τους λείπει η σιγουριά και η ασφάλεια πως θα τα κάνουν όλα σωστά. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια μικρή βοήθεια θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες άλλες λέξεις, οι οποίες όμως δείχνουν - αν και όχι με την ίδια ποιότητα του "σ΄αγαπώ" - πως θέλετε να κάνετε ένα ξεκίνημα για να δείξετε στον άνθρωπό σας τα συναισθήματα σας γι΄αυτόν. Θα μπορούσατε π.χ. να του πείτε στην κατάλληλη στιγμή, πως είναι ότι καλύτερο σας έχει συμβεί, ή να του πείτε πόσο μεγάλη αξία έχει για εσάς. Πείτε του πως είναι πάντα στο μυαλό σας, ή πόσο υπέροχο το βρίσκετε που τον έχετε δίπλα σας. Πείτε του ένα ευχαριστώ για την κατανόηση που δείχνει μαζί σας, και πόσο απολαμβάνετε την παρουσία του όταν είσαστε μαζί. Κι όταν λείπει για κάποιους προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους, πείτε του πόσο σας λείπει! Αυτές οι μικρές εναλλακτικές λέξεις, είναι σίγουρο πως θα κάνουν μια καλή εντύπωση στον άνθρωπό σας, και με αυτές αποφεύγετε κάποιες προσδοκίες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε συναισθηματικές συγκρούσεις μεταξύ σας.

Πράξεις αντί για λέξεις

Κάποιοι άνθρωποι βέβαια δεν αρκούνται μόνο στα λόγια, αλλά περιμένουν και κάποιες πράξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσατε π.χ. να ετοιμάστε για τους δυο σας ένα υπέροχο πρωινό. Και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, θα αρκούσε να ακούσετε προσεκτικά τον άνθρωπό σας όταν έχει να σας πει κάτι. Επειδή η επικοινωνία μεταξύ δυο ανθρώπων, αποτελείται από την αποστολή και την λήψη των μεταξύ τους μηνυμάτων.

Πολύ συχνά, στέλνουμε πολλά μηνύματα στον απέναντί μας, χωρίς να λαμβάνουμε πίσω τίποτε. Το να δίνουμε όμως μεγάλη προσοχή σε αυτά που λέει ο σύντροφός μας μετά από μια - για αυτόν - πολύ κουραστική ημέρα και γεμάτη στρες, μπορεί να κάνει μεγάλα θαύματα μέσα στη σχέση. Εξίσου καλά αποδεκτό γίνεται από τον σύντροφό μας, όταν τον παρατηρούμε προσεκτικά και καταλάβουμε πότε χρειάζεται την στήριξή μας. Ένα απλό "άσε, θα το κάνω εγώ στα γρήγορα" θα δώσει υποσυνείδητα στη σχέση μας μια νέα ώθηση.

"Σ΄αγαπώ" versus "σε αγαπάω"

Και τι γίνεται όμως με αυτές τις δυο παραλλαγές; Αυτήν του "σ΄αγαπώ" και αυτήν του "σε αγαπώ"; Μπορεί ένα και μόνο γράμμα να αλλάξει το βάθος της σημασίας που έχουν; Αν ψάξουμε λίγο στο ξενόγλωσσο διαδίκτυο, ή ρωτήσουμε κάποια άτομα που γνωρίζουν από αυτά επειδή έχουν ασχοληθεί με κάποιες έρευνες, η απάντηση που θα λάβουμε θα είναι ξεκάθαρα ...ασαφής: επειδή, κατά βάθος είναι ένα θέμα προσωπικής προτίμησης και γούστου.

Ενώ κάποιοι βρίσκουν πως η μακριά μορφή του "σε αγαπώ" είναι η πραγματική έκφραση της αγάπης, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το "σ΄αγαπώ" είναι ακριβώς το ίδιο λεκτικά, κρύβει όμως μέσα του μεγαλύτερο συναισθηματισμό - και εκτός αυτού προφέρεται λίγο πιο ζωηρά. Και υπάρχει και η περίπτωση του "σε αγαπάω", για την οποία όλοι είναι σύμφωνοι μεταξύ τους: αυτή η παραλλαγή, προορίζεται περισσότερο για τους πολύ καλούς φίλους και χρησιμοποιείται επίσης πιο συχνά στις σχέσεις γονέων-παιδιών. Σύμφωνα με τους περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέση, ο πιο σωστός τρόπος για να δείξεις την αγάπη σου προς τον σύντροφό σου, είναι το "σ΄αγαπώ". Και αυτό βρίσκει απόλυτο σύμφωνο κι εμένα - αν βρισκόμουν σε σχέση, είναι ακριβώς αυτό, που θα ήθελα να το λέω και να το ακούω μέσα σε αυτήν!


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top