Συμβουλές για κατοικίδια:

Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό με τον σκύλο σας!


  • Τελευταία ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου 2021

Συμβουλές για κατοικίδια - Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό με τον σκύλο σας

Όποιος δίνει στο σκύλο του την αίσθηση της ασφάλειας, εξασφαλίζει μεταξύ τους ένα καλό συναίσθημα και έναν ισχυρό δεσμό!

- Philos vom Berg -

Μια καλή σχέση μεταξύ ενός ανθρώπου και του σκύλου του, αποτελεί τη βάση για μια αρμονική συνύπαρξη αυτών των δυο. Αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός, δημιουργούν μεταξύ τους μια σταθερότητα και διευκολύνουν επίσης την ανατροφή του σκύλου. Σε αυτό το άρθρο μου, θα σας εξηγήσω ποια είναι εκείνα τα βασικά πράγματα, τα οποία κάνουν από τους ανθρώπους και τους σκύλους τους μια καλά συντονισμένη ομάδα.

Κάποιες φορές είναι προστάτης, κάποιες άλλες ένας καλός φίλος, και μερικές φορές τόσο τρελαμένος - όσο ένα μικρό παιδί: όποιος αφήσει έναν σκύλο να εισέλθει στη ζωή του, θα έχει στην καθημερινότητα του έναν μόνιμο και πιστό σύντροφο!

Ως ζώα αγέλης, στα σκυλιά δεν αρέσει να βρίσκονται μακριά από τον άνθρωπό τους. "Ανήκουμε μαζί - για πάντα" φαίνεται πως θέλουν να μας πουν οι τετράποδοι φίλοι μας, κάθε φορά που μας κοιτούν βαθιά μέσα στα μάτια. Και πραγματικά, οι άνθρωποι και οι σκύλοι μπορούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους πολύ στενές σχέσεις, οι οποίες θα έχουν διάρκεια για όλη τους τη ζωή, και θα είναι πολύ πιο δυνατές από κάποιες διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων.

Κι αυτή η ικανότητα μιας τόσο βαθιάς σχέσης, έχει ωριμάσει κατά τη διάρκεια πολλών χιλιετιών. Εδώ και τουλάχιστον 15.000 χρόνια ζουν οι άνθρωποι με τα τετράποδα αυτά πολύ στενά μεταξύ τους - πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι με οποιοδήποτε άλλο ζώο. Όπου κι αν έχει αφήσει σε αυτόν τον κόσμο ο άνθρωπος το αποτύπωμα του ποδιού του, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν μαζί με τα αποτυπώματα των ανθρώπων και ίχνη σκύλων.

Ο σκύλος έχει την ιδιότητα να μπορεί να διαβάσει τον άνθρωπο, όπως κανένα άλλο ζώο!

- Philos vom Berg -

Από τον ντροπαλό λύκο - επιστημονικά canis lupus - αναπτύχθηκε με την πάροδο των χρόνων ο canis lupus familiaris, ο αφοσιωμένος οικόσιτος σκύλος μας. Και μέσω της στοχευμένης και επιλεγμένης εκτροφής, κατάφερε ο άνθρωπος να δημιουργήσει έναν σύντροφο, ο οποίος όχι μόνο είναι σε θέση να συνάπτει μαζί του σχέσεις εμπιστοσύνης, αλλά να μπορεί ακόμη και να κατανοήσει πλήρως αυτά που σκέφτεται ο άνθρωπός του. Κι έτσι ο σκύλος μας διαθέτει σήμερα μια ικανότητα, την οποία στερούνται ακόμη και οι πονγκίδες: να μπορεί να ερμηνεύει με επιτυχία τις ανθρώπινες εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες.

ευτυχισμενος σκυλος

Πως μπορούν αυτοί οι τετράποδοι να γίνουν φίλοι μας, και γιατί είναι αυτό πολύ καλό για εμάς;

Από πού πηγάζει η επιθυμία μας, να ζούμε μαζί με αυτά τα ζώα; Μπορούμε να αναπτύξουμε έναν τόσο στενό δεσμό μαζί τους, όπως κάνουμε και με τους ανθρώπους; Και, ερμηνεύουμε σωστά τα συναισθήματα αυτών των τετράποδων συντρόφων μας;

Πως είναι κάτι τέτοιο δυνατό, τι στιγμή που υπάρχουν σκύλοι οι οποίοι είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους; Βλέπουμε σήμερα στους κήπους και τα πάρκα της πόλης τόσους διαφορετικούς σκύλους - από τεράστιους δανέζικους μολοσσούς με μικροσκοπικά τσιουάουα δίπλα τους, μέχρι και δυνατά Bernese σκυλιά του βουνού δίπλα σε αδύνατα Whippets. Και εν τω μεταξύ, κανένας από όλους αυτούς τους σκύλους δεν θυμίζει πραγματικά τον λύκο, όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά ούτε και στην συμπεριφορά του. Κι αυτό επειδή οι τετράποδοι αυτοί φίλοι μας, έχουν προσαρμοστεί περισσότερο σε εμάς τους ανθρώπους από ότι στον λύκο από τον οποίο κατάγονται.

ευτυχισμενος σκυλος

Κανένα άλλο ζώο δεν είναι τόσο δεμένο με εμάς τους ανθρώπους όσο είναι ο σκύλος. Και, κανένα άλλο ζώο δεν χρειάζεται τον άνθρωπο περισσότερο από ότι χρειάζεται ο άνθρωπος το ζώο αυτό.

Ένας σκύλος που δεν απολαμβάνει αυτή την φροντίδα, στην αρχή θα παρουσιάσει προβλήματα στη συμπεριφορά του, και στο τέλος θα αρρωστήσει σοβαρά. Αντίθετα, ένας σκύλος ο οποίος έχει σταθερή σχέση με έναν άνθρωπο, είναι ένα πλήρως ισορροπημένο ζώο και ζει πιο υγιής.

Η στενή σχέση και οι εκτεταμένες χειρονομίες αγάπης του ανθρώπου προς τον σκύλο του, ενισχύουν το αίσθημα της συντροφικότητας μεταξύ τους!

- Philos vom Berg -

Ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια επικρατούσε η ιδέα, πως οι σκύλοι βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους καθαρά ως πηγή που φροντίζει για την διατροφή τους και για αυτόν και μόνο λόγο δένονται μαζί τους, ερευνητές από την Ιαπωνία κατάφεραν να αποδείξουν κάτι διαφορετικό. Μια πρόσφατη μάλιστα ιαπωνική μελέτη από το 2015 κατάφερε να αποδείξει, πως κάθε φορά που ένας σκύλος βλέπει ή αγγίζει τον άνθρωπό του, εκχύνει στον εγκέφαλό του την "ορμόνη της αγάπης" - την ωκυτοκίνη (Oxytocin). Αυτή είναι ακριβώς η ίδια ορμόνη, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο δέσιμο μιας μητέρας με το παιδί της ή σε έντονες παρόμοιες διαπροσωπικές σχέσεις, κι έτσι διασφαλίζει την στενή σχέση μεταξύ ατόμων που αγαπιούνται. Όποιος λοιπόν αγκαλιάζει συχνά τον σκύλο του, δεν του κάνει μόνο ψυχικά καλό, αλλά δημιουργεί μεταξύ των δυο και έναν πιο στενό δεσμό.

ευτυχισμενος σκυλος

Οι κοινές εμπειρίες του ανθρώπου με τον σκύλο του, δημιουργούν έναν πιο στενό δεσμό

Οι θετικές εμπειρίες δένουν δύο άτομα μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση ενός ανθρώπου με τον σκύλο του. Όποιος φροντίζει να μην υπάρχει μονοτονία στην καθημερινότητα και όταν βγαίνει έξω με τον σκύλο του δεν βαδίζει πάντα την ίδια διαδρομή, θα ανακαλύψει πολλά νέα πράγματα μαζί του.

Αυτά θα μπορούσαν π.χ. να είναι μια βόλτα σε άγνωστα μονοπάτια ή μια εκδρομή σε κάποια κοντινή λίμνη, όπου η μύτη του σκύλου θα είναι σε θέση να ανακαλύψει πολλές νέες και ενδιαφέρουσες μυρωδιές.

Δεν είναι μυστικό κι όμως συχνά παραμελείται: το ανέμελο παιχνίδι με τον σκύλο μας. Τα παιχνίδια ανάκτησης μπορεί να είναι πολύ δημοφιλή και να υπάρχει υπερπροσφορά μεγάλης ποικιλίας τέτοιων παιχνιδιών στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, ενώ το να παίξει κανείς μαζί με τον σκύλο του χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά τα βοηθήματα τείνει να ξεχαστεί. Κι όμως, το να παίζει ένας άνθρωπος έχοντας στενή σωματική επαφή με τον σκύλο του, είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ενδυναμωθεί ο δεσμός του ανθρώπου αυτού με τον σκύλο του.

Από την άλλη, τα σκυλιά δεν χρειάζονται συνεχώς νέα παιχνίδια για να νιώθουν πλήρη με το παιχνίδι τους. Αντίθετα, αν ο άνθρωπος τους προσφέρει την απόλυτη προσοχή του ενώ παίζει μαζί τους, δεν θα χρειάζονται καν τέτοιου είδους βοηθήματα. Εκτός αυτού, μέσω του ανέμελου παιχνιδιού μεταξύ ενός ανθρώπου με τον σκύλο του, μπορούν να δείξουν ο ένας στον άλλον τα όρια τους, και με αυτόν τον τρόπο να γνωριστούν ακόμη καλύτερα.

Έχω 6 σκύλους, και όλοι τους είναι άνω των 50 κιλών και ζουν μαζί μου μέσα στο σπίτι, και δεν έχουμε ούτε ένα βοήθημα για παιχνίδι. Παίζουμε καθημερινά όλοι μαζί στον κήπο - στην αρχή όλοι μαζί για να ζεσταθούμε λίγο, και μετά έρχονται ο ένας μετά τον άλλον ανάλογα με την μεταξύ τους ιεραρχία για να παίξουμε και εντελώς προσωπικά, επειδή ο κάθε ένας από αυτούς έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι.

ευτυχισμενος σκυλος

Όποιος κάνει νέες ανακαλύψεις μαζί με τον σκύλο του, δημιουργεί κοινές εμπειρίες, οι οποίες ενισχύουν τον δεσμό μεταξύ τους!

- Philos vom Berg -

Επιπλέον, μέσω του ανέμελου παιχνιδιού μεταξύ ενός ανθρώπου με τον σκύλο του, αναπτύσσουν και οι δυο πλευρές μια καλύτερη αίσθηση της γλώσσας του σώματος του άλλου.

Και τέλος - αλλά εξίσου σημαντικό - είναι πως η σωματική εγγύτητα κάνει και τους δυο - άνθρωπο και σκύλο - ευτυχισμένους και εξασφαλίζει την εξοικείωση μεταξύ τους.

Πρέπει να μάθουμε να κατανοούμε τη γλώσσα του σκύλου μας

Αυτό που μόλις έχω αναφέρει, είναι απαραίτητο για μια άψογη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου: επειδή πρόκειται για μια λειτουργική επικοινωνία μεταξύ αυτών των δυο. Μια συνύπαρξη αυτών των δυο χωρίς παρεξηγήσεις, είναι δυνατή μόνο όταν αποστέλλονται ξεκάθαρα σήματα επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου. Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρατηρείτε προσεκτικά τον σκύλο σας, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε και να τον κατανοείτε.

Πως συμπεριφέρεται ο σκύλος μας όταν είναι φοβισμένος ή νιώθει ανασφάλεια; Ποιά σωματικά σήματα στέλνει, όταν εστιάζει την προσοχή του σε κάτι που βρίσκεται μακριά, και πρόκειται να τρέξει προς το σημείο εκείνο; Όσο περισσότερο μάθετε να καταλαβαίνετε τη σωματική γλώσσα του σκύλου σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μάθετε και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για την επικοινωνία του μαζί σας.

Παίζοντας ή κάνοντας άλλες δραστηριότητες μαζί του, θα γνωρίσετε ακόμη καλύτερα τη γλώσσα του και θα καταλαβαίνετε την συμπεριφορά του. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγετε επικοινωνιακές παρεξηγήσεις, οι οποίες στέκονται εμπόδιο σε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του σκύλου σας και εσάς.

ευτυχισμενος σκυλος

Παίρνουμε στα σοβαρά τις ανάγκες του σκύλου μας

Ανάλογα με τη ράτσα ή την σωματική τους διάπλαση, οι σκύλοι έχουν μεταξύ τους πολύ διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες. Και αυτές θα πρέπει να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας σε πιθανές δραστηριότητες μαζί του, ώστε να μην κατακλύζεται το ζώο με αποτέλεσμα να του προκληθούν αρνητικές εμπειρίες.

Ως παράδειγμα θα αναφέρω, πως ορισμένοι σκύλοι αγαπούν να περιπλανώνται και να παίζουν μέσα ή γύρω από το νερό, ενώ κάποιοι άλλοι ούτε θέλουν καν να το αγγίξουν με τα πόδια τους. Μερικοί σκύλοι είναι ενθουσιασμένοι που αναζητούν ίχνη μέσα στο δάσος ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να ξαπλώνουν ήσυχα στον κήπο και να απολαμβάνουν τον ήλιο.

Όποιος γνωρίζει αυτές τις ανάγκες του σκύλου του και ανταποκρίνεται σε αυτές με σεβασμό, αποφεύγει τη δημιουργία περιττού άγχους και εξασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο μια χαλαρή καθημερινότητα και μια μια αρμονική συνύπαρξη με τον σκύλο του.

Η ασφάλεια που νιώθει ο σκύλος, δημιουργεί εμπιστοσύνη προς τον άνθρωπό του!

- Philos vom Berg -

Οι σκύλοι χρειάζονται στην καθημερινότητα τους μια δομή και σταθερούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούν εύκολα να προσανατολιστούν - κι επειδή το θέλουν - να μπορούν να συνεργαστούν άψογα με τον αγαπημένο τους άνθρωπο. Κι αυτό γίνεται πολύ εύκολο για αυτούς, αν ο άνθρωπός τους χρησιμοποιεί μια κατανοητή γλώσσα του σώματος και σαφείς εντολές. Αυτά και τα δυο μαζί, προσφέρουν στους τετράποδους φίλους μας την ασφάλεια που χρειάζονται, και αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη τους προς εμάς.

Η γλώσσα του σώματος και ο τόνος της φωνής μας θα πρέπει επίσης να είναι πάντα σε αρμονία, ώστε να μην μπερδεύουν τον σκύλο μας. Για παράδειγμα, αν φωνάξετε τον σκύλο σας και χτυπήσετε το πόδι σας ενοχλημένος επειδή αυτός δεν αντιδρά αμέσως, θα του στείλετε αντιφατικά σήματα. Η φωνή σας θα του λέει "έλα", ενώ το σώμα σας θα του λέει "φύγε", με αποτέλεσμα το ζώο ή να μην έρθει αμέσως - ή να μην έρθει καθόλου. Επίσης, οι σταθερές ώρες για την καθημερινή του βόλτα ή την σίτιση του μπορούν να του παρέχουν μια πιο σταθερή δομή στην καθημερινή του ρουτίνα, και με αυτόν τον τρόπο και περισσότερη ασφάλεια.

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να υποτιμούν ή να παραβλέπουν είναι, πως όταν ένας σκύλος αισθάνεται ασφαλής με τον άνθρωπό του, αυτό δημιουργεί μεταξύ τους μια εμπιστοσύνη και οδηγεί σε έναν ακόμη στενότερο δεσμό. Όταν όμως δεν συμβαίνει αυτό, μια ιδιαίτερη κατάσταση - ακόμη και λόγω εξωτερικών παραγόντων - θα μπορούσε πολύ γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Εάν ωστόσο, ένας σκύλος αισθάνεται πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να βασιστεί πλήρως στον άνθρωπό του και να προσανατολιστεί στις κινήσεις του σύμφωνα με αυτόν, θα επικεντρωθεί ακόμη και σε πολύ στρεσογόνες καταστάσεις επάνω σε αυτόν και θα συνεργαστεί μαζί του αντί να ακολουθήσει - ίσως - το ένστικτό του και να τραπεί σε φυγή ή ξεκινήσει την επίθεση εναντίον κάποιου άλλου, ανθρώπου ή ζώου.

ευτυχισμενος σκυλος

Η εμπιστοσύνη και η καλή επικοινωνία μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου του, ενισχύουν την μεταξύ τους σχέση!

- Philos vom Berg -

Όποιος λάβει υπόψιν του όλα αυτά που έχω αναφέρει, και καταφέρει να έχει υπό έλεγχο την επικοινωνία και την σωματική γλώσσα του σκύλου του, θα ανταμειφθεί με μια υπέροχη και στενή σχέση με τον τετράποδο φίλο του.

Επειδή, και ο σκύλος με τη σειρά του θα συνειδητοποιήσει μετά από κάθε νέα εμπειρία, πόσα θετικά - για αυτόν - πράγματα προέρχονται από τον άνθρωπό του.

Όμως σας παρακαλώ, αν ξεκινήστε τώρα αυτή την διαδικασία ενδυνάμωσης της σχέσης με τον σκύλο σας, κάντε το με πολλή υπομονή. Ένας καλός και βαθύς δεσμός μεταξύ δύο ατόμων απαιτεί χρόνο - και το ίδιο ισχύει για τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Όμως αξίζει τον κόπο αυτόν, επειδή με κάθε μια νέα - και επιτυχημένη - εμπειρία που θα κάνετε, θα έρχεστε όλο και πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Και εάν συνεχίσετε με έναν τέτοιο ρυθμό, σύντομα θα είσαστε ένα τέλεια προσαρμοσμένο εξάποδο Team!


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top