Τεστ χειμερινών ελαστικών

για αυτοκίνητα μικρής κλάσης τύπου Polo, Ibiza ή Fabia (195/55 R 16 H)



  • Τελευταία ενημέρωση: 08 Νοεβρίου 2021

  • Τεστ χειμερινών ελαστικών για αυτοκίνητα μικρής κλάσης (195/55 R 16 H)

    Ο χειμώνας βρίσκεται προ των θυρών, και οι θερμοκρασίες ήδη κάποια βράδια πέφτουν χαμηλότερα από τους +7°C. Και αυτοί οι βαθμοί θερμοκρασίας, είναι το όριο που αρκετοί οδηγοί ίσως δεν γνωρίζουν: σε θερμοκρασίες άνω των +7°C, τα καλοκαιρινά ελαστικά έχουν καλύτερο κράτημα σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα σε σύγκριση με τα χειμερινά ελαστικά. Όταν όμως η θερμοκρασία πέσει πιο χαμηλά από τους +7°C, ήδη τα πιο μαλακά και με διαφορετικό προφίλ χειμερινά ελαστικά έχουν καλύτερο κράτημα σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα από ότι έχουν τα καλοκαιρινά - και δεν μιλάω καν για χιονισμένο ή παγωμένο οδόστρωμα, όπου ένα αυτοκίνητο με καλοκαιρινά ελαστικά θα χρειαστεί ακόμη και περισσότερα από 10 μέτρα ΕΠΙΠΛΕΟΝ για να σταματήσει σε περίπτωση φρεναρίσματος (ανάλογα με τον τύπο και το βάρος του) και μια ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, από ότι αν φορούσε χειμερινά ελαστικά. Και αυτά τα επιπλέον 10 μέτρα το χειμώνα, θα μπορούσαν να είναι ένας πεζός, ένα παιδί σε ποδήλατο που θα πεταχτεί ξαφνικά μπροστά μας, ένα αυτοκίνητο ή ακόμη και ένα φορτηγό!!!

    Επιπλέον, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω, πως οδηγώντας το αυτοκίνητό μας σε θερμοκρασίες κάτω των +7°C με χειμερινά ελαστικά, κάνουμε οικονομία καυσίμων σε σχέση με την περίπτωση που θα οδηγούσαμε το όχημα μας υπό τις ίδιες συνθήκες με καλοκαιρινά ελαστικά. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε θερμοκρασίες άνω των +7°C, όπου αντιθέτως - τα καλοκαιρινά ελαστικά είναι αυτά που κάνουν την οικονομία στα καύσιμα. Και αν λάβουμε υπόψιν μας, πως μια τετράδα ελαστικών θα αντέξει για να κυκλοφορήσουμε αυτή την κατηγορία του αυτοκινήτου για περισσότερα από 50.000 χιλιόμετρα ή τουλάχιστον 4 έτη, τότε όχι μόνο η αγορά των επιπλέον ελαστικών "βγαίνει" από το χρηματικό ποσό που εξοικονομούμε από τα καύσιμα, αλλά θα περισσέψουν και κάποια χρήματα για άλλες ανάγκες του αυτοκινήτου μας. Αξίζει λοιπόν να το σκεφτούμε ίσως πιο σοβαρά και να πάρουμε την απόφαση να αγοράσουμε μια επιπλέον τετράδα χειμερινών ελαστικών, με τα οποία θα κυκλοφορούμε συνήθως από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα/τέλη Μαρτίου.

    Για να δούμε όμως το τεστ που έχει γίνει στη Γερμανία σχετικά με τα χειμερινά ελαστικά για τα αυτοκίνητα τύπου Polo, Ibiza ή Fabia, πως ακριβώς εξελίχθηκε αυτό, και ποιος είναι ο νικητής αυτής της κατηγορίας των ελαστικών ανάλογα με τις απαιτήσεις και τον τρόπο οδήγησης ενός αυτοκινήτου. Επειδή, καθαρός νικητής σε όλες τις κατηγορίες, δεν υπάρχει. Εκεί που ένας τύπος ελαστικού εμφανίζεται ισχυρός, ένας άλλος εμφανίζεται αδύναμος - και αντίστροφα. Θα σας εξηγήσω όμως τα θετικά και τα αρνητικά των γνωστών ελαστικών που έχουν λάβει μέρος σε αυτό το τεστ, και θα σας βοηθήσω - ανάλογα με τις προσωπικές σας απαιτήσεις από ένα χειμερινό ελαστικό - να βρείτε το κατάλληλο ελαστικό για το αυτοκίνητό σας.

    Σε ένα εκτενές τεστ, έχουν αναλύσει οι ειδικοί, πως αντιμετωπίζουν τα χειμερινά ελαστικά όλες τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες της κρύας περιόδου για την οποία έχουν κατασκευαστεί, και ειδικά σε βρεγμένους και παγωμένους δρόμους. Το τεστ αυτό ολοκληρώθηκε σε χειμερινές πολικές περιοχές υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω των σταθερών θερμοκρασιών ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι δοκιμαστικές διαδρομές έγιναν με πολύ υψηλές - σχεδόν αγωνιστικές - ταχύτητες μέσα από τα σουηδικά δάση, τα οποία απαιτούν από τον οδηγό μια ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση.

    Ως γενικός νικητής έχει αναδειχτεί το Bridgestone Blizzak LM005, το οποίο είναι ένα πολύ καλό και ασφαλές ελαστικό για τη χειμερινή περίοδο, και που ξεχώρισε για τις καλύτερες επιδόσεις σε βρεγμένους και κρύους ή παγωμένους δρόμους. Με τελική βαθμολογία τους 8,7 πόντους, προηγείται μόλις με μισό πόντο από τον ανταγωνιστή που κατέκτησε την 2η θέση. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν λέει κάτι, επειδή υπήρξαν μεμονωμένες "ασκήσεις", στις οποίες άλλα ελαστικά είχαν πολύ καλύτερες αποδόσεις από αυτό, και για αυτόν τον λόγο θα σας αναφέρω πιο κάτω αναλυτικά τα pro και contra όλων των ελαστικών, επειδή πιστεύω πως ανάλογα με τις δικές σας συνθήκες οδήγησης, κάποιο από τα άλλα ελαστικά ίσως να ήταν η καλύτερη επιλογή για εσάς - χωρίς να αναφερθώ συγκεκριμένα στην τιμή τους.

    Προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ακρίβεια και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, όλα τα πειράματα σε αυτό το τεστ πραγματοποιήθηκαν πολλές φορές, και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα προοδευτικής αξιολόγησης, το οποίο λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξιολόγηση με συσκευές μέτρησης καθώς και την υποκειμενική βαθμολογία από τους έμπειρους οδηγούς δοκιμής. Κατά τον χειρισμό των αυτοκινήτων στο χιόνι, καθώς και σε βρεγμένες ή στεγνές διαδρομές, έπαιξε μεγάλο ρόλο μια ισορροπημένη, και ασφαλής - ανάλογα με τις προσδοκίες της τελικής ομάδας στην οποία απευθύνονται τα ελαστικά αυτά - οδική συμπεριφορά, η οποία αντιστοιχεί και στην βελτιστοποιημένη βαθμολογία.

    Οι δοκιμές υδρολίσθησης, πραγματοποιήθηκαν χωριστά στη διαμήκη και εγκάρσια κατεύθυνση, ώστε να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αντίδραση των ελαστικών, για παράδειγμα κατά την οδήγηση σε βαθιές αυλακώσεις. Το επίπεδο της κρίσιμης αιωρούμενης ταχύτητας κατά την ευθεία οδήγηση και η επιτεύξιμη πλευρική επιτάχυνση κατά την οδήγηση μέσα στο νερό σύμφωνα με τα κριτήρια VDA δείχνουν τα αποθέματα ασφαλείας των ελαστικών αυτών. Η αντίσταση κύλισης του ελαστικού που επηρεάζει άμεσα και την κατανάλωση, προσδιορίστηκε - εφόσον ήταν δυνατόν - σε δύο διαφορετικά εργαστήρια δοκιμών με κυλινδρικά δυναμόμετρα.

    Τα αποτελέσματα αυτά εισρέουν στην αξιολόγηση με τη μορφή του μέσου όρου. Η αξιολόγηση βασίστηκε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των ελαστικών που είναι σχετική με την ετικέτα των ελαστικών που έλαβαν μέρος στο τεστ αυτό. Προκειμένου να διασφαλιστούν τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, τα ελεγμένα προϊόντα συγκρίθηκαν με ελαστικά από μεταγενέστερες δοκιμαστικές αγορές σε τυχαίες δοκιμές. Το επίκεντρο: τα τρία καλύτερα ελαστικά της δοκιμής αυτής, καθώς και ελαστικά με άτυπα καλή απόδοση ή ασυνήθιστα σημάδια φθοράς. Αποκλίσεις ή ανωμαλίες των ελαστικών οδήγησαν στον αποκλεισμό κάποιων από το τεστ αυτό.

    Κι όλα αυτά, βασιζόμενα επάνω σε ένα πρότυπο, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να διατηρηθεί λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19 κατά τη διάρκεια της δοκιμής αυτής. Η πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους δοκιμών ελαστικών ήταν αυστηρά περιορισμένη ή ακόμη και αδύνατη. Ασυνήθιστα σημάδια φθοράς, αποκλίσεις από τον κανόνα ή ανωμαλίες, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν κατά την αξιολόγηση αυτή, λόγω των προβλημάτων που ανέφερα πιο πριν. Ζητώ την κατανόησή σας, ότι οι συνήθεις έλεγχοι ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια αυτού του τεστ.


    Bridgestone Blizzak LM 005 (1η θέση)

    Υπέρ:

    • Ασφαλές φρενάρισμα και εύκολος έλεγχος του οχήματος στο χιόνι.
    • Εξαιρετικό κράτημα στο βρεγμένο με πολύ μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος και ασφαλείς στροφές σε βρεγμένους δρόμους.

    Κατά:

    • Ελαφρώς μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος σε στεγνό οδόστρωμα.

    Συμπέρασμα:
    Πολύ ασφαλές Allrounder χειμερινό ελαστικό, με την καλύτερη απόδοση σε παγωμένο και βρεγμένο οδόστρωμα.

    Βαθμολογία:
    8,7 πόντοι - πολύ καλό


    Continental WinterContact TS 870 (2η θέση)

    Υπέρ:

    • Καλή χειμερινή απόδοση που εναρμονίζεται τέλεια με το σύστημα ελέγχου ESP π.χ. του Polo.
    • Υψηλή ασφάλεια στις χιονισμένες στροφές.
    • Ασφαλής οδική συμπεριφορά ακόμη και σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα.

    Κατά:

    • Μικρές αδυναμίες μόνο στο κράτημα στις στροφές στο βρεγμένο καθώς και στο φρενάρισμα σε στεγνή άσφαλτο.

    Συμπέρασμα:
    Ένα αθόρυβο και ιδιαίτερα οικονομικό σε κατανάλωση χειμερινό ελαστικό, για όλες τις χειμερινές καιρικές συνθήκες.

    Βαθμολογία:
    8,2 πόντοι - πολύ καλό


    Vredestein Wintrac (3η θέση)

    Υπέρ:

    • Πολύ ανομοιογενές στο χιόνι παρά την καλή απόδοση πέδησης και πρόσφυσης επάνω σε αυτό: τα ελαστικά και ο έλεγχος ESP π.χ. του Polo, εργάζονται μεταξύ τους ο ένας ενάντια στον άλλον.
    • Αντιθέτως, εκπληκτικά καλές δυναμικές ιδιότητες στο βρεγμένο οδόστρωμα.
    • Μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος στο στεγνό οδόστρωμα, οδηγείται στις στροφές με μεγάλη ακρίβεια.

    Κατά:

    • Εμφανής θόρυβος κατά την οδήγηση σε στροφές.

    Συμπέρασμα:
    Ανθεκτικό στις στροφές σε βρεγμένο οδόστρωμα, με ισχυρό φρενάρισμα σε στεγνό οδόστρωμα.

    Βαθμολογία:
    8.1 πόντοι - πολύ καλό - προτείνεται με βάση τιμής-απόδοσης.


    BF Goodrich g-Force Winter 2 (4η θέση)

    Υπέρ:

    • Εξαιρετικό ελαστικό για οδήγηση σε χιονισμένο οδόστρωμα.
    • Με εξαίρεση τις ελαφρώς μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, αξιοπρεπή δυναμική οδήγηση σε στεγνό οδόστρωμα.

    Κατά:

    • Αδύναμα αποτελέσματα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

    Συμπέρασμα:
    Αήττητο στο χιόνι - το BF Goodrich g-Force Winter 2 προηγείται όλων των άλλων στην κατάταξη της αλπικής βαθμολογίας.

    Βαθμολογία:
    7,8 πόντοι - καλό


    Michelin Alpin 6 (5η θέση)

    Υπέρ:

    • Αυθόρμητο, ενεργό και δυνατό χειμερινό ελαστικό, σε στεγνό και παγωμένο οδόστρωμα.
    • Καλό κράτημα στις στροφές σε βρεγμένο οδόστρωμα.

    Κατά:

    • Ελαφρώς μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος σε χιόνι και βρεγμένο οδόστρωμα.
    • Ελαφρώς μειωμένη άνεση οδήγησης.

    Συμπέρασμα:
    Παρά τα μικρά ελλείμματα απόδοσης σε χιόνι και βρεγμένο οδόστρωμα, το Michelin Alpin 6 προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια οδήγησης σε στεγνούς δρόμους.

    Βαθμολογία:
    7,7 πόντοι - καλό


    Goodyear UltraGrip 9+ (6η θέση)

    Υπέρ:

    • Καλό κράτημα στις στροφές και ενεργός χειρισμός στο χιόνι.
    • Ακόμη και με έντονες βροχοπτώσεις, υψηλή ασφάλεια στις στροφές.

    Κατά:

    • Ελαφρά ελλείμματα πέδησης σε όλες τις επιφάνειες.
    • Συγκριτικά δυνατός θόρυβος κύλισης κατά την οδήγηση.

    Συμπέρασμα:
    Παρά τις αδυναμίες στο φρενάρισμα, το Goodyear UltraGrip 9+ είναι ιδιαίτερα δυνατό στο βρεγμένο οδόστρωμα.

    Βαθμολογία:
    7,5 πόντοι - καλό


    Pirelli Cinturato Winter (7η θέση)

    Υπέρ:

    • Μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος και καλή πρόσφυση στο χιόνι και σε στεγνές στροφές.
    • Καλό και εύκολο στον έλεγχο παρά τα κάπως μειωμένα επίπεδα πλευρικής σταθερότητας.

    Κατά:

    • Σε σύγκριση με την καλή πρόσφυση και την καλή απόδοση πέδησης, οι στροφές στο χιόνι είναι πολύ αδύναμες.
    • Μεγάλες αποστάσεις φρεναρίσματος και κακή πρόσφυση στις στροφές στο βρεγμένο οδόστρωμα.

    Συμπέρασμα:
    Δυνατό στο χιόνι, ασφαλές στην υδρολίσθηση - όμως αδύνατο στο φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

    Βαθμολογία:
    7,5 πόντοι - καλό


    Falken Eurowinter HS01 (8η θέση)

    Υπέρ:

    • Αποδεκτές επιδόσεις σε χιόνι και βρεγμένο.
    • Καλή πρόωση στο χιόνι, κατά προτίμηση με απενεργοποιημένο το traction control.
    • Καλή άνεση οδήγησης

    Κατά:

    • Όχι πολύ ακριβής, σπογγώδης χειρισμός και μειωμένο επίπεδο πρόσφυσης σε στεγνές στροφές.

    Συμπέρασμα:
    Οικονομικό αλλά ισορροπημένο ελαστικό, στο εύρος μεσαίων επιδόσεων με αδύναμες επιδόσεις στο χιόνι.

    Βαθμολογία:
    7,1 πόντοι - καλό


    GT Radial Champiro WinterPro2 (9η θέση)

    Υπέρ:

    • Δυνατό στις στροφές, συγχωρεί με επιείκεια τα λάθη του οδηγού σε στεγνούς δρόμους.
    • Καλό κράτημα στις βρεγμένες στροφές.
    • Άνετο στην οδήγηση.

    Κατά:

    • Κακή απόδοση στο χιόνι.
    • Αργό στις εναλλαγές του τιμονιού.
    • Μη ισορροπημένη συμπεριφορά στο βρεγμένο, με σαφείς αντιδράσεις αλλαγής φορτίου σε στροφές.
    • Βουητό κύλησης και θόρυβος στις στροφές.

    Συμπέρασμα:
    Με αποδεκτές επιδόσεις πέδησης, το GT Radial Champiro WinterPro2 δεν μπορεί να πείσει με την δυναμική του στις στροφές.

    Βαθμολογία:
    7,1 πόντοι - καλό


    Toyo Observe S 944 (10η θέση)

    Υπέρ:

    • Πολύ καλό κράτημα και ασφαλής υποστροφή σε στεγνές στροφές.
    • Βαρύ στην αντίδραση του τιμονιού, αλλά ανεκτικό σε σφάλματα οδικής συμπεριφοράς.

    Κατά:

    • Μεγάλες αποστάσεις φρεναρίσματος, ειδικά στο χιόνι.
    • Αδύναμα χειμερινά χαρακτηριστικά.
    • Μόνο μέτρια απόδοση σε βρεγμένο.

    Συμπέρασμα:
    Σε μειωμένο επίπεδο απόδοσης - ακόμη - ισορροπημένο ελαστικό, όμως με αδυναμίες πάνω από όλα στο χιόνι.

    Βαθμολογία:
    6,9 πόντοι - ικανοποιητικό


    Σκληρές δοκιμασίες σε πάγο και χιόνι

    Ισχυροί και υψηλής ροπής κινητήρες, σπορ χρήση των οχημάτων, μεγάλο πλάτος των ελαστικών, και συχνή χρήση σε μεγάλες αποστάσεις - προκλήσεις, οι οποίες συχνά απαιτούν συμβιβασμούς όσον αφορά την πρόσφυση στο χιόνι με χειμερινά ελαστικά υψηλής απόδοσης και ταχυτήτων. Προκλήσεις όμως, που δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν άμεσα τα χειμερινά ελαστικά για την μικρή κατηγορία αυτοκινήτων, στα οποία αναφέρομαι με το συγκεκριμένο άρθρο.

    Η ως επί το πλείστον περιορισμένη γκάμα υπηρεσιών που προσφέρουν αυτά τα (μικρά) αυτοκίνητα, επιτρέπει για παράδειγμα, τη χρήση μίγματος ελαστικών ενώσεων που είναι πιο μαλακές, πιο εύκαμπτες σε χαμηλές θερμοκρασίες και επομένως έχουν καλύτερες αποδόσεις στο χιόνι και τον πάγο. Και το σχετικά μικρό πλάτος των ελαστικών αυτών, διευκολύνει επίσης την εκτόπιση της χιονολάσπης και του λιωμένου νερού, και επομένως αποτελεί πλεονέκτημα στην επικίνδυνη υδρολίσθηση τον χειμώνα. Όλοι αυτοί, λόγοι για τους οποίους τα μικρά οχήματα συχνά οδηγούνται καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στους χειμερινούς δρόμους από κάποια μεγάλα και πολυτελή αυτοκίνητα.

    Με ποια ελαστικά θα έχετε τα καλύτερα οδικά αποτελέσματα στο χιόνι και στον πάγο, και πως αντιμετωπίζουν τα χειμερινά ελαστικά τις υπόλοιπες αντιξοότητες αυτής της δύσκολης εποχής - ειδικά την οδήγηση σε βρεγμένα και κρύα οδοστρώματα - το έχω αναλύσει πιο επάνω. Για να δοκιμαστεί η χειμερινή καταλληλότητα των 10 παραπάνω αναφερόμενων ελαστικών, οι δοκιμαστές πήγαν αρχικά στη δοκιμαστική Μέκκα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αυτοκινήτων και ελαστικών στη Σουηδική Λαπωνία την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Σε δρόμους που είναι συχνά χιονισμένοι, περίπου 3.500 χιλιόμετρα βορειότερα της χώρας μας - μόνοι τους, χωρίς εναλλακτική και σε συνθήκες πανδημίας.

    Το συνοδευτικό φορτηγό περιλάμβανε στο φορτίο του τον περσινό νικητή Bridgestone Blizzak LM 005, το BF Goodrich g-Force Winter 2, το νέο Conti WinterContact TS 870, το σχετικά οικονομικό Falken Eurowinter HS01, το νέο Goodyear UltraGrip 9+, το GT Radial Promp2i, το δοκιμασμένο Michelin Alpin 6, Pirelli Cinturato Winter, το Observe S 944 της Toyo και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το νέο Wintrac της Vredestein.

    Ποιο από αυτά τα ελαστικά καταφέρνει να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία και επιτυχία τις δοκιμασίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, δείχνουν τα τεστ πέδησης, πρόσφυσης, οδήγησης στις στροφές και χειρισμού επάνω στο χιόνι. Κι εδώ ένα μόνο ελαστικό καταφέρνει να είναι ασυναγώνιστο: το BF Goodrich, το οποίο προηγείται όλων των υπόλοιπων ελαστικών με σαφή και μεγάλη διαφορά, και επομένως είναι και η σύστασή μου για όσους κινούνται σε ιδιαίτερα χιονισμένες περιοχές. Τα Pirelli, Continental, Bridgestone και Vredestein έχουν επίσης καλή απόδοση (αν όχι και τόσο καλή) - με μόνο το Toyo να χάνει τη σύνδεση με τα υπόλοιπα ελαστικά, λόγω των μεγάλων αποστάσεων φρεναρίσματος και τη μικρή πρόσφυση του στις στροφές.

    Όμως: είναι πράγματι οι χιονισμένοι δρόμοι στην χώρα μας μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη πραγματικότητα, Αν εξαιρέσουμε κάποιες περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα ή περιοχές της βόρειας-δυτικής Ελλάδας, όχι πραγματικά. Ένα καλό χειμερινό ελαστικό θα πρέπει φυσικά να μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες του δρόμου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικές - επειδή οι αντίστοιχες οδικές συνθήκες συναντούνται πολύ πιο συχνά - είναι οι καλές επιδόσεις του σε παγωμένο και βρεγμένο οδόστρωμα. Κι εδώ έχει μεγάλη σημασία, πόσο καλό είναι το κράτημα ενός χειμερινού ελαστικού κατά το φρενάρισμα σε βρεγμένο και ολισθηρό οδόστρωμα. Πόσα αποθεματικά ασφάλειας προσφέρει όταν μπούμε γρήγορα σε μια στροφή που δεν γνωρίζουμε; Πόσο καλά αντιδρά, όταν σχηματίζονται ξαφνικά στο οδόστρωμα λακκούβες και αυλάκια με χιονολάσπη και υπάρχει υψηλός κίνδυνος υδρολίσθησης; Και πάνω από όλα, μπορεί να παραμείνει διαχειρίσιμο σε όλες αυτές τις καταστάσεις ακόμη και για άπειρους οδηγούς;

    Το Bridgestone είναι πολύ δυνατό και στο βρεγμένο

    Αυτό δοκιμάστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα και τρεις ημέρες ταξίδι νοτιότερα, σε μια περιοχή δοκιμών στη βόρεια Γερμανία. Εκεί ελέγχθηκαν οι δυνατότητες κάθε μοντέλου ελαστικού ακριβώς στο σημείο που έχει μεγάλη σημασία: στην περιοχή των ορίων του κάθε ελαστικού. Μετρήθηκαν οι αποστάσεις φρεναρίσματος, συγκρίθηκε το κράτημα στις στροφές - και μάλιστα στα όρια της πρόσφυσης - και έγινε οδήγηση σε επακριβώς καθορισμένα επίπεδα ταχύτητας - ακόμη και στις στροφές - μέσα από τεχνητές λακκούβες. Ελέγχθηκε επίσης, με πόση ασφάλεια μπορεί να τεθεί το αυτοκίνητο και πάλι υπό έλεγχο σε περίπτωση οδηγικών σφαλμάτων.

    Όποιος περιμένει από το ελαστικό του κυρίως πάρα πολύ καλές αποδόσεις στο βρεγμένο οδόστρωμα, θα βρει στο Bridgestone Blizzak LM 005 με μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα, το πιο αξιόπιστο ελαστικό. Κανένα άλλο ελαστικό δεν έχει καλύτερο κράτημα σε βρεγμένες στροφές, αλλά ειδικά όταν επιβραδύνει: Οι αποστάσεις του φρεναρίσματος από τα 80 km/h βρίσκονται σχεδόν κατά δύο μέτρα λιγότερα - που είναι το μισό μήκος ενός αυτοκινήτου - έως την ολική στάση του αυτοκινήτου από την απόσταση που χρειάζεται το ελαστικό με την αμέσως επόμενη καλύτερη απόδοση. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το εξής, και σας παρακαλώ να δώσετε μεγάλη σημασία επάνω σε αυτό: Στο σημείο που έχει ήδη σταματήσει το αυτοκίνητο με τα ελαστικά της Bridgestone, προσπερνάει φρεναριστό το αυτοκίνητο που φοράει τα ελαστικά GT Radial έχοντας ακόμη μια ταχύτητα 25 km/h, ενώ το αυτοκίνητο που φοράει τα ελαστικά Pirelli, προσπερνάει επίσης φρεναριστό έχοντας ακόμη μια ταχύτητα 32 km/h. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί, αν βρεθεί ξαφνικά ανάμεσα σε αυτά τα δύο οχήματα κατά το φρενάρισμα τους!

    Βλέπουμε λοιπόν, πως κανένα άλλο ελαστικό δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Bridgestone επάνω σε βρεγμένο οδόστρωμα. Μόνο το Goodyear και το Vredestein το πλησιάζουν με καλές επιδόσεις. Το Falken με τα αποδεκτά του αποτελέσματα, καταφέρνει μάλιστα να απομακρύνει ακόμη και το Michelin. Το GT Radial και το Toyo, εξακολουθούν να παλεύουν με τις αδυναμίες τους στις λεπτομέρειες αυτές. Και το BF Goodrich και το Pirelli, είναι δύο κλασικά παραδείγματα πως η πολύ καλή πρόσφυση στο χιόνι μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο βρεγμένο οδόστρωμα.

    Αν επρόκειτο όμως μόνο για την προστασία από την υδρολίσθηση, δηλαδή την ικανότητα του ελαστικού να εκτοπίζει νερό ή χιονολάσπη από το προφίλ του σε δυνατή βροχή ή σε αυλάκια, το Pirelli θα ήταν στην κορυφή - κανένα άλλο ελαστικό δεν μπορεί να έχει τις καλές του επιδόσεις επάνω σε αυτό. Σχετικά καλές επιδόσεις έχουν βέβαια επάνω σε αυτό και το Continental όπως επίσης και το Bridgestone. Όμως ακόμη και το Goodyear όπως και το Falken αντιμετωπίζουν τις καιρικές συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων και βρεγμένων οδοστρωμάτων με καλές επιδόσεις.

    Michelin - το δυναμικό και ασφαλές χειμερινό ελαστικό

    Όμως, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε στεγνούς και παγωμένους χειμερινούς δρόμους; Είναι το Bridgestone ασυναγώνιστο και σε αυτή την κατηγορία; Όχι, επειδή αυτό είναι το έδαφος του Michelin, το οποίο αφήνει το πεδίο πίσω του με εξαιρετικό κράτημα, υψηλή ακρίβεια οδήγησης, και τις μικρότερες δυνατές αποστάσεις φρεναρίσματος σε στεγνό οδόστρωμα. Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των δέκα ελαστικών σε στεγνό οδόστρωμα, είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους: το Bridgestone και το Vredestein βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής πίσω από το Michelin, το Toyo εκπλήσσει με με την υψηλή του σταθερότητα στις στροφές και ασφαλείς γρήγορες διαδρομές σε στεγνό οδόστρωμα, μόνο το Falken και το Goodyear πέφτουν πιο πίσω λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων που χρειάζονται κατά το φρενάρισμα.

    Την ερώτηση "ποιο ελαστικό για ποιόν τύπο οδηγού" σχεδόν καταφέραμε να την απαντήσουμε. Για αλπικές περιοχές με πολύ χιόνι: δείτε το BF Goodrich. Αν θέλετε επιπλέον ασφάλεια στο βρεγμένο, δεν μπορείτε να αγνοήσετε το Bridgestone και αν έχετε τη δυνατότητα να αποφεύγετε κάθε είδους άσχημο χειμερινό καιρό, αλλά εκτιμάτε την καλύτερη δυναμική οδήγησης και την υψηλή ασφάλεια σε στεγνούς και κρύους δρόμους, η καλύτερη επιλογή είναι το πιο ακριβό Michelin.

    Ο συνολικός νικητής, για τις περισσότερες χειμερινές συνθήκες; Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ως μόνη επιλογή το Bridgestone, το οποίο καταφέρνει να έχει καλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες που αγωνίστηκε, αφήνοντας τους υπόλοιπους ανταγωνιστές πίσω του. Ακόμη και στην τιμή του - η οποία βρίσκεται για τον Ιάπωνα στον γενικό μέσο όρο.


    Κείμενο: Philos vom Berg

    Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

    Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

    Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

    • greeknet24.team@gmail.com
    • +30 231 231 1367
    • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
    • Philos Vom Berg
    • philosvomberg

    Έχετε απορείες;

    Philos vom Berg

    Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
    μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

    +30 2312 311367
    greeknet24.team@gmail.com

    Scroll to Top