Ο λόγος που υπάρχει πάντα ένας αρτοποιός

στην περιοχή εισόδου του σούπερ μάρκετ.


  • Τελευταία ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ο μυστικός λόγος για τον οποίο υπάρχει (σχεδόν) πάντα ένας αρτοποιός στην περιοχή εισόδου του σούπερ μάρκετ

Αν θέλετε να συνδυάσετε τις εβδομαδιαίες αγορές στο σούπερ μάρκετ με το να πάτε και στο φούρνο, συνήθως δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Επειδή σχεδόν πάντα υπάρχει ένα αρτοποιείο στην περιοχή εισόδου του σούπερ μάρκετ, το οποίο σας εξοικονομεί επιπλέον χρόνο για τα υπόλοιπα ψώνια σας. Όσοι πιστεύετε όμως, πως αυτά τα αρτοποιεία βρίσκονται στον χώρο εκείνον, μόνο για να κάνουν τα ψώνια σας όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα και να εξοικονομούν χρόνο στους πελάτες τους για ψώνια σε άλλα καταστήματα, κάνετε μεγάλο λάθος. Γιατί πίσω από αυτό, υπάρχει μια εξελιγμένη στρατηγική μάρκετινγκ.

Η μυρωδιά του φαγητού διεγείρει την όρεξη - και μαζί με αυτήν, και την επιθυμία σας για επιπλέον αγορές που δεν είχατε σκοπό να κάνετε

Επειδή: τα σούπερ μάρκετ τοποθετούν σκόπιμα φούρνους στην περιοχή της κεντρικής τους εισόδου, με σκοπό να ενθαρρύνουν υποσυνείδητα τους πελάτες τους, ώστε να ξοδέψουν τα χρήματα τους και για αγορές που δεν είχαν σκοπό να κάνουν. Τουλάχιστον αυτό λέει ο γνωστός ψυχολόγος διαφήμισης και μάρκετινγκ από την Στουτγάρδη, Franz Liebel: "Το μεγάλο τρικ που κρύβεται πίσω από όλο αυτό είναι απλό: όταν βρίσκονται τα αρτοποιεία στη λεγόμενη περιοχή εισόδου, εξαπλώνουν την όμορφη μυρωδιά φρέσκου φαγητού. Αυτό μειώνει τους εσωτερικούς φραγμούς των πελατών να αγοράσουν μόνο τα απαραίτητα - όπως εξάλλου είχαν υπολογίσει να κάνουν. Και ειδικά όποιος βγαίνει για ψώνια με άδειο στομάχι, τις περισσότερες φορές - και επηρεαζόμενος από τις μυρωδιές αυτές - ξοδεύει για τις αγορές του τα διπλάσια χρήματα από το συνηθισμένο".

Η μυρωδιά των φρεσκοψημένων τροφίμων, υποτίθεται ότι διεγείρει την όρεξη και το αίσθημα της πείνας των πελατών, οι οποίοι ξαφνικά είναι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν περισσότερα τρόφιμα από όσα έχουν ανάγκη - ειδικά προϊόντα που δεν χρειάζονται πραγματικά. Και στην πραγματικότητα, οι πελάτες που μυρίζουν τη μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού δεν αγοράζουν μόνο περισσότερα αρτοσκευάσματα, αλλά και άλλα προϊόντα. "Πολλοί πελάτες αγοράζουν αργότερα περισσότερη σοκολάτα και άλλα τρόφιμα, έχοντας αυτό το άρωμα στη μύτη τους από την στιγμή που εισήλθαν στο σούπερ μάρκετ" συμπληρώνει ο ψυχολόγος Franz Liebel.

Ο ρυθμός που βαδίζουν οι πελάτες μέσα στον χώρο της αγοράς, πρέπει να επιβραδυνθεί σκόπιμα

Αλλά δεν είναι μόνο το άρωμα των αρτοποιείων που θα πρέπει να επηρεάσει τους πελάτες να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα με τις αγορές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί μόνο να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τις όμορφες βιτρίνες και τα ράφια με τα αρτοσκευάσματα, και ήδη έχει πετύχει από πλευράς των σούπερ μάρκετ το συγκεκριμένο τρικ. "Τα αρτοποιεία ήδη επιβραδύνουν ασυνείδητα την ταχύτητα των πελατών στην περιοχή εισόδου. Και ο ύπουλος σκοπός πίσω από αυτό είναι σαφές: όσοι ψωνίζουν με πολύ πιο χαλαρό ρυθμό και δεν βιάζονται να ολοκληρώσουν τα ψώνια που έχουν στη λίστα αγορών τους, θα παρατηρήσουν πολύ περισσότερα προϊόντα ακόμη και στα υπόλοιπα ράφια του ίδιου καταστήματος", εξηγεί ο διαφημιστικός ψυχολόγος.

Όταν πρόκειται για τη μυρωδιά των αρτοσκευασμάτων, οι ειδικοί του τομέα χρησιμοποιούν τα καλύτερά τους κόλπα

Όποιος πιστεύει ότι η μυρωδιά από τα τραγανά κουλούρια και τις νόστιμες πίτες είναι πάντα φυσική, κάνει λάθος. Γιατί και πίσω από αυτό, κρύβεται ένα μεγάλο κόλπο: "Τα αρώματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στα σούπερ μάρκετ. Στα αρτοποιεία των σούπερ μάρκετ, ψήνονται συχνά μαζί με τα είδη αρτοποιΐας και τεχνητές πρόσθετες ύλες, οι οποίες αυξάνουν την μυρωδιά των προϊόντων, και μαζί με αυτήν, και την όρεξη των πελατών να αγοράσουν περισσότερα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το ψωμί ψήνεται συχνά με την χρήση τεχνητών μέσων, ώστε να ενισχύσει πολύ περισσότερο τη μυρωδιά των τροφίμων του τμήματος εκείνου, άσχετα αν - λόγω της διατροφικής τους ακαταλληλότητας - τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι μόνο για βιτρίνα και δεν διατίθενται προς πώληση", αποκαλύπτει ο Liebel.

Όποιος θέλει να αντισταθεί με σταθερότητα ενάντια στις διαφημιστικές στρατηγικές, και θέλει να αγοράσει αυτό αυτά που πραγματικά χρειάζεται, θα πρέπει πάντα να επιλέγει τα ίδια προϊόντα που έχει συνηθίσει. Εάν οι αγορές μας είναι αυτοματοποιημένες και ακολουθούν την ίδια ρουτίνα, δεν αφιερώνουμε χρόνο για να εξετάσουμε νέα προϊόντα - και δεν βρισκόμαστε ξαφνικά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο των άσκοπων και αυθόρμητων αγορών.

Νομίζω, πως σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε την επόμενη φορά. Όταν θα εισέλθετε στο σούπερ μάρκετ. Και όταν θα διασχίζετε το τμήμα με τα είδη αρτοποιΐας!...


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top