Αγώνας ενάντια στον καρκίνο:

μήπως η ασπιρίνη είναι μια λύση;


  • Τελευταία ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2021

Ερευνητές ισχυρίζονται - η καθημερινή κατανάλωση ασπιρίνης, θα μπορούσε να έχει εκπληκτικές συνέπειες ενάντια στον καρκίνο

Οι καρκινικές παθήσεις απασχολούν τους επιστήμονες εντατικά εδω και δεκαετίες. Οι έρευνες που διεξάγονται στον τομέα αυτόν με μεγάλο κόπο είναι πολλές, ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των καρκινικών όγκων.

Όπως αρχίζει να αποδεικνύεται, ενάντια στον καρκίνο θα μπορούσε να βοηθήσει ειδικά ένα φάρμακο, το οποίο υπάρχει στο φαρμακευτικό ντουλαπάκι σχεδόν κάθε νοικοκυριού: το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (acetylsalicylic acid - ASA), ευρέως γνωστό και με το όνομα ασπιρίνη.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν, πως η καθημερινή δόση της δραστικής ουσίας "ακετυλοσαλικυλικού οξέως" θα μπορούσε να εμποδίσει τη δημιουργία αρκετών όγκων

Δεν είναι μόνο η επίδραση της δραστικής αυτής ουσίας που δίνει ελπίδες στους ερευνητές: το χαμηλό κόστος του σκευάσματος αυτού θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύ οικονομική θεραπεία. Οι ενδείξεις πληθαίνουν, πως "η χρήση της ασπιρίνης θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά, στο να μειωθούν διάφορες καρκινικές παθήσεις", μου έχει αναφέρει ο καθηγητής Peter Elwood του πανεπιστημίου Cardiff, ο οποίος αντιστάθμισε σε μια έρευνα την αποτελεσματικότητα του ακετυλοσαλικυλικού οξέως σε αυτόν τον τομέα. Η πραγματογνωμοσύνη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό τεύχος "Plos One".

Οι ερευνητές πιστεύουν, πως ο λόγος που προστατεύει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ από τον καρκίνο, βρίσκεται στο μπλοκάρισμα δύο ενζύμων: του ενζύμου Κυκλοοξυγενάση-1 (Cyclooxygenase-1) και του ενζύμου Κυκλοοξυγενάση-2 (Cyclooxygenase-2), κοινώς γνωστά και ως Cox-1 και Cox-2. Και αυτά συνήθως προκαλούν τη δημιουργία ορμονικά παρόμοιων ουσιών, των προσταγλανδίνων (prostaglandins PG).

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ ελαχιστοποιεί το ρίσκο, να δημιουργηθούν από τα κύτταρα καρκινικοί όγκοι

"Αυτές οι προσταγλανδίνες, διεγείρουν τη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων και αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των. Εκτός αυτού προωθούν, ώστε να ενσωματωθούν τα καρκινικά κύτταρα στους σωματικούς ιστούς και να δημιουργήσουν μεταξύ τους αιμοφόρα αγγεία", παραθέτει η καθηγήτρια Karin Müller-Decker του γερμανικού καρκινοερευνητικού κέντρου (Deutsches Krebsforschungszentrum) στη Heidelberg. "Οι προσταγλανδίνες ευνοούν - με λίγα λόγια - όλα εκείνα, που χρειάζεται ένας καρκινικός όγκος για να δημιουργηθεί και να μεγαλώσει."

Όταν όμως, τα Cox-1 και Cox-2 ένζυμα μπλοκαριστούν μέσω του ακετυλοσαλικυλικού οξέως, έχουμε ώς αποτέλεσμα τη δημιουργία λιγότερων προσταγλανδίνων. "Και για αυτό τον λόγο μειώνεται και η πιθανότητα, ώστε να δημιουργηθούν από τους σωματικούς ιστούς κακοήθης όγκοι."

Παρόλες τις θετικές ενδείξεις της αποτελεσματικότητας του ακετυλοσαλικυλικού οξέως ενάντια του καρκίνου, ο επιστημονικός κόσμος διστάζει να προτείνει ως θεραπεία/προστασία μια απεριόριστη λήψη της ασπιρίνης. Ένας από τους λόγους είναι, πως δεν βγήκε το ίδιο ακριβές συμπέρασμα σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει. Οι περισσότερες από αυτές, ήταν έρευνες παρακολούθησης, στις οποίες όσοι έλαβαν μέρος - ρωτήθηκαν στο τέλος. Κι έτσι ήταν δύσκολο να αποδειχτεί, αν η ασπιρίνη κατάφερε τα αποτελέσματα αυτά ή όχι - ή κάποιος άλλος άγνωστος παράγοντας, ο οποίος επηρέασε και τα δύο.

Επίσης είναι αβέβαιο, ποιά κατηγορία ατόμων θα μπορούσε να βοηθήσει η ασπιρίνη, και πόσο υψηλή θα έπρεπε να είναι η δόση της ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας όμως τις γνωστές παρενέργειες που προκαλεί.

Η δημιουργία των μεταστάσεων μπορεί να μειωθεί με τη χρήση του ακετυλοσαλικυλικού οξέως

Μια σοβαρή χαρακτηριστική παρενέργεια του ακετυλοσαλικυλικού οξέως σε υγιείς ανθρώπους είναι η επίδρασή του στην αραίωση του αίματος, κάτι που προκαλεί αιμοραγίες, τόσο στο γαστρεντερικό σύστημα όσο και στον εγκέφαλο.

Κάπως αλλιώς είναι όμως τα πράγματα σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ήδη αρρωστήσει με καρκίνο. Ο καθηγητής Elwood και οι βοηθοί του αξιοποίησαν συνολικά 47 εξετάσεις καρκινοπαθών, σύμφωνα με τις οποίες κατάφεραν να διαπιστώσουν, πως από τους ασθενείς οι οποίοι έπαιρναν ασπιρίνη, απεβίωσαν από καρκίνο 15% με 20% λιγότεροι, από εκείνους που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Ακόμη κι αν υπάρχει ανάγκη επιπλέον διευκρίνησης γύρω από όλα αυτά, ο ερευνητής συμβουλεύει το εξής: "συστήνω σε όλους τους καρκινοπαθείς, να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, και να ξεκαθαρίσουν μαζί τους αν θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης ως ένα μέρος της θεραπείας τους κατά του καρκίνου".

Γενικά ισχύει: Κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν έχει τις ίδιες συνέπειες σε όλους τους ανθρώπους. Όποιος είναι υγιής, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μιλήσει με τον γιατρό του, άν μια προληπτική αυτοθεραπεία στο τέλος δεν δημιουργεί μεγαλύτερη ζημιά, από το να βοηθήσει στην καλυτέρευση της υγείας!

Σημαντική σημείωση:
Αυτό το άρθρο είναι μόνο για γενική καθοδήγηση και δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσκεψη στον γιατρό σας. Μπορείτε όμως να αναφέρετε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής στον ογκολόγο γιατρό που παρακολουθεί εσάς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο - ίσως έχει ενημερωθεί και ο ίδιος σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα, και μπορεί να ενσωματώσει την χρήση της ασπιρίνης μέσα στη θεραπεία που σας προτείνει.
Και για να μην δημιουργούμε λανθασμένες ελπίδες: το άρθρο αυτό δεν αναφέρει πως η ασπιρίνη γιατρεύει ως εκ θαύματος τους καρκινοπαθείς - βοηθάει όμως ένα ποσοστό 15% με 20% από αυτούς να επιζήσουν από την αρρώστια αυτή. Κι εγώ πιστέυω, πως αυτό είναι ένα τεράστιο ποσοστό, κι ας ακούγεται τόσο μικρό!


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top