Αγάπη άνευ όρων:

γιατί η πραγματική αγάπη δεν έχει απαιτήσεις.


  • Τελευταία ενημέρωση: 27 Αυγούστου 2021

Αγάπη άνευ όρων - γιατί η πραγματική αγάπη δεν έχει απαιτήσεις.

Η άνευ όρων αγάπη, δεν είναι κάτι που έρχεται έτσι απλά εκ των ουρανών. Το να αγαπάμε τον/την σύντροφό μας με όλα του/της τα ελαττώματα, μπορεί να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους μας. Γιατί όμως αξίζει η προσπάθεια αυτή, θα σας εξηγήσω σε αυτό το άρθρο μου.

"Άν με αγαπάς πραγματικά, τότε θα ..." - αυτή την πρόταση την έχουμε ακούσει σχεδόν όλοι μας κάποια φορά, όμως σε κάποια σχέση η οποία τελικά έχει διαλυθεί. Είναι τυχαίο; Δεν νομίζω, επειδή για τους περισσότερους ανθρώπους οι συνεχόμενες απαιτήσεις του ή της συντρόφου τους, καταλήγουν να είναι ένα επικίνδυνο No-Go...

Όμως, γιατί παρατηρούμε τότε τόσο συχνά τέτοιους είδους προτάσεις μέσα σε μια σχέση; Μια ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία και τον Καναδά έχει διαπιστώσει, πως για μια σταθερή σχέση είναι πολύ σημαντική - μεταξύ άλλων - και η αίσθηση της ανεξαρτησίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Όταν όμως ο ένας από τους δυο αρχίζει να καταπατάει αυτή την ανεξαρτησία και να την καταστρέφει, καταστρέφει αργά ή γρήγορα και την ίδια την σχέση.

Τι σημαίνει αγάπη άνευ όρων;

Πρώτα απ΄ όλα, άνευ όρων αγάπη σημαίνει να μην υποχρεώνετε την αγάπη αυτή στην τήρηση διαφόρων όρων ως προϋπόθεση για να μπορεί να λειτουργήσει. Ότι ακούγεται καλά στη θεωρία, στην πραγματική ζωή μπορεί να σημαίνει σκληρή δουλειά για να επιτύχει - επειδή, "άνευ όρων" σημαίνει κατα βάθος να αγαπάμε τον/την σύντροφό μας όπως είναι. Με τα στραβά του και τα λάθη του.

Όμως αγάπη άνευ όρων δεν σημαίνει πως πρέπει να αποδεχόμαστε και όλα όσα κάνει ή λέει ο/η σύντοφός μας, ειδικά όταν αυτά μας προσβάλουν ή μας καταπιέζουν σε κάτι που δεν επιθυμούμε. Επειδή, το να αγαπάμε άνευ όρων δεν είναι ένας μονόδρομος. Μόνο όταν και τα δύο άτομα μέσα στη σχέση αγαπούν με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να πετύχει μια διαρκής σχέση.

Το να αγαπάμε άνευ όρων, πρέπει πρώτα να το μάθουμε

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έχω μελετήσει από τη Γερμανία (στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο), πάνω από το 35% των γάμων οδηγούν κάποια στιγμή σε διαζύγιο. Αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί μάλιστα κατακόρυφα τα τελευταία 60 χρόνια. Για να το κάνω πιο κατανοητό, εάν π.χ. τη δεκαετία του 1950 κατέληγε από τους 12 γάμους ο ένας σε διαζύγιο, το 2020 ένα διαζύγιο αντιστοιχούσε σε 2,4 γάμους!

Κι αυτό οφείλεται - εκτός από τις θετικές κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας, όπως π.χ. στο γεγονός πως οι γυναίκες σήμερα δεν εξαρτούνται πλέον τόσο από τους άντρες - και στο ότι η επιτυχία μιας σχέσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βούληση μας να την στηρίξουμε. Κι αυτό δυστυχώς έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι όμως απαραίτητο για μια αγάπη άνευ όρων. Και πως μπορεί να μάθει κανείς να αγαπάει χωρίς όρους;

Τι είναι αυτό που δημιουργεί μια μακροχρόνια σχέση;

Όπως έχω προαναφέρει, η άνευ όρων αγάπη δεν θα πρέπει να προέρχεται μόνο από το ένα άτομο της σχέσης. Μόνο όποιος νιώθει πως αγαπιέται χωρίς όρους, μπορεί και να αγαπήσει τον άνθρωπό του επίσης χωρίς να τοποθετήσει κάποιους όρους ανάμεσά τους. Και σύμφωνα με τους γερμανοκαναδούς ερευνητές, υπάρχουν 5 πολύ βασικά σημεία ώστε να μπορεί μια σχέση να αντέξει στο χρόνο:

Ικανοποίηση: Όσοι είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους, είναι και ευτυχισμένοι μέσα σε αυτήν. Και αυτή την ευτυχία, μπορούν να τη μεταδώσουν και στον/στην σύντροφό τους.

Η συχνότητα των αλληλοσυγκρούσεων: Εάν αυτό συμβαίνει κάποιες πολύ μεμονωμένες στιγμές, δεν είναι και τόσο κακό. Αντίθετα, ένας καβγάς μέσα στη σχέση μπορεί να βοηθήσει και την ίδια τη σχέση, επειδή αφήνει όλη αυτή την πίεση που έχει δημιουργηθεί να βγεί από μέσα της και να καθαρίσει. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβαίνει πολύ συχνά, επειδή συχνή συσσώρευση πίεσης σημαίνει πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά μέσα σε αυτήν.

Εγγύτητα μεταξύ των δύο συντρόφων: Μπορείτε να ανοίξετε τον εαυτό σας στον/στην σύντροφό σας και να του/της πείτε τα πάντα; Τότε, έχετε μεταξύ σας μια εγγύτητα, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Κι αυτό είναι μια πολύ καλή βάση για μια μακροχρόνια σχέση.

Ανεξαρτησία: Όποιος αγαπάει άνευ όρων, προσφέρει στον/στην σύντροφό του και τον ελεύθερο "χώρο" που χρειάζεται. Και αυτός είναι πολύ σημαντικός για τη σχέση των δυο. Επειδή, όποιος έχει τη δυνατότητα και το χώρο όπου μπορεί να βρεθεί όταν νιώθει πως το έχει ανάγκη, αυτός μπορεί επίσης να επιστρέψει στη σχέση μόλις το ξεπεράσει.

Δέσμευση: Και με τη δέσμευση εννοώ αυτό που έχω αναφέρει και πιο πριν - την βούληση και των δυο, να θέλουν να μείνουν μαζί σαν ζευγάρι. Και όποιος πραγματικά θέλει μια ανθεκτική στο χρόνο σχέση, είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να το πετύχει.

Και υπάρχει και ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όταν δυο άνθρωποι έχουν κοινά μεταξύ τους: και οι δυο τους αρχίζουν κατα τη διάρκεια της σχέσης τους να μοιάζουν ο ένας στον άλλον - από τον τρόπο της σκέψης τους, μέχρι και τα πιο απίθανα πράγματα. Και έτσι, έρχονται μεταξύ τους συναισθηματικά ακόμη πιο κοντά.

Πως μπορώ να αγαπήσω άνευ όρους;

Μπορεί να μάθει κανείς να αγαπάει χωρίς όρους; Ναι, μπορεί! Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να "δουλέψει" κάποιος επάνω στον εαυτό του. Όποιος π.χ. ζηλεύει υπερβολικά, είναι πολύ πιθανό πως με μια αγάπη άνευ όρων θα έχει τα προβλήματα του, τα οποία θα πρέπει με μεγάλη δυσκολία να ξεπεράσει.
Επίσης, για να μπορέσει να λειτουργήσει μια αγάπη χωρίς όρους, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι προαπαιτούμενα:

Ειλικρίνεια: όποιος είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τον/την σύντροφό του, δημιουργεί μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θεμέλια για μια σχέση.

Σεβασμός: όποιος σέβεται τον/την σύντροφό του, του/της δείχνει τη μεγάλη σημασία και αξία που έχει ο άνθρωπος αυτός για τον ίδιο. Και αυτό συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό προς την ανεξαρτησία του/της συντρόφου.

Συνοχή: εάν περνάτε μαζί τόσο τις ευχάριστες όσο και τις δύσκολες στιγμές, αυτό δένει δυο ανθρώπους και ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αν καταφέρετε να μπορεί να βασιστεί ο/η σύντροφος σας επάνω σας, είναι κάτι που - πιστέψτε με - θα επωφεληθείτε και οι ίδιοι.

Αυτοεκτίμηση: κάτι πολύ σημαντικό για τη σχέση! Μόνο όσοι έχουν μάθει να αγαπούν και τον ίδιο τους τον εαυτό και δεν αισθάνονται πως είναι οι κατώτεροι μέσα στη σχέση, είναι και σε θέση να αγαπήσουν άνευ όρους. Και είναι αλήθεια, πως μια σχέση μπορεί να αντέξει μακροχρόνια, μόνο αν και οι δυο σύντροφοι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με απόλυτη ισότητα.

Θετικές σκέψεις: πιστέψτε τόσο στη σχέση σας, όσο και σε εσάς τους ίδιους. Τότε, θα λειτουργήσει και για εσάς η αγάπη άνευ όρων. Κι αυτό λάβετε το υπόψιν σας, ως μια θετική μορφή αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Ακούτε προσεκτικά: να ακούτε ο ένας τον άλλον και να μπορείτε να συζητάτε μεταξύ σας κάποια πράγματα με βάθος, όπως να μοιράζεστε ακόμη και τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Κάτι τέτοιο ενισχύει τον δεσμό σας. Μόνο όποιος γνωρίζει καλά τον εσωτερικό κόσμο του/της συντρόφου του, μπορεί να του προσφέρει και την αγάπη άνευ όρων που χρειάζεται.

Μην περιμένετε ανταλλάγματα: είναι ένα σημείο, το οποίο είναι βαθιά ενσωματωμένο στην αγάπη χωρίς όρους. Αποφεύγετε τις προτάσεις ή σκέψεις τύπου "άν εγώ/τότε εσύ", γιατί αυτές περιέχουν πάντα μια προσδοκία - και αυτή, μπορεί να βλάψει μακριπρόθεσμα σοβαρά τη σχέση σας.

Πως μπορώ να αναγνωρίσω αν πρόκειται για μια αγάπη άνευ όρων;

Το οτι αγαπάς τον/την σύντροφό σου άνευ όρους - όπως και το οτι σε αγαπάει ο/η σύντροφος σου άνευ όρους - θα μπορείς σύντομα να το συνειδητοποιήσεις μέσα στη σχέση σας. Επειδή, με την αγάπη άνευ όρων είναι ακριβώς όπως και με την εγκυμοσύνη: μια γυναίκα είναι έγκυος ή δεν είναι. Κάτι ενδιάμεσο, δεν υπάρχει. Αν απολαμβάνεις τον τρόπο που ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του/της συντρόφου σου, και νιώθεις πως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο βρίσκεται και ο/η σύντροφος σου στο πλευρό σου κάθε στιγμή που το έχεις ανάγκη, τότε μεταξύ σας υπάρχει αγάπη χωρίς όρους!

Στη σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων - και ειδικά μέσα σε ένα ζευγάρι - στην οποία υπάρχει αγάπη χωρίς όρους, υπάρχει πάντα και πολύ δουλειά για να διατηρηθεί αυτό όπως είναι. Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Αν κάνεις με ευχαρίστηση όλα αυτά που έχει ανάγκη ή χρειάζεται ο/η σύντροφός σου, αν τον/την προσεγγίζεις και του/της δείχνεις με έναν όμορφο τρόπο την κατανόηση που τόσο έχει ανάγκη, αν σέβεσαι το άτομο του/της όπως και τις ανάγκες που έχει, αν αφιερώνεις τον χρόνο που χρειάζεται για να τον/την ακούσεις όταν νιώθεις πως έχει την ανάγκη να σου πει κάτι που τον/την απασχολεί - κι όλα αυτά χωρίς να έχεις στο νου σου, πως μέσα από όλα αυτά θα βγεί κάτι για να επωφεληθείς κι εσύ προσωπικά, τότε ΝΑΙ - ΑΓΑΠΑΣ το άτομο αυτό ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ!

Μπορεί η άνευ όρων αγάπη να είναι επιβλαβής;

Ω ναι, μπορεί! Και μάλιστα τότε, όταν αυτή υπάρχει μόνο από την μια πλευρά. Επειδή μπορεί να οδηγήσει το άτομο που αγαπά χωρίς όρους στην αυτοεγκατάλειψη και να οδηγήσει τη σχέση στην πιο τοξική της μορφή. Και στην περίπτωση αυτή, δεν υποφέρει μόνο η αυτοεκτίμηση του ατόμου που αγαπά, αλλά και η ψυχική του υγεία. Αν η αγάπη άνευ όρων που νιώθετε για τον/την σύντροφό σας, είναι επιβλαβής για εσάς, μπορείτε να καταλάβετε από τα παρακάτω σημεία:

  • Ο/η σύντροφός σας δεν δίνει σημασία για τα δικά σας αισθήματα, απαιτεί όμως από την δική του/της πλευρά να λαμβάνετε υπόψη τα δικά του/της.

  • Αν έχετε καθορίσει στη σχέση σας κάποια όρια (ναι, είναι κάτι που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε υγιή σχέση) που δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται, ο/η σύντροφός σας όμως το κάνει σε τακτική βάση χωρίς να δίνει σημασία σε αυτά.

  • Κάθε φορά που θα σας χρειαστεί ο/η σύντροφός σας, βρίσκεστε στο πλευρό του/της για να τον/την στηρίξετε όσο μπορείτε. Αν όμως κάποια στιγμή τον/την χρειαστείτε εσείς δίπλα σας, γνωρίζετε πως θα βρεί χίλιες δυο δικαιολογίες για να το αποφύγει.

  • Το κοινό σας μονοπάτι που βαδίζετε και σας οδηγεί στο μέλλον της σχέσης σας, είναι χαραγμένο αποκλειστικά και μόνο με τα δικά του/της σχέδια. Τα δικά σας μελλοντικά σχέδια, δεν λαμβάνονται υπόψιν. Και κάθε φορά που θα συμβεί αυτό, η δικαιολογία από την δική του/της πλευρά έρχεται άμεσα και απροειδοποίητα.

Έχετε αναγνωρίσει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω σημάδια και στη σχέση με το άτομο που αγαπάτε εσείς; Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να καθήσετε και να διευκρινήσετε αυτά τα πράγματα σε μια προσωπική και σοβαρή συνομιλία μαζί του/της. Μονόπλευρες σχέσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τις ίδιες βάσεις και στα δυο άτομα, συνήθως καταλήγουν σε επώδυνους χωρισμούς.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε μόνοι σας, ζητήστε τη βοήθεια ειδικών. Αυτοί θα μεσολαβήσουν και θα προσπαθήσουν να σας βοηθήσουν ώστε να βρείτε μεταξύ σας αυτή την κοινή και ίση βάση που προαπαιτείται ώστε να έχετε μια υγιή σχέση - εφόσον και από τις δύο πλευρές υπάρχει η θέληση (το έχω αναφέρει πιο επάνω) για να φτάσετε στο σημείο αυτό.

Εάν δεν υπάρχει η θέληση αυτή από κάποια των δύο συντροφικών πλευρών, τότε με μεγάλη μου λύπη θα κλείσω το άρθρο μου αυτό με μια σοφή γερμανική παροιμία:

"καλύτερα ένα τέλος εφιαλτικό, παρά ένας εφιάλτης δίχως τέλος"...


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top