Κατανάλωση αλκοόλ:

ακόμη και μικρές ποσότητες συρρικνώνουν το μέγεθος του εγκεφάλου μας


  • Τελευταία ενημέρωση: 27 Νοεμβρίου 2020

Κατανάλωση αλκοόλ - ακόμη και μικρές ποσότητες συρρικνώνουν το μέγεθος του εγκεφάλου μας

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας, μπορούν να είναι πολύ πιο ακραίες από ότι υπολογίζαμε έως σήμερα. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει ένα σωρό σοβαρές επιπτώσεις. Όμως, ακόμη και για όλους εκείνους, οι οποίοι πίστευαν πως η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ δεν μας βλάπτει, έρχεται η επιστήμη να τους διαψεύσει με κακά νέα: σύμφωνα με μια πρόσφατη βρετανική έρευνα, έχει αποδειχτεί πως ακόμη και οι ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνουμε με μέτρο, μπορούν να καταστρέψουν τον εγκέφαλό μας.

Ακόμη και στην κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο: το μέγεθος του εγκεφάλου μας συρρικνώνεται δραστικά

"Η αλλαγή μεγέθους σε συγκεκριμένα μικρά τμήματα του εγκεφάλου, όπως π.χ. στον ιππόκαμπο και την κοιλία του εγκεφάλου, έχει συσχετισθεί με την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην βρετανική έκθεση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικό σαρωτή για την ανάλυση της συγκεκριμένης αλλαγής στους εγκεφαλικούς ιστούς, μαζί με ένα δείγμα ενός μέτριου εγκεφάλου ως πηγή αναφοράς και σύγκρισης.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, το οποίο μετά από κάποια ηλικία συρρικνώνεται. Αυτή είναι μια διαδικασία, η οποία θα μπορούσε μάλιστα λόγω κάποιων ασθενειών - ή σύμφωνα με την έρευνα αυτή - λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, να επιταχυνθεί. "Με την έρευνα αυτή, βρήκαμε μια απευθείας σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της σμίκρυνσης του εγκεφαλικού όγκου σε άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας" αναφέρουν οι ερευνητές.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις ενός πιο "μικρού" εγκεφάλου;

Οι επιπτώσεις στον εγκεφαλικό μας ιστό λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, θα μπορούσαν π.χ. να είναι σοβαρά προβλήματα μνήμης αν επηρεαστούν οι εγκεφαλικοί λοβοί, όμως και η συμπεριφορά και οι νοητικές ικανότητες θα μπορούσαν να αλλιωθούν σοβαρά, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Η συρρίκνωση του όγκου των εγκεφαλικών ιστών, θα μπορούσε - όπως αναφέρει η ίδια πηγή - έως ένα σημείο να αντισταφεί μέσω της εγκράτειας στην κατανάλωση αλκοόλ μελλοντικά, κάτι που θα είχε αποδεδειγμένα θετικές επιπτώσεις ακόμη και σε εγκεφαλικές συρρικνώσεις, οι οποίες οφείλονταν σε προηγούμενες περιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ. Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν στην πρόταση αυτή το "έως ένα σημείο".

Από εκεί και πέρα, νομίζουμε πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, για τις επιπτώσεις που θα έχουν κάποιες - ίσως λανθασμένες - επιλογές απόλαυσης στη ζωή μας!

Scroll to Top