Καυτερή και καλή για την υγεία:

ζούν περισσότερο όσοι αγαπούν την πιπεριά τσίλι;


  • Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2020

Καυτερή και καλή για την υγεία - ζούν περισσότερο όσοι αγαπούν την πιπεριά τσίλι;

Φάτε τσίλι, για να ζήσετε περισσότερο: σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, θα μπορούσε η αυξημένη κατανάλωση της καυτερής πιπεριάς να ελλατώσει τη θνησιμότητα εκείνη, η οποία προέρχεται από ιατρικές παθήσεις.

Όποιος προτιμά το φαγητό του spicy (ιδιαίτερα καυτερό), θα έχει σύντομα έναν επιπλέον λόγο για να καυχιέται, και αυτός δεν θα είναι η αντοχή του στο καυτερό. Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας δείχνουν, πως οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι αγαπούν το καυτερό της πιπεριάς τσίλι, θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο από τους υπόλοιπους, οι οποίοι την αποφεύγουν.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα από 4.729 έρευνες που είχαν ολοκληρωθεί γύρω από την κατανάλωση της πιπεριάς τσίλι, και βρήκαν πως η αυξημένη κατανάλωση της καυτερής πιπεριάς μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις επάνω στην υγεία μας. Ακόμη και προηγούμενες μελέτες όμως είχαν δείξει, πως η κατανάλωση της πιπεριάς τσίλι έχει μια αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.

Αυτό οφείλεται στην περιεκτηκότητα της πιπεριάς τσίλι σε καψαϊκίνη, η οποία δίνει στο φρούτο αυτό - ναι, πολύ σωστά διαβάσατε, οι πιπεριές τσίλι ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων - την χαρακτηριστική του καυτερή γεύση. Δυστυχώς όμως, μια μελέτη, η οποία να αποδεικνύει αναλυτικά την ακριβή επίδραση της καυτερής πιπεριάς στην ελλάτωση της θνησιμότητας λόγω ιατρικών παθήσεων, δεν έχει γίνει ακόμη.

Οι ερευνητές έχουν όμως συγκρίνει τον τρόπο διατροφής και την κατάσταση της υγείας μεταξύ 570.000 ανθρώπων από την Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και την Αμερική, από τους οποίους κάποιοι κατανάλωναν πολύ συχνά πιπεριά τσίλι, ενώ κάποιοι άλλοι από αυτούς καθόλου. Το αποτέλεσμα, εξέπληξε: όσοι κατανάλωναν καυτερή πιπεριά τσίλι, είχαν ένα κατά πολύ μικρότερο ρίσκο θνησιμότητας, και μάλιστα κατά 23 τοις εκατό από καρκίνο, κατά 26 τοις εκατό από καρδιακές παθήσεις, και κατά 25 τοις εκατό από τις υπόλοιπες ιατρικές παθήσεις.

Κατανάλωση τσίλι, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: οι ερευνητές προειδοποιούν σε περίπτωση ταύτισης αυτών των δύο μεταξύ τους

Αυτή η ανακάλυψη ήταν εντελώς "απροσδόκητη" για τους ερευνητές, αναφέρει ο καθηγητής Bo Xu, σύμφωνα με το Independent. Ο καρδιολόγος ήταν ο υπεύθυνος της έρευνας αυτής, και εργάζεται στο καρδιολογικό ινστιτούτο της κλινικής του Cleveland στο Ohio. "Αυτή η έρευνα έχει δείξει, πως ο τρόπος της διατροφής μας θα μπορούσε να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην υγεία μας" συμπληρώνει ο ίδιος καθηγητής.

Παράλληλα όμως προειδοποιεί, να μην λάβουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ως ένα τετελεσμένο γεγονός. "Οι ακριβείς λόγοι και μηχανισμοί, που κρύβονται πίσω από το αποτέλεσμα αυτό, εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι. Γι΄ αυτό δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη ακρίβεια, κατά πόσο επηρεάζει η αυξημένη κατανάλωση της πιπεριάς τσίλι τη μείωση της θνησιμότητας."

Εκτός αυτού, ο καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα, παρατήρησαν στις έρευνες που έχουν συγκρίνει, τόσο διαφορετικά είδη καυτερής πιπεριάς, όσο και διαφορετικές ποσότητες αυτών, που κατανάλωναν τα άτομα στις διάφορες περιοχές. Και σύμφωνα με αυτό, δεν μπορεί να πει κανείς με απόλυτη σιγουριά, ποιά είδη αυτού του φανταστικού "φρούτου" και σε ποιές ποσότητες επηρεάζουν θετικά την υγεία μας. Για να μπορέσουν να πιστοποιηθούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες.
Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Bo Xu και η ερευνητική του ομάδα θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο "American Heart Association's Scientific Sessions 2020".

Scroll to Top