Εμβόλια κατα του Κορωνοϊού

Moderna κόντρα Biontech: σε τι διαφέρουν μεταξύ τους τα εμβόλια αυτά


  • Τελευταία ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου 2020

Εμβόλια κατα του Κορωνοϊού - Moderna κόντρα Biontech: σε τι διαφέρουν μεταξύ τους τα εμβόλια αυτά

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα γύρω από τα εμβόλια κατα του Κορωνοϊού επάνω στα οποία γίνονται έρευνες. Έχουν ακουστεί πολλές - και αβάσιμες - κοσμοθεωρίες από εντελώς άσχετα με αυτόν τον τομέα άτομα, με αποτέλεσμα να διχάζονται αυτή τη στιγμή οι γνώμες των πολιτών γύρω από τη χρήση των εμβολίων αυτών. Η ουσία όμως είναι μία: χωρίς τη χρήση εμβολίων κατά του Κορωνοϊού, μια ζωή όπως την γνωρίζαμε πριν από αυτόν, είναι αδύνατον να υπάρξει ξανά.

Το GreekNET24 αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο και μελέτησε αρκετές ξενόγλωσσες έρευνες του εξωτερικού που αφορούν αυτό το κομμάτι της ιατρικής επιστήμης, και αποφασίσαμε να ρίξουμε λίγο φώς επάνω σε όλο αυτό το θέμα και να σας ενημερώσουμε ουσιαστικά και αμερόληπτα. Τελικά καταφέραμε να ετοιμάσουμε ένα απλό και μικρό άρθρο, μέσω του οποίου θα σας εξηγήσουμε κάποια πράγματα που ισχύουν σήμερα, και στα οποία μπορείτε να βασιστείτε.

Σύμφωνα λοιπόν με το οποσπονδιακό υπουργείο παιδείας και έρευνας της Γερμανίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 200 έρευνες για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του Κορωνοϊού. Δύο από αυτά τα εμβόλια βρίσκονται ήδη στο τελευταίο από τα τρία προδιαγεγραμμένα στάδια κλινικών δοκιμών. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται μάλιστα για εμβόλια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθούν στους πολίτες της Ε.Ε., και για αυτόν τον λόγο επικεντρονώμαστε με αυτό το άρθρο μας κυρίως σε αυτά.

Το εμβόλιο BNT162b2 το οποίο έχει παρασκευαστεί από την Biontech σε συνεργασία με τον γίγαντα της Αμερικής, την Pfizer, παρουσίασε μάλιστα στις 9 Νοεμβρίου τα πρώτα ενδιάμεσα αναλυτικά στοιχεία των δοκιμών που έχουν ολοκληρωθεί.
Στις 16 Νοεμβρίου, παρουσίασε και η Moderna επίσης τα πρώτα ενδιάμεσα αναλυτικά στοιχεία του εμβολίου της με την ονομασία mRNA-1273.
Ο ορός mRNA-1273 δείχνει μάλιστα πως έχει καταφέρει μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ότι ο ορός του BNT162b2 - κάτι που εξέπληξε θετικά τους αρμόδιους ειδικούς. Στο ενδιάμεσο - και μάλιστα στις 18 Νοεμβρίου - κατάφερε και η Biontech να παρουσιάσει ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα για το εμβόλιο της.

Και οι δύο φαρμακευτικοί όμιλοι εργάζονται με υψηλή πίεση στην τελική ολοκλήρωση των ερευνών τους, για να μπορέσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα - και πιθανότατα στην Αμερική - να ξεκινήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των εμβολίων τους. Όμως, πως ακριβώς δρουν αυτά τα δύο φαρμακευτικά παρασκευάσματα; Και ποιά είναι τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν, ακόμη και μεταξύ τους;

Νεόι δρόμοι επάνω στην ανάπτυξη των εμβολίων

Με την δημιουργία των εμβολίων αυτών, έχουν ακολουθήσει και οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί μια εντελώς νέα διαδικασία στην ανάπτυξη εμβολίων. Συμβατικά εμβόλια περιείχαν μέχρι πρόσφατα και τον παθογόνο - δηλαδή τον ίδιο τον ιό - και μάλιστα σε μορφή των λεγόμενων νεκρών εμβολίων (inactivated vaccine ή killed vaccine), που σημαίνει πως περιείχαν εξοντωμένους ιούς, ή στην άλλη περίπτωση - των λεγόμενων ζωντανών εμβολίων - περιείχαν μικροποσότητες εξασθενισμένων ιών. Κι έτσι, εάν ερχόταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε επαφή με τους παθογόνους αυτούς, "μάθαινε" να τους ξεχωρίζει από την εξωτερική τους διάπλαση, και δημιουργώντας τα ανάλογα αντισώματα θα μπορούσε αργότερα να αναγνωρίζει τους ζωντανούς ιούς και να τους καταπολεμά.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως μέχρι σήμερα ήταν - και μάλιστα με τα εμβόλια που περιείχαν εξασθενισμένους ιούς - πως σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις υπήρχαν φαινόμενα μόλυνσης από τους ιούς αυτούς, επειδή δεν είχε προλάβει ακόμη να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα με τα αντισώματα του. Ακριβώς αυτό το φαινόμενο ήθελαν όμως να αποφύγουν με τα εμβόλια τους και οι δύο φαρμακευτικοί όμιλοι, λαμβάνοντας υπόψη τους τις ευπαθείς ομάδες των ατόμων που πρόκειται να εμβολιαστούν, και συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με ιατρικό ιστορικό.

Χρησιμοποιώντας γενετικά "κομμάτια" αντί για ιούς

Τα εμβόλια BNT162b2 και mRNA-1273 είναι λεγόμενα mRNA-Εμβόλια. Και τα δύο περιέχουν κοντές γενετικές συχνότητες του ιού, και μάλιστα εκείνες, που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία συγκεκριμένων εξωτερικών τμημάτων του περιβλήματος του ιού, οι οποίες όμως δεν δημιουργούν μόλυνση με τον ιό αυτόν. Στον οργανισμό μας, αυτές οι συχνότητες μπορούν να "διαβαστούν". Τα μόρια του περιβλήματος αυτού με την χαρακτηριστική του ακανθώδη μορφή, μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς κίνδυνο και από κάποιες ατομικές πρωτεΐνες του οργανισμού μας, κάνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει με τη δημιουργία των ανάλογων αντισωμάτων. Και ακριβώς αυτά τα αντισώματα, θα είναι έγκαιρα σε θέση να καταπολεμήσουν τον πραγματικό ιό, έαν αυτός εισέλθει κάποια στιγμή - και με οποιονδήποτε τρόπο - στον οργανισμό μας.

Το εμβόλιο της Moderna κερδίζει βαθμούς λόγω της χρονικής του αντοχής

Παρότι και τα δύο εμβόλια βασίζονται επάνω στην ίδια αρχή, διαφέρουν σε αρκετά σημεία μεταξύ τους. Το BNT162b2n αφήνει τις γενετικές συχνότητες στη φυσική τους μορφή. Το mRNA-1273 της Moderna όμως, συμπληρώνει τις συχνότητες αυτές με μια "συνθετική ενίσχυση". Αυτό του δίνει μια μεγαλύτερη χρονική αντοχή, και κάνει την αποθήκευση του πολύ πιο εύκολη. Αντίθετα, το εμβόλιο της Biontech μπορεί να συντηρηθεί μόνο τους -70°C. Και αυτό, θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα - ειδικά σε περιοχές ή χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές.

Ο ορός του mRNA-1273 είναι - σύμφωνα με την Moderna - πολύ πιο σταθερός, και μπορεί να συντηρηθεί για 30 ημέρες σε θερμοκρασίες κανονικού ψυγείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας, θα μπορούσε μάλιστα να αντέξει για 12 ώρες σε θερμοκρασίες δωματίου, χωρίς να αλλοιωθεί η δράση του. Εάν ισχύουν όλα αυτά, θα μπορούσε να έχει στην πράξη ένα τεράστιο πλεονέκτημα, τη στιγμή αυτή που περιμένουν αρκετά δισεκατομμύρια ανθρώπων να εμβολιαστούν - και μάλιστα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Και τα δύο εμβόλια ήταν στα τέστ αποδεδειγμένα πολύ αποτελεσματικά

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εμβολιασμοί αποτελούνται από δύο δόσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν εντός τριών (BNT162b2n) ή τεσσάρων (mRNA-1273) εβδομάδων μεταξύ τους. Η διαδικασία της ανοσοποίησης που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, βρίσκεται και για τα δύο εμβόλια στο ίδιο επίπεδο, με ολοκλήρωσή της περίπου σε 30 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού - εφόσον δράσει το εμβόλιο. Για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι ενεργή η ανοσοποίηση του οργανισμού, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό - σε κανένα από τα δύο εμβόλια.

Το BNT162b2n έχει χρησιμοποιηθεί ήδη δοκιμαστικά σε 120 ερευνητικά κέντρα και 43.500 εθελοντές παγκοσμίως, και κατάφερε - σύμφωνα με ενημέρωση από τις 9 Νοεμβρίου - να έχει μια απόδοση 90 τοις εκατό. Στις 18 Νοεμβρίου μάλιστα, διορθώθηκε θετικά αυτό το ποσοστό στο 95 τοις εκατό.
Το mRNA-1273 έχει χρησιμοποιηθεί ήδη δοκιμαστικά σε 100 ερευνητικά κέντρα και 30.000 εθελοντές στην Αμερική, και έχει καταφέρει σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, μια απόδοση των 94,5 τοις εκατό. Και στις δύο περιπτώσεις των εθελοντών, έλαβαν μέρος και οι προβλεπόμενες ομάδες ατόμων, οι οποίες έλαβαν εικονικό εμβόλιο Placebo.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το ποσοστό των εθελοντών από ευπαθείς ομάδες - δηλαδή ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ιατρικό ιστορικό - που πήραν μέρος στην έρευνα της Moderna ήταν αρκετά υψηλότερο από αυτό της Biontech, χωρίς όμως να υπάρχουν ακριβή αριθμητικά στοιχεία επάνω σε αυτή την τεκμηρίωση. Και στα δύο εμβόλια είχαν παρατηρηθεί κατα μέσο όρο μόνον λίγες και ελαφριές παρενέργειες, όπως ελαφριά συμπτώματα γρίπης, πονοκέφαλοι και πόνοι των άκρων, υπνηλία ή πόνοι στο σημείο του εμβολιασμού.

Στο ποσοστό της ανοσοποίησης, βρίσκονται σύμφωνα με τελευταία στοιχεία και τα δύο εμβόλια, το ένα δίπλα στο άλλο. Βέβαια, επάνω σε αυτό είναι δυνατές κάποιες διαφοροποιήσεις. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει όμως ακόμη, είναι, αν τα εμβόλια αυτά βοηθούν στην προστασία της μετάδοσης της μόλυνσης. Κι αυτή η ερώτηση έχει μεγάλη σημασία, για να έχουμε κάποιες απαντήσεις - αν π.χ. άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν τον ιό μέσα τους, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα άτομα.

Scroll to Top