Μια ψυχολόγος εξηγεί:

Αυτά είναι τα 9 χαρακτηριστικά των ανδρών με αυτοπεποίθηση


  • Τελευταία ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου 2020

Μια ψυχολόγος εξηγεί : Αυτά είναι τα 9 χαρακτηριστικά των ανδρών με αυτοπεποίθηση

Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιους άντρες - οι οποίοι έχουν αυτοπεποίθηση. Όμως, τι είναι αυτό που τη δημιουργεί; Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση που πηγάζει από μέσα, και την αλαζονική εμφάνιση - η οποία έχει απλά σκοπό να καλύψει την ανασφάλεια κάποιου. Μόνο όποιος νιώθει από μέσα του ασφαλής, μπορεί να μεταδώσει αυτή την ασφάλεια και προς τα έξω, χωρίς να δείχνει αλαζονικός. Κι αυτό αφήνει μια θετική εντύπωση στους άλλους - και φροντίζει για την επιτυχία, επαγγελματική και προσωπική. Ποιά είναι όμως τα 9 χαρακτηριστικά που έχουν οι άντρες με αυτοπεποίθηση; Ας τα δούμε μαζί πιο κάτω:

1. Εμπιστεύονται το ένστικτο τους

Οι άντρες με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους, και ξέρουν ακριβώς τι θέλουν. Εμπιστεύονται την κριτική τους ικανότητα και έχουν μια πολύ καλή διαίσθηση όταν αφορά αυτούς προσωπικά ή κάθε άλλη περίπτωση που τους αφορά. Βρίσκονται πάντα σε επαφή με τα συναισθήματα τους, χωρίς όμως να επιτρέπουν σε αυτά να τους κυριαρχήσουν. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν να γίνονται παρορμητικοί.

Αντί αυτού, ζυγίζουν πάντα τα γεγονότα: Ποιά είναι τα δεδομένα της περίπτωσης; Τι επιχειρήματα υπάρχουν; Τι μας λέει η διαίσθηση μας; Όλους αυτούς τους παράγοντες, τους υπολογίζουν πριν πράξουν κάτι.

2. Βλέπουν τις δυσκολίες ως δοκιμασίες

Οι άντρες με έλλειψη αυτοπεποίθησης, απογοητεύονται γρήγορα όταν συναντήσουν δυσκολίες σε κάποια περίπτωση. Μια νέα επαγγελματική υποχρέωση, ένα πρόβλημα με τη σύντροφο - περιπτώσεις, στις οποίες κάποιοι άντρες τα παρατάνε εύκολα. Όταν όμως κάποιος έχει αυτοπεποίθηση μέσα του, αποδέχεται αυτές τις νέες δυσκολίες και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Ένας τέτοιος άντρας, δεν φοβάται τις περιστροφές και τα λάθη, αλλά χρησιμοποιεί την ευκαιρία που του δίνεται για να βελτιωθεί από αυτά. Κι αυτό, δεν ισχύει μόνο στον επαγγελματικό τους τομέα, αλλά και στον προσωπικό.

3. Είναι πάντα επικεντρωμένοι και αναλαμβάνουν μόνο λογικά ρίσκα

Οι άντρες με αυτοπεποίθηση είναι πάντα επικεντρωμένοι στο στόχο τους, και κάνουν τα πάντα για να τον πετύχουν. Ένας άντρας, ο οποίος δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του, επιτρέπει εύκολα την περέκκλιση του, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει από τα σχέδια του.

Οι άντρες με αυτοπεποίθηση, αναλαμβάνουν μερικές φορές και κάποια ρίσκα, όταν θέλουν να πετύχουν κάτι συγκεκριμένο. Ίσως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί π.χ. το όνειρο μιας ζωής, εάν αναλάβουν ένα οικονομικό ρίσκο και χρειαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα να περιορίσουν τα περιττά τους έξοδα. Βέβαια, αυτό δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση ένα ρίσκο με οποιοδήποτε κόστος. Αντί αυτού, τέτοιοι άντρες ζυγίζουν και σκέφτονται τα πάντα πολύ καλά, τι θα ήταν π.χ. σύμφωνα με την κρίση τους λογικό - και από τι θα πρέπει να αφήσουν τα χέρια τους μακριά.

Εκτός αυτού, ένας άντρας με αυτοπεποίθηση δεν το έχει καθόλου ανάγκη, να καυχιέται με τις επιτυχίες του. Πολύ περισσότερο, τις αφήνει να μιλούν από μόνες τους. Επίσης, αποδέχεται δίχως ζήλια τις επιτυχίες των άλλων ανθρώπων, και είναι σε θέση να χαρεί μαζί με εκείνους για αυτές.

4. Δεν φοβούνται τα λάθη

Στη ζωή δεν πηγαίνουν όλα μπροστά. Όποιος έχει αυτοπεποίθηση, μπορεί να είναι ευέλικτος κάποια στιγμή και να επιλέξει μια διαφορετική πορεία. Οι άντρες με αυτοπεποίθηση αποδέχονται, πως ακόμη και τα λάθη - όπως και οι λανθασμένες επιλογές - ανήκουν στη ζωή. Δέχονται με ψυχραιμία τα προβλήματα που θα προκύψουν ανα πάσα στιγμή. Γνωρίζουν πολύ καλά, πως παρόλα αυτά θα έχουν επιτυχία - αν όχι αμέσως, τότε κάποια στιγμή αργότερα.

5. Αυτοαποδέχονται τον εαυτό τους

Οι άντρες με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους και τον αποδέχονται πλήρως, έτσι όπως είναι. Έχουν γνώση, πως οι ευαισθησίες ανήκουν σε κάθε άνθρωπο και τις αποδέχονται ακόμη και σε αυτούς τους ίδιους. Αυτό όμως δεν σημαίνει, πως δεν είναι έτοιμοι, ακόμη και να εργαστούν επάνω στον εαυτό τους. Και δεν ξοδεύουν ποτέ την ενέργεια τους για να αυτοαποστομώνονται για τα λάθη τους, αλλά δουλεύουν επάνω σε αυτά για να τα διορθώσουν. Αφιερώνουν το χρόνο τους για πράγματα που μπορούν να αλλάξουν, και υπομένουν σε εκείνα που τους ανήκουν.

6. Μπορούν να συναισθανθούν τους άλλους

Άντρες τους οποίους χαρακτηρίζει η αυτοπεποίθηση, μπορούν να συναισθανθούν και να σεβαστούν τους άλλους ανθρώπους. Δεν το έχουν καθόλου ανάγκη να κατηγορήσουν και να μειώσουν τους άλλους. Η αληθινή δύναμη τους έρχεται από μέσα και δημιουργείται με χειρονομίες υπεροχής ή κυριαρχίας. Όποιος έχει αυτοπεποίθηση, δεν έχει ευχαρίστηση με τη μείωση των άλλων για να νιώθει αυτός καλύτερα, αλλά τους μεταχειρίζεται με ευμενή και δίκαιο τρόπο.

7. Προσέχουν τον εαυτό τους

Το τι κάνει σε κάποιον καλό, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι άντρες με αυτοπεποίθηση προσέχουν τον εαυτό τους και φροντίζουν την υγεία τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει, πως αθλούνται συχνά ή δίνουν μεγάλη σημασία στον ελεύθερο χρόνο που τους απομένει, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν αν το έχουν ανάγκη. Τέτοιοι άντρες, δεν αφήνουν ακόμη και τις γεμάτες στρες φάσεις της εργασίας να τους καταπιέσουν, αλλά φροντίζουν πάντα ώστε να υπάρχει μια εξισορρόπηση. Κι αν καμια φορά παραφορτώνονται με κάτι, προσέχουν αμέσως μετά να κάνουν και κάτι καλό για τον εαυτό τους ως αντάλλαγμα.

8. Αναφέρουν τα πράγματα απευθείας και ως έχουν

Μασημένα λόγια και δικαιολογίες γύρω από ένα θέμα; Όχι από άντρες με αυτοπεποίθηση! Αυτοί οι άντρες είναι ειλικρινείς και ευθείς. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολλές φορές για τους γύρω όχι και τόσο ευχάριστο, έχει όμως θετικές επιπτώσεις: συγκρούσεις δεν μεταφέρονται για αργότερα, και οι δυσκολίες βρίσκονται αμέσως επάνω στο τραπέζι της συζήτησης. Ένας άντρας με αυτοπεποίθηση θα πεί αμέσως "όχι", αν του ζητήσουν κάτι, το οποίο δεν του αρέσει. Αν όμως συμφωνήσει και θελήσει να προσφέρει τη βοήθεια του, θα μπορεί να βασιστεί κανείς πλήρως επάνω σε αυτόν.

9. Είναι ευτυχισμένοι με τον εαυτό τους

Το στερεότυπο του μοναχικού λύκου δεν τους αξίζει καθόλου, επειδή αυτό προϋποθέτει, πως οι άντρες αυτοί θα προτιμούσαν να βρίσκονται μόνοι τους - και μάλιστα, αν είναι δυνατόν, μέρα και νύχτα. Τι χαζομάρα - όμως: όποιος άντρας έχει αυτοπεποίθηση, μπορεί να μείνει μόνος του, και να απολαύσει μάλιστα πλήρως αυτό το διάστημα της μοναχικότητας.

Τέτοιοι άντρες δεν χρειάζονται την πιστοποίηση από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά κάνουν απλά το δικό τους. Αν όμως αποφασίσουν, να αφιερώσουν το χρόνο τους για κοινές στιγμές με κάποιον άλλον, τότε θα το κάνουν. Επειδή θέλουν να το κάνουν, και επειδή αισθάνονται ταιριαστή τη συντροφιά του ανθρώπου εκείνου - γνωστού, φίλου ή συντρόφου. Προτιμούν όμως να μείνουν καλύτερα μόνοι τους, από το να αφιερώσουν το χρόνο τους σε κάποιον, με τον οποίον δεν υπάρχουν κοινά σημεία και δεν αισθάνονται άνετα.

Scroll to Top