Αγάπη

Αυτές είναι οι 7 διαφορετικές φάσεις που διανύει


  • Τελευταία ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2020

Αγάπη - αυτές είναι οι 7 διαφορετικές φάσεις που διανύει

Οι ψυχολόγοι έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τα 7 διαφορετικά επίπεδα που διανύει η αγάπη. Λυπηρό είναι, πως λίγα ζευγάρια καταφέρνουν να διανύσουν μαζί το τελευταίο - και έβδομο - επίπεδο.

Όμως πραγματικά, τί ακριβώς είναι αγάπη; Αυτή την ερώτηση προσπαθούν να απαντήσουν εδώ και χιλιετίες οι ερευνητές και ψυχολόγοι, χωρίς να μπορούν να βρούν μια ικανοποιητική απάντηση επάνω σε αυτό. Τη δεκαετία του 80, ο αμερικανός ψυχολόγος Robert Sternberg είχε αναπτύξει τη λεγόμενη "θεωρία των 3 παραγόντων" της αγάπης. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, στην αγάπη ανήκουν η συναισθηματική οικειότητα, το πάθος και η αφοσίωση. Σύμφωνα με τη γνώμη του, αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι ουσιαστικά συστατικά της αγάπης. Στο ενδιάμεσο όμως, οι ψυχολόγοι έχουν επεξεργαστεί αυτή την θεωρία, επειδή παρατήρησαν πως τα διάφορα μοντέλα σχέσης - και μαζί με αυτά και η αγάπη - έχουν αρχίσει στο πέρασμα των δεκαετιών να αλλάξουν. Τελικά έχουν προσδιορίσει τα επόμενα επτά βήματα, που πιστεύουν πως χαρακτηρίζουν σήμερα την αγάπη.

Βήμα 1ο - Η προσέγγιση

Το πρώτο βήμα της αγάπης είναι αυτό, όταν δύο άνθρωποι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν όμως αρχίσει να αισθάνονται πως υπάρχει μεταξύ τους μια έλξη. Σε αυτή την φάση, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν ταιριάζει η μεταξύ τους χημεία, εάν έχουν τις ίδιες ιδέες και κυρίως, εάν μπορούν να φανταστούν πως θα έχουν μια σχέση ο ένας με τον άλλον. Αυτή η φάση δημιουργείται εντελώς ξαφνικά π.χ. μετά το πρώτο ή το δεύτερο προσωπικό ραντεβού μεταξύ τους. Είναι μια πολύ κρίσιμη φάση, την οποία πολύ άνθρωποι δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν θετικά.

Βήμα 2ο - Να αρέσει ο ένας στον άλλον

Όταν περάσει πια η πίεση των πρώτων ραντεβού, και μπορεί να είναι κανείς αυθεντικός δείχνοντας στον άλλον πως είναι κατα βάθος, κι αρχίσουν να γνωρίζουν ο ένας τις ατέλειες του άλλου - έχουμε μπεί στη δεύτερη φάση της αγάπης. Αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα κοινά σημεία και ενδιαφέροντα μεταξύ μας, τις κοινές μας γνώμεις και απόψεις, και προπάντων άν η οικειότητα ξυπνάει μεταξύ μας αρκετό πόθο, ο οποίος θα μπορέσει να μας οδηγήσει στην μεγάλη αγάπη.

Βήμα 3ο - Η κενή αγάπη

Αυτή η φάση συνεπάγεται μεγάλη κινητοποίηση και από τις δύο πλευρές, ωστόσο όμως χωρίς οικειότητα και πάθος. Ξεκινάει συνήθως μετά από 1-2 χρόνια σχέσης, όταν η φάση του είμαστε-ερωτευμένοι έχει αρχίσει να εξασθενεί και ενώ αρχίζουμε να συνηθίζουμε ο ένας τον άλλον, η μεταξύ μας σεξουαλική ζωή αρχίζει να μένει στάσιμη. Αυτό είναι και ένα σοβαρό σημείο καμπής για τη σχέση, κατα το οποίο και τα δυο άτομα θα πρέπει να εργαστούν αρκετά επάνω σε αυτό, ώστε να καταφέρει η σχέση αυτή - όχι μόνο να αντέξει, αλλα και - να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Και πολύ βασικό είναι, να αρχίσει το ζευγάρι να αφιερώνει μεταξύ τους περισσότερο - και πιο ποιοτικό - χρόνο, ώστε όχι μόνο να μην αφήσουν τη φλόγα της σχέσης να σβήσει, αλλά και να την ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο.

Βήμα 4ο - Η τυφλή αγάπη

Εδώ βρίσκονται στην πρώτη θέση η κινητοποίηση εκ μέρους των συντρόφων και ο πόθος - η οικειότητα για προσωπικές στιγμές εντός του ζευγαριού, απέχει ακόμη μακριά. Η διαφορά της από την κενή αγάπη (προηγούμενο βήμα) είναι, πως και οι δύο σύντροφοι σκέφτονται τώρα περισσότερο για το μέλλον - παρά τη δύσκολη φάση της κενής αγάπης που μόλις έχουν ξεπεράσει. Σχέδια γάμου και οικογενειακή οργάνωση, γίνονται πιο συνειδητά κατα τη διάρκεια αυτού του βήματος. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι είναι της γνώμης, πως τα ζευγάρια που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτό το βήμα, έχουν πολύ καλές προοπτικές να μείνουν ενωμένοι για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βήμα 5ο - Η ρομαντική αγάπη

Η εναλλακτική της κενής αγάπης, είναι η ρομαντική αγάπη. Περιέχει οικειότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι δύο σύντροφοι εξακολουθούν να αισθάνονται μεγάλη σεξουαλική έλξη μεταξύ τους. Αισθάνονται μεν μεγάλη οικειότητα μεταξύ τους και η σχέση τους χαρακτηρίζεται από μεγάλη σταθερότητα, όμως δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αναλάβουν σοβαρές υποχρεώσεις, όπως είναι ο γάμος ή τα παιδιά. Σχέσεις που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, καταστρέφονται συνήθως όταν μόνο ο ένας από τους δύο είναι έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Βήμα 6ο - Η φιλική αγάπη

Αυτό το είδος της αγάπης αποτελείται κυρίως από κινητοποίηση και των δύο συντρόφων και οικειότητα σε προσωπικό βαθμό. Κι οι δύο σύντροφοι αγαπιούνται και έχουν συνηθίσει ο ένας τον άλλον, η μεταξύ τους σχέση είναι όμως περισσότερο φιλική. Αυτό που λείπει από τη σχέση αυτή, είναι κυρίως ο πόθος του ενός για τον άλλον. Αυτού του είδους η αγάπη δημιουργείται κυρίως τότε, όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται ήδη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί. Αν αυτά τα χαρακτηριστικά της σχέσης εξυπηρετούν και ικανοποιούν και τους δύο, είναι υπέροχα. Αυτό που συμβαίνει όμως συχνά, είναι ο ένας από τους δύο να νιώθει πως του λείπει κάτι. Σε αυτή την περίπτωση, η αναγνώριση του προβλήματος και η επεξεργασία του μέσω μιας ψυχολογικής θεραπείας, θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα του ζευγαριού αυτού, ώστε να βρούν και πάλι το κοινό τους μονοπάτι.

Βήμα 7ο - Η απόλυτη αγάπη

Αυτή η αγάπη, αποτελείται και από τους τρεις βασικούς παράγοντες: το πάθος, την συναισθηματική οικειότητα και την αφοσίωση. Πολύ λίγα ζευγάρια καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτό το σημείο, επειδή για να λειτουργήσει αυτού του είδους η αγάπη, θα πρέπει να υπάρχουν στη σχέση και κάποιοι τρίτοι παράγοντες, όπως π.χ. η εμπιστοσύνη, η φιλαυτία, η ικανοποίηση και η ελευθερία, χαρακτηριστικά που θα πρέπει να νιώθουν και να ισχύουν και για τους δύο. Κι όταν φτάσει αυτή η στιγμή - ακόμη και για εσάς - οι πιθανότητες για να ζήσετε με τον σύντροφό σας για πάντα ευτυχισμένοι και να αντιμετωπίζετε όλες τις προκλήσεις με επιτυχία, είναι πάρα πολύ καλές.

Scroll to Top