Γυναικεία καθαριότητα

Αυτά τα λάθη κάνουν στην περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής


  • Τελευταία ενημέρωση: 13 Νοεμβρίου 2020

Γυναίκες - αυτό το λάθος κάνουν στην περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής

Η ευαίσθητη περιοχή κάθε γυναίκας χρειάζεται μια ειδική περιποίηση. Όμως, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν ένα συγκεκριμένο λάθος - κι αυτό έχει να κάνει με τη γυναικεία ανατομία.

Η περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής είναι σήμερα για τις γυναίκες ένα σοβαρό θέμα - και ευτυχώς, έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα ταμπού που ίσχυαν. Κι όμως: ενώ η αγορά με τα προϊόντα για την περιποίηση αυτής της περιοχής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, και ενώ τα τόσα πολλά προϊόντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση των γυναικών προσφέρουν αρκετές και εύκολες επιλογές - παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαδίδονται εσφαλμένα πολλά λάθη, τα οποία δυστυχώς έχουν και τις ανάλογες παρενέργειες. Για να σας παρουσιάσουμε κάποια βασικά από αυτά, μιλήσαμε επάνω στο θέμα αυτό με τις αδερφές Dr. Hedieh Asadi και Dr. Hasti Asadi, οι οποίες είναι και οι ιδρυτές της DEODOC.

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα λάθη που αφορούν την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής μιας γυναίκας;

Dr. Hedieh Asadi: Οι γυναίκες συνήθως δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του κολεού και του αιδίου. Πολύ συχνά - και λανθασμένα - χαρακτηρίζεται όλη αυτή η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή ως κολεός ή κόλπος. Στην πραγματικότητα όμως, ο κολεός (vagina) είναι ο ευθύς ινομυώδης σωλήνας μήκους 10 εκατοστών περίπου που εκτείνεται από τον τράχηλο της μήτρας ως τον πρόδομο του κολεού στο αιδοίο. Όλα τα υπόλοιπα - από το εφηβαίο, τα εξωτερικά μεγάλα χείλη (όπου υπάρχει και η τριχοφυΐα), τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, τον πρόδομο του κολεού, τους βολβούς του προδόμου και τους μείζονες αδένες του προδόμου - αποτελούν το αιδίο (vulva).
Και δυστυχώς, οι γυναίκες γνωρίζουν σήμερα περισσότερα γύρω από το πως να τονίσουν και να περιποιηθούν το πρόσωπό τους - όπως οι Καρντάσιαν - δεν μπορούν όμως να ονομάσουν την ευαίσθητη ανατομία τους και ούτε γνωρίζουν, πως αυτή η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται ειδική περιποίηση με προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί ειδικά για αυτήν.

Που βρίσκεται η διαφορά στην περιποίηση μεταξύ του κολεού και του αιδίου;

Dr. Hedieh Asadi: ο κολεός καθαρίζει από μόνος του, όχι όμως το αιδοίο. Κι επειδή το αιδοίο είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, το οποίο έχει έναν βαθμό pH 5 και ο οποίος δεν θα πρέπει να διαταραχθεί, γι΄αυτό και απαιτούνται για την περιποίηση του αιδοίου ειδικά καθαριστικά προϊόντα. Καθαριστικά προϊόντα τα οποία έχουν άλλον βαθμό pH θα μπορούσαν να διαταράξουν τον φυσικό pH βαθμό του αιδοίου, δημιουργόντας ερεθισμούς και ενοχλήσεις. Οι περισσότερες γυναίκες πλένονται με κανονικό σαπούνι ή τζελ αφροντούζ, τα οποία δεν κάνουν καλό, επειδή και τα δύο από αυτά έχουν τον λανθασμένο βαθμό pH που χρειάζεται η ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Δεν αρκεί, να χρησιμοποιούμε σκέτο νερό για τον καθερισμό της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών;

Dr. Hedieh Asadi: Φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο νερό. Όμως αρκετές γυναίκες δεν αισθάνονται καθαρές όταν χρησιμοποιούν μόνο νερό για τον καθαρισμό της περιοχής αυτής. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως οι ίδιοι ιδρωτοποιείς αδένες που βρίσκονται και στις μασχάλες μας, βρίσκονται και στην περιοχή αυτή, και θα μπορούσε να υπάρξει μια δυσοσμία - η οποία όμως δεν θα είχε καμία απολύτως σχέση με την έλλειψη υγιεινής ή με κάποια φλεγμονή. Για αυτόν και μόνο τον λόγο, κάποιες γυναίκες έχουν την εντύπωση πως το σκέτο νερό δεν αρκεί για τον σωστό καθαρισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση - και για να υπάρξει η αίσθηση μιας ιδιαίτερης φρεσκάδας - θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό τζελ καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής, το οποίο φυσικά και θα έχει έναν βαθμό pH 5.

Άν συνεχίζετε να νιώθετε κάποια ανασφάλεια, θα μπορούσατε να μιλήσετε επάνω σε αυτό το θέμα και με τον γυναικολόγο σας. Είμαστε σίγουροι, πως αυτός θα μπορέσει να σας προτείνει κάποιο κατάλληλο τζελ καθαρισμού, το οποίο να μπορείτε να προμηθευτείτε και στην αγορά ή τα φαρμακεία της περιοχής σας.

Scroll to Top