Επικίνδυνη τροφή

Κάθε 2ο κοτόπουλο του εμπορίου είναι μολυσμένο με ανθεκτικούς βάκιλους


  • Τελευταία ενημέρωση: 29 Οκτωβρίου 2020

Επικίνδυνη τροφή - Κάθε 2ο κοτόπουλο του εμπορίου είναι μολυσμένο με ανθεκτικούς βάκιλους

Σε μια πρόσφατη έρευνα, ελέγχθηκαν τα κοτόπουλα των τριών μεγαλύτερων πτηνοτροφικών μονάδων της ευρωπαϊκής ένωσης σχετικά με μικρόβια που είναι ανθεκτικά επάνω σε αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, είναι για έναν συγκεκριμένο λόγο πολύ πιο ανησυχητικά από ότι περιμέναμε.

Κάθε 2ο "φθηνό" κοτόπουλο από τα μεγαλύτερα πτηνοτροφικά σφαγεία της Ευρώπης, είναι μολυσμένο με βακίλους που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πρόσφατη έρευνα του Nationales Referenzzentrum für gramnegative Krankenhauserreger στο Ruhr-Universität του Bochum με εντολή της οργάνωσης Germanwatch και των "γιατρών ενάντια στη μαζική κτηνοτροφία".

Μάλιστα, κάθε 3ο ζώο που εξετάστηκε, περιείχε παθογόνους οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί ακόμη και στα λεγόμενα "εναλλακτικά αντιβιοτικά", εκείνα τα εναλλακτικά φάρμακα των νοσοκομείων, που χρησιμοποιούνται σε ακραίες περιπτώσεις, όταν δεν αντιδρά πλέον κανένα άλλο αντιβιοτικό. "Αυτά είναι τρομακτικά αποτελέσματα" αναφέρει η Reinhild Benning, η οποία είναι η αγροκτηνοτροφική ειδικός του Germanwatch.

Συνολικά ελέγχθηκαν σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Germanwatch 165 δείγματα. Τα δείγματα αυτά, αγοράστηκαν - σύμφωνα με το Germanwatch - τον Σεπτέμβριο του 2020 σε καταστήματα των Discounter Aldi και Lidl στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία την Ισπανία, όπως και σε κεντρικά σφαγεία της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

"Αγοράσαμε φθηνό κρέας μαζικής παραγωγής και όχι κρέας από βιολογικούς μικροπαραγωγούς, επειδή ακριβώς αυτό το κρέας γεμίζει τα ράφια των περισσότερων σουπερ-μάρκετ" ήταν η απάντηση των πρωτεργατών αυτής της έρευνας. Τα προϊόντα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις 3 μεγαλύτερες πτηνοπαραγωγικές εταιρείες της ευρωπαϊκής ένωσης: της PHW-Gruppe από τη Γερμανία, της LDC-Gruppe από τη Γαλλία, και της Plukon-Konzern από την Ολλανδία. Όσοι τώρα επαναπαυθούν ισχυρίζοντας "μα εμείς είμαστε στην Ελλάδα", επιτρέψτε μας να πούμε μόνον αυτό: Όταν αυτές οι 3 εταιρείες-θηρία του τομέα αυτού ελέγχουν την αγορά όλης της Ευρώπης, είστε τόσο σίγουροι πως "δεν κρύβονται" και πίσω από τις ελληνικές εταιρείες αυτού του τομέα;

Το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης απέδειξαν οι έλεγχοι στα δείγματα του PHW-Gruppe με θετικά αποτελέσματα στα 32 από τα 54 δείγματα που πήραν. Αυτό ισοδυναμεί με ένα ποσοστό της τάξης των 59% για το μεγαθήριο από το Visbek-Rechterfeld της Κάτω Σαξονίας, της οποίας οι πιο γνωστές μάρκες είναι η Wiesenhof, η Bruzzler και η Drobimex (για την περιοχή της Γερμανίας). Η Germanwatch τονίζει βέβαια, πως σκοπός της έρευνας δεν ήταν οι συγκεκριμένες μάρκες αλλά η συνολική παραγωγή. Οι έλεγχοι οδήγησαν στις μάρκες αυτές, μέσω των κωδικών σφαγείων που ιχνηλατήθηκαν προς τα πίσω με βάση τα δείγματα που πάρθηκαν από τα καταστήματα των Discounter.
Οι ανταγωνιστές της LDC-Gruppe από τη Γαλλία, είχαν ξεφύγει μάλιστα σε σχέση με τη μητρική της Wiesenhof (η οποία είναι στη Γερμανία η πιο γνωστή μάρκα κοτόπουλων, όπως έχουμε κι εμείς εδώ την αντίστοιχη ελληνική). Εκεί βρέθηκαν 57% των δειγμάτων μολυσμένα με βάκιλους, όμως το ποσοστό μόλυνσης των δειγμάτων με παθογόνους οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί στα "εναλλακτικά αντιβιοτικά" ήταν με 45% κατα 10 μονάδες υψηλότερα από ότι αυτά της PHW-Gruppe. Όσον αφορά την Plukon-Konzern, ο αριθμός των μολυσμένων δειγμάτων ήταν στα 36%, με 25% σε εκείνα που περιείχαν παθογόνους οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί στα "εναλλακτικά αντιβιοτικά".

Η έρευνα αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική, επειδή ελήφθησαν σχετικά λίγα δείγματα. Σε αυτό επιμένει το Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft ZDG, που είναι το κεντρικό σωματείο των Γερμανών πτηνοπαραγωγών (ποιός θα το περίμενε). Όμως και η Germanwatch δεν επιμένει επάνω σε αυτό. Πολύ περισσότερο, ήθελε με την έρευνα αυτή να υποδείξει στο σύστημα της βιομηχανικής παραγωγής των ζώων - και ιδιαίτερα των πτηνών - που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, και να μας δείξει τις συνέπειες του συστήματος αυτού. Και η ειδικός Reinhild Benning συμπληρώνει: "οι κτηνίατροι της ευρωπαϊκής ένωσης καταναλώνουν σήμερα πολύ περισσότερα αντιβιοτικά για την παραγωγή των ζώων, από ότι χρησιμοποιεί η ιατρική για τη νοσηλεία όλων των ασθενών της Ευρώπης."

Οι ανθεκτικότητες παθογόνων είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων. Κάθε χρόνο, απεβιώνουν στην Ευρώπη περίπου 33.000 ασθενείς, επειδή δεν επιδρούν άλλο σε αυτούς τα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τη στατιστική, μόνο στη Γερμανία οι θάνατοι αυτοί ανέρχονται σε 2.400 - κάτι που θα ισοδυναμούσε με περίπου 250 θανάτους στη Ελλάδα ετησίως.

Ο χώρος νούμερο 1 ως εστία μόλυνσης με παθογόνους οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί στα "εναλλακτικά αντιβιοτικά", είναι με απόσταση τα νοσοκομεία. Αυτό επηρεάζεται και από την λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών.

Όμως και η βιομηχανική παραγωγή ζώων κρύβει - σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς - μεγάλους κινδύνους. Από τη μια κατάφερε να ελαττωθεί η χρήση των αντιβιοτικών στους ευρωπαϊκους "σταύλους" τα τελευταία χρόνια κατά περίπου 10% ανάμεσα στο 2014 και το 2020. Από την άλλη όμως, τα πολύ υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας των παθογόνων σε "εναλλακτικά αντιβιοτικά" είναι μια ένδειξη, πως τα ζώα και ιδιαίτερα ο βακτηριδιακός τους μικρόκοσμος, βρίσκονται συνέχεια αντιμέτωπα με αντιβιοτικά - σύμφωνα με τη μελέτη.

"Η μεταβίβαση αυτών των παθογόνων που είναι ανθεκτικοί σε "εναλλακτικά αντιβιοτικά" γίνεται στον άνθρωπο μέσω της επεξεργασίας των τροφίμων π.χ. του κρέατος των πουλερικών. Μια τέτοια περίπτωση θα ήταν, όταν πιάνετε το νωπό κρέας με τα χέρια σας και έχετε σε αυτά κάποια πληγή, ή αλλιώς μέσω των εξαρτημάτων που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας για την επεξεργασία του νωπού κρέατος πουλερικών και τα χρησιμοποιείτε και για άλλα τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται - όπως είναι π.χ. οι σαλάτες και τα φρούτα" - εξηγεί ο Professor Sören Gatermann, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bochum και διευθυντής ελέγχου της έρευνας αυτής.

Από πλευράς της ZDG - του λόμπυ και κεντρικού σωματείου των Γερμανών πτηνοπαραγωγών, είναι εντελώς καθησυχαστικοί: "η ύπαρξη και μόνο των παθογόνων αυτών στα τρόφιμα, δεν λέει τίποτε για τον κίνδυνο μετάδοσης στον καταναλωτή" άκουσον, άκουσον! Και συνεχίζει: "Είναι επιλογή του καταναλωτή. Αν τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ψήνει καλά το κρέας, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Επειδή οι παθογόνοι αυτοί καταστρέφονται με το καλό ψήσιμο. Η κατανάλωση κρέατος πουλερικών είναι σε μια τέτοια περίπτωση τήρησης των κανόνων υγιεινής ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Εξάλλου, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ένα προϊόν ελεύθερο από παθογόνους - αυτό δεν υπάρχει σε κανένα φυσικό (!!!) προϊόν. Βακτηρίδια και μικρόβια υπάρχουν παντού στη φύση, και ειδικά όπου ζεί άνθρωπος και ζώο."

Η ελπίδα, πεθαίνει τελευταία...

Και βλέπουμε ξαφνικά, πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται: όσο αφορά το ιδιαίτερα σημαντικό "εναλλακτικό αντιβιοτικό" το Colistin, έχουν σκοπό (μελλοντικά) να μην το χρησιμοποιούν. Έτσι έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία. Η ελαχιστοποίηση του όμως σε ποσότητες ίσες με μηδέν, δεν είναι δυνατή. Κι αυτό, για να μην ταλαιπωρούνται τα άρρωστα ζώα - κάτι βέβαια που δεν θα ήταν θέμα συζήτησης, αν δεν υπήρχε αυτός ο συνοστισμός ζώων στην πτηνοτροφία και γενικά στην κτηνοτροφία.

Για την Germanwatch όμως, αυτά δεν είναι αρκετά. Η οργάνωση απαιτεί αντί αυτού, μια ολική απαγόρευση της χρήσης των "εναλλακτικών αντιβιοτικών" στην πτηνοτροφία, την προσαρμογή σε πιο ανθεκτικές ράτσες πτηνών τα οποία δεν χρειάζονται τόσα αντιβιοτικά - ακόμη κι αν αυτά δεν θα είναι ζώα υψηλών αποδόσεων. Τέλος, απαιτεί τον πλήρη έλεγχο ποσότητας και την καταγραφή των αντιβιοτικών στις πτηνοτροφικές μονάδες. Το πρώτο μέρος της απαίτησης αυτή, φαίνεται κοντά στην εκπλήρωσή του: η ευρωπαϊκή ένωση σχεδιάζει μια ολική απαγόρευση της χρήσης των "εναλλακτικών αντιβιοτικών" στην κτηνοτροφία!

Scroll to Top