Λάθη στο τηγάνισμα

Κι όμως μπορούμε τα περισσότερα από αυτά να τα αποφύγουμε.


  • Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2020

Λάθη στο τηγάνισμα - κι όμως μπορούμε τα περισσότερα από αυτά να τα αποφύγουμε

Το τηγάνισμα είναι ίσως η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Κι όμως οι περισσότεροι από εμάς, κάνουν ένα μικρό λάθος - το οποίο έχει όμως μεγάλη σημασία, και το οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε.

Κρέας, λαχανικά, αβγά - όλα αυτά, καταλήγουν πολύ συχνά μέσα στο τηγάνι μας, το οποίο τα μετατρέπει σε ένα υπέροχο γεύμα. Όμως, μόνο αν δεν κάνουμε ένα συγκεκριμένο λάθος, το οποίο οδηγεί πολλούς αρχάριους μάγειρες στην τρέλα.

Τηγανίζουμε σωστά: δεν τοποθετούμε ποτέ το κρέας σε ένα κρύο τηγάνι, εκτός...

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, γαι τους οποίους θα τοποθετούσαμε το κρέας σε ένακρύο τηγάνι: αν πεινάμε υπερβολικά, αν δεν έχουμε υπομονή να περιμένουμε μέχρι να πιάσει το τηγάνι μας τη σωστή θερμοκρασία, ή αν είμαστε της γνώμης, πως το τηγάνι μας θα ζεσταθεί άμεσα.

Κι όμως, θα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό της πείνας και να κόψουμε αυτή την κακιά μας συνήθεια το συντομότερο δυνατόν.

Μόνο το κρέας εκείνο, το οποίο τοποθετείται σε ένα τηγάνι που έχει τη σωστή θερμοκρασία, αναπτύσει εκείνα τα υπέροχα αρώματα και ψήνεται τόσο ομοιόμορφα, όπως θα έπρεπε.

Την μόνη εξαίρεση αποτελεί το μπέικον. Αυτό θα πρέπει να τοποθετείται εξαρχής σε ένα κρύο τηγάνι, και να ζεσταθεί μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσει να λιώνει το λίπος σιγά και απαλά, και δεν θα πιτσιλάει αργότερα τόσο. Όμως ούτε και θα καίγονται οι λεπτές φέτες του τόσο γρήγορα.

Σωστό ζέσταμα του τηγανιού - τι πρέπει να προσέξουμε

Ανάλογα με το είδος του τηγανιού που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν και διαφορετικά χρονικά διαστήματα που θα πρέπει να αφιερώσουμε στο ζέσταμα του τηγανιού. Ένα συνηθισμένο τηγάνι π.χ. από αλουμίνιο ή λεπτό σίδηρο, ζεστένεται πολύ γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρέπει να ζεστάνετε για πολύ, επειδή θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής: ή να καεί το φαγητό σας μόλις το τοποθετήσετε στο τηγάνι, ή να στραβώσει ο λεπτός και ευαίσθητος πάτος του τηγανιού.

Αντίθετα, ένα βαρύ τηγάνι από χυτοσίδηρο θα πρέπει να αρχίσει να ζεστένεται σιγά-σιγά, όσο ακόμη προετοιμάζετε τα λαχανικά και το κρέας που θέλετε να μαγειρέψετε. Αυτό το τηγάνι χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να ζεσταθεί καλά, όμως μοιράζει και κρατάει τη θερμοκρασία πολύ καλύτερα από τα άλλα τηγάνια. Αυτή η επένδυσει - λόγω της υψηλότερης τιμής του - αξίζει όμως, ειδικά αν σας αρέσει να ψήνετε καλά το κρέας ή τα λαχανικά σας.

Σωστό τηγάνισμα - δεν απαιτείται πάντα η υψηλότερη θερμοκρασία

Ενώ είναι επιθυμητή η υψηλή θερμοκρασία αν θέλουμε να ψήσουμε κρεατικά όπως π.χ. steak και τηγανιές, άλλα τρόφιμα δεν μπορούν να την αντέξουν. Ενώ το μπέικον - όπως αναφέραμε και πιο επάνω - θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε κρύο τηγάνι, αντέχουν τα λαχανικά, το ψάρι και το αβγό π.χ. χαμηλές ως μεσαίες θερμοκρασίες για να ψηθούν απαλά χωρίς να καούνε. Εδώ θα πρέπει, ή να ζεστάνετε το τηγάνι σας καλά και να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του έγκαιρα πριν τοποθετήσετε τα υλικά σε αυτό, ή θα πρέπει να ζεστάνετε το τηγάνι απαλά και αργά μέχρι να πιάσει την χαμηλή σωστή θερμοκρασία. Αυτό είναι δική σας επιλογή.

Υπάρχει μάλιστα ένα απλό τρικ εάν τηγανίζετε με λάδι, για να δείτε εάν έχετε την κατάληλη θερμοκρασία για τηγάνισμα: τοποθετήστε το άκρο της ξύλινης κουτάλας σας στον πατο του τηγανιού μέσα στο λάδι. Αν δημιουργηθούν μικρές φυσαλίδες, τότε το λάδι σας έχει τη σωστή θερμοκρασία για να ξεκινήσετε.

Scroll to Top