Κορωνοϊός:

Έτσι ταλαιπωρεί το έντερο μας, τον ύπνος μας και την ψυχολογία μας


  • Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: έτσι ταλαιπωρεί το έντερο μας, τον ύπνος μας και την ψυχολογία μας

Φόβος μήπως κολλήσουμε, φόβος για τη δουλειά μας, φόβος για το μέλλον: ο κορωνοϊός αποτελεί ένα μεγάλο βάρος. Κάθε δεύτερος από εμάς αισθάνεται στρεσαρισμένος από την πανδημία, σχεδόν το 60% από εμάς κοιμούνται ήδη πολύ χειρότερα από πριν. Για το πως μπορούμε να διακόψουμε αυτόν τον διαβολικό κύκλο, έχει μιλήσει ο συστημικός βιολόγος Dr. Paul Hammer.

Ο κορωνοϊός έχει καταφέρει να γυρίσει τον κόσμο μας ανάποδα. Ακόμη και τώρα, που έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στο "New Normal", δεν έχει καταφέρει (ακόμη) ο υιός αυτός να ανήκει στην καθημερινότητα μας. Αντίθετα: ο φόβος ενός δεύτερου κύμματος και μια επιπλέον κοινωνική απομόνωση, δεν περνάνε απαρατήρητα. Κι αυτό το αισθανόμαστε στο σώμα μας. Στρες, ψυχικά προβλήματα και προβλήματα στον ύπνο μας, έχουν αυξηθεί ήδη κατακόρυφα. Οι ειδικοί ήδη γνωρίζουν: ο λόγος για όλα αυτά, θα μπορούσε να βρίσκεται στο έντερό μας.

Ο Dr. Paul Hammer, συστημικός βιολόγος και CEO του βιοτεχνολογικού ινστιτούτου BIOMES, εξηγεί: Για αρκετό χρονικό διάστημα πίστευε κανείς, πως ανάμεσα στον εγκέφαλο και το έντερο υπήρχε ένας μονόδρομος. Σήμερα γνωρίζουμε, πως το έντερο - μέσω του εγκεφαλοεντερικού άξονα - βρίσκεται σε συνεχή ανταλλαγή με το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Εντεροβακτήρια και ψυχική κατάσταση δρουν κατα κάποιον τρόπο μαζί και αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους.

Ο φόβος του κορωνοϊού ευνοεί την διάρροια και τη δυσκοιλιότητα

Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: αν καταφέρουν π.χ. να δρομολογηθούν τα σήματα του στρες "από επάνω προς τα κάτω", θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυσπεψία. Κάποιοι από εμάς θα αντιδράσουν με τη λεγόμενη "φοβική διάρροια" ή με ένα ευερέθιστο έντερο. Σε κάποιους άλλους, θα ελαττωθούν οι εντερικοί παλμοί λόγω της έκχυσης της κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη του στρες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία δυσκοιλιότητας.

Εάν το γαστρεντερικό μας σύστημα αρχίσει να υπολειτουργεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διασπαστεί η ισορροπία των βακτηριδίων του εντέρου.

Μέσω της σηπτικής διαδικασίας που θα λάβει χώρα, θα αρχίσουν να αυξάνονται τα "κακά" εντεροβακτηρίδια, τα οποία θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στα "καλά", όπως είναι π.χ. τα Bifidobacterium και οι Γαλακτοβάκιλλοι (Lactobacillus) που φροντίζουν για τη σωματική μας υγεία.

Ένα "δυστυχισμένο" έντερο δημιουργεί προβλήματα

Επίσης, ξεκινάει και μια αλυσίδα δυσμενών επιπτώσεων: με τη διάσπαση της ισορροπίας του εντερικού μικροβιόκοσμου, δεν θα μπορούμε να αντλήσουμε από τις τροφές μας τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να παράγουμε λιγότερες διαβιβαστικές ουσίες όπως π.χ. την σεροτονίνη. Όμως αυτήν την ορμόνη - έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου - τη χρειαζόμαστε για να έχουμε μια καλή διάθεση. Σε πρόσφατες μελέτες κατάφεραν να παρατηρήσουν μάλιστα οι ερευνητές, πως η έλλειψη συγκεκριμένων "καλών" βακτηριδίων του εντέρου οδηγεί σε τάσεις μελαγχολίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση - ο επικοισμός του εντέρου από τέτοια βακτηρίδια θα μπορούσε να την καταπολεμήσει. Και αναφέρει ο Dr. Hammer: με τις γνώσεις που διαθέτουμε σήμερα για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε θετικά τον εντερικό μας μικροβιόκοσμο, είναι ιδιαίτερα αξιόλογο για ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από μελαγχολικές διαταραχές.

Ο ύπνος είναι θέμα μυαλού και εντέρου

Παρόμοια ισχύουν και στο θέμα του ύπνου. Το οτι το στρες είναι ένας λόγος που δεν μας επιτρέπει να κοιμηθούμε εύκολα, το γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Κύριος παράγοντας για τη ρύθμιση του Κοιμάμαι-Ξυπνάω είναι η ορμόνη μελατονίνη και ένα αμινοξύ με την ονομασία ΓΑΒΑ (GABA). Πρόσφτες έρευνες έχουν δείξει, πως ένας λανθασμένος εποικισμός του εντέρου μας επηρεάζει με μια κακή ποιότητα του ύπνου - και έτσι κλέινει πάλι αυτός ο διαβολεμένος κύκλος. Αν η μελατονίνη και το ΓΑΒΑ αμινοξύ δεν παράγονται από τον οργανισμό μας στη σωστή ποσότητα, θα στριφογυρνάμε όλο το βράδυ στο κρεβάτι. Μια μικρή βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει η χρήση Bifidobacterium και γαλακτικού οξέος π.χ. σε μορφή προβιοτικών.

Και η διατροφολόγος προτείνει: εξισορροπήστε με ψυχοβιοτικά

Επειδή με την φροντίδα του εντέρου έχουμε μια απευθείας καλυτέρευση και της ψυχικής μας κατάστασης, με δίκιο ονομάζουν οι ειδικοί τα προβιοτικά και ως ψυχοβιοτικά. Η Plamena Dikarlo, έμπειρη φαρμακολόγος και ειδική της ερευνητικής και αναπτυξιακής ομάδας BIOMES προτείνει - ειδικά για τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα - τη συχνή κατανάλωση προβιοτικών τροφίμων.

Στα πιο γνωστά, ανήκουν το φυσικό γιαούρτι, το ξυνό λάχανο, το κασέρι και το τουρσί λαχανικών. Όλα αυτά, ενισχύουν την ποικιλοµορφία του εντερικού μας μικροκόσμου και εξασφαλίζουν την σωστή άμυνα του οργανισμού μας εναντίον των κακών βακτηριδίων, στα οποία ανήκουν π.χ. τα κλοστρίδια (Clostridium). Όσο για έναν καλύτερο ύπνο, η Plamena Dikarlo προτείνει την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε τρυπτοφάνη (Tryptophan). Αυτό το αμινοξύ είναι ένα προστάδιο της σεροτονίνης και της μελατονίνης και τρόφιμα που το περιέχουν, είναι τα εξής: το κακάο, το κασέρι, το ψάρι, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φουντούκια/φυστίκια/καρύδια και τα αβγά.

Scroll to Top