Next Level Burger

Το vegan (φυτικό) μπιφτέκι του LIDL. Αξίζει όσα υποσχεται σε γεύση, συστατικά, τιμή; Εμείς κάναμε τη δοκιμή.


    Βαθμολογία:

  • - για τη γεύση
  • - για την υφή
  • - για τα αρώματα
  • - για τη συσκευασία
  • - για τα συστατικά
  • - για την τιμή

  • Μέσος όρος:

  • Τελευταία ενημέρωση: 10 Οκτωβρίου 2020

Vegan μπιφτέκι σε τέστ: το Next Level Burger του LIDL

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια μεγάλη κίνηση στην κατηγορία τροφίμων από "εναλλακτικό φυτικό κρέας". Όταν υπήρξε ο μεγάλος συνωστισμός με την πώληση του Beyond Meat στην Ελλάδα, έμεινα δυστυχώς με άδεια χέρια. Αυτή τη φορά είχα περισσότερη τύχη, κι έτσι κατάφερα να προμηθευτώ μερικές συσκευασίες από το vegan μπιφτέκι του LIDL με την ονομασία Next Level Burger. Άν το burger αυτό είναι πραγματικά τόσο "next level" όσο υπόσχεται το όνομά του, θα το δούμε παρακάτω.

Αρχίζω λοιπόν την "παρουσίαση" με μια σοβαρή κριτική, που αφορά τη συσκευασία του προϊόντος αυτού. Από άποψη οικολογικού ισολογισμού μπορεί το προϊόν αυτό να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ότι το κρέας, όμως η συσκευασία του είναι τόσο out που αναρωτήθηκα αμέσως μόλις την άνοιξα: "γιατί πρέπει να είναι έτσι;"

Αγαπητό LIDL, κατάφερες και με ξεγέλασες πουλώντας μου δύο μπιφτέκια σε μια συσκευασία, στην οποία θα χωρούσαν τουλάχιστον έξι. Δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω κάπως διαφορετικά από "συστηματική παραπλάνηση του καταναλωτή", επειδή δίνεις την ιδέα πως αγοράζει κανείς πολύ περισσότερο εμπόρευμα από ότι βρίσκεται πραγματικά μέσα στη συσκευασία που αγοράζει.

Επίσης, αναφέρεις στη συσκευασία του προϊόντος που μου πουλάς "100% CO² compensation - climate neutral". Όμως ισχύει αυτό; Τη στιγμή που μεταφέρεις τη σόγια απο την Αμερική στη Γερμανία, το κοκόλιπος από την Ασία επίσης στη Γερμανία - και δεν θα αναφερθώ στα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιείς - και από εκεί μου μεταφέρεις το προϊόν αυτό στην Ελλάδα; Και γιατί δεν το παρασκευάζεις εδώ, που υπάρχουν επίσης μονάδες με τις κατάλληλες γραμμές παραγωγής; Όσο για το κοκόλιπος, στην τιμή που μου χρεώνεις, δεν θα άξιζε να χρησιμοποιήσεις "τοπικό" φυτικό λίπος, που έχει και πολύ καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα;

Συστατικά

Η λίστα με τα συστατικά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Δεν είμαι χημικός τροφίμων, όμως η εντύπωση μου είναι, πως το Next Level Burger δεν ξεφεύγει (αρκετά) από αυτό που περίμενα. Η μεγάλη έκπληξη είναι, πως το burger αυτό δεν βασίζεται μόνο επάνω στη σόγια, αλλά αποτελείται σε ένα μεγάλο μέρος του από μανιτάρια και αρακά - τα οποία δεν ξεχωρίζουν στην εξισορροπημένη του γεύση. Τα θρεπτικά συστατικά είναι σχεδόν όμοια με αυτά του Beyond Meat Burger. Το Next Lever Burger περιέχει ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη, λόγω της φυσικής πρωτεΐνης (σίτου, σόγιας και αρακά) που χρησιμοποιείται.

Αυτό σημαίνει, πως ανάμεσα στα Fake-Meat-Burger, το Next Level Burger κερδίζει έναν πόντο παραπάνω. Κάποια media έχουν γράψει πως προσπαθεί να αντιγράψει το burger της Beyond Meat. Και, τί έγινε; Στον τομέα των τροφίμων δεν υπάρχει - ευτυχώς - κανένα copyright. Εξάλλου, το burger του LIDL περιέχει σόγια και γλουτένη, σε αντίθεση με το burger του Beyond Meat. Αυτό όμως δεν με ενοχλεί, επειδή ο ίδιος χρησιμοποιώ προϊόντα σόγιας στην κουζίνα μου.

Με ενόχλησε όμως η χρήση 3 συστατικών, στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω: της μεθυλοκυτταρίνης, του σορβικού κάλιου και των οξικών αλάτων του νατρίου.

Λίστα συστατικών

Νερό, Μανιτάρια τουρσί (Μανιτάρια, νερό, μέσο οξίνισης: κιτρικό οξύ, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ), κοκόλιπος, 9% πρωτεΐνη αρακά, 7,4% πρωτεΐνη σίτου, κραμβέλαιο, 3,8% πρωτεΐνη σόγιας, αλεύρι σόγιας, γαλακτωματοποιητής: μεθυλοκυτταρίνη, μπαχαρικά, εκχύλισμα μαγιάς, αρωματικές ύλες, άμυλο αρακά, μαγειρικό αλάτι, φυτικό συμπύκνωμα παντζαριού, ίνες μπαμπού, συντηρητικά: σορβικό κάλιο, οξικά άλατα του νατρίου, εκχυλίσματα μπαχαρικών, άρτυμα καπνιστών τροφίμων. Συνεπώς, έχουμε κάποια συστατικά τα οποία ανήκουν σε δύο αλλεργιογόνες κατηγορίες (σόγια, γλουτένη): την πρωτεΐνη σόγιας, το αλεύρι σόγιας και την πρωτεΐνη σίτου.

Το κιτρικό οξύ και το ασκορβικό οξύ που βρίσκονται στα συσκευασμένα μανιτάρια, είναι δύο ουσίες οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Το κιτρικό οξύ παράγεται από εσπεριδοειδή, μελάσσα ή καλαμπόκι. Το ασκορβικό οξύ είναι γνωστό και ως βιταμίνη C.

Το κοκόλιπος δεν είναι και από τα πιο υγιεινά φυτικά λίπη. Επίσης διαθέτει ένα από τα χειρότερα οικολογικά αποτυπώματα με σοβαρές συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη καθώς και για τα άγρια ζώα που σκοτώνονται ώστε να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες φυτίες.

Συστατικά σόγιας: σε έλεγχο που έκανε ανεξάρτητο χημικό εργαστήριο στη Γερμανία, βρέθηκαν ίχνη γενετικά τροποποιημένης σόγιας. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί, όταν στις ίδιες εγκαταστάσεις επεξεργάζονται και ποσότητες τροποποιημένης σόγιας που προορίζεται για ζωοτροφές.

Μεθυλοκυτταρίνη (!!!): παράγεται από την κυτταρίνη (ή κελουλόζη), τον κύριο πολυσακχαρίτη και κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Εμπορικά παράγεται από το ξύλο και μεθυλιώνεται χημικά. Η μεθυλοκυτταρίνη είναι πρακτικά αδιάλυτη, αλλά μπορεί να υποστεί ζύμωση στο παχύ έντερο. Υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν εντερικά προβλήματα όπως πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, και διάρροια.

Αρωματικές ύλες: ουσίες που χρησιμοποιούνται ώστε να προσδώσουν ή να μεταβάλουν την οσμή ή/και τη γεύση των τροφίμων. Ενιαίοι κανόνες και τύποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διασφαλίζουν ότι δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Δεν είναι φυσικής προέλευσης, σε αντίθεση με τις "φυσικές αρωματικές ύλες"!

Εκχύλισμα μαγιάς: χρησιμοποιείται σαν ενισχυτικό γεύσης στα διάφορα προϊόντα. Παρασκευάζεται από τη μαγιά της μπύρας που έχει ολοκληρώσει τη χρήση της στην παραγωγή της μπύρας.

Σορβικό κάλιο (!!!): είναι ένα φυσικό συντηρητικό, το οποίο παράγεται κυρίως από τους σπόρους ορισμένων φυτών. Έχει μορφή λευκής σκόνης και χρησιμοποιείται για την μυκητοστατική ιδιότητα του. Στις συγκεντρώσεις που χρησιμοποιείται δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει ψευδοαλλεργικλές αντιδράσεις. Σε εργαστηριακές μελέτες αποδείχτηκε πως μπορεί να δημιουργήσει γενοτοξικές αντιδράσεις των λεμφοκυττάρων σε κάποια ευπαθή άτομα.

Οξικά άλατα του νατρίου (!!!): είναι ένα φυσικό οξύ που βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα. Παράγεται από βακτηριακή ζύμωση και επομένως βρίσκεται σε όλα τα ζυμώμενα τρόφιμα. Δεν έχουν βρεθεί παρενέργειες, τα οξικά άλατα είναι φυσικό συστατικό όλων των κυττάρων του σώματος. Πρέπει να αποφεύγονται μόνο από άτομα που έχουν (πολύ σπάνια) δισανεξία στο ξύδι.

Προετοιμασία

Για την προετοιμασία δεν χρειάζεται να γράψω και πολλά πράγματα, την έκανα ακριβώς όπως αναγράφεται επάνω στη συσκευασία - και όπως θα έκανε ο κάθε ένας από εμάς: χρησιμοποιώντας ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Στη δική μου περίπτωση, χρησιμοποίησα λίγο ελαιόλαδο και έβαλα το τηγάνι στην επαγωγική εστία στα 800 Watt.

Κατα τη διαδικασία αυτή παρατήρησα, πως αναπτύχθηκαν κάποιες οσμές οι οποίες δεν μου ήταν και τόσο ευχάριστες. Μετά από λίγο όμως τις είχα συνηθίσει, κι έτσι δεν με ενοχλούσαν άλλο.

Η υφή των burger ήταν αρκετά καλή, κάτι που με εξέπληξε θετικά. Βέβαια, δεν μπορεί με τίποτε να πλησιάσει την υφή ενός patty από 100% βοδινό κρέας, ίσως επειδή το μείγμα των μανιταριών ήταν αρκετά σφικτό.

Παρόλα αυτά, το Next Level Burger του LIDL ήταν η πιο καλή αντιγραφή κρέατος που έχω δοκιμάσει.

Σε αντίθεση με τα μπιφτέκια κρέατος, έπρεπε να τα γυρίσω αρκετές φορές και πολύ συχνά για να μην τα κάψω, επειδή δεν περιέχουν τα υγρά του φυσικού κρέατος.

Γεύση

Η ώρα της αλήθειας έφτασε! Τα δοκιμάζω χωρίς να προσθέσω το παραμικρό, επειδή θέλω να νιώσω τη φυσική του γεύση στα γευστικά μου κύτταρα.

Γευστικά βρίσκεται κοντά στο κρέας, όχι όμως και πολύ κοντά. Η υφή στο στόμα ήταν πολύ ευχάριστη, κάτι που δεν περίμενα. Ίσως αν ήταν πιο χαλαρό και αφράτο το μείγμα, θα ήταν πολύ καλύτερη.

Για να πω την αλήθεια, το μπιφτέκι αυτό είναι από τα καλύτερα "fake" κρεατικά που έχω δοκιμάσει έως σήμερα. Δεν αισθάνεσαι πως τρώς μανιτάρια, ούτε έχει αυτή την τυπική γεύση της σόγιας. Έχει μια σχετική επίγευση την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, η οποία όμως παραμένει μέσα στα όρια του ανεκτού.

Πως να σας περιγράψω τη γεύση του; Ας δοκιμάσω έτσι:

Το Next Lever Burger έχει μια συγκρατημένη γεύση, η οποία (για τους περισσότερους) θα θυμίσει πραγματικά μπιφτέκι κρέατος. Αν το δοκίμαζα με δεμένα τα μάτια, η γεύση του ίσως μπέρδευε κι εμένα - η υφή του όμως, πιστεύω πως θα κατάφερνε να με ξεγελάσει.

Το δοκίμασα τελείως "γυμνό" και η γεύση του ήταν εντάξει. Για να το απολαύσω - τώρα που γνωρίζω - θα το βάλω σε ψωμάκι της σχάρας, και θα χρησιμοποιήσω μαρούλι, κρεμμύδι και μια πικάντικη barbeque-sauce. Ίσως και λίγο περισσότερο αλάτι και μαύρο πιπέρι για να του δώσω λίγη περισσότερη "ψυχή". Κρίμα που δεν υπάρχει συνέχεια στα προϊόντα του LIDL, θα επιθυμούσα να το δοκιμάσω κι επάνω στα κάρβουνα.

Επίλογος

Δοκίμασα ένα νόστιμο burger, το οποίο έχει τις δυνατότητες να κάνει πιο ευχάριστες τις διατροφικές μου ανάγκες - ίσως και τις δικές σας. Όπως θα παρατηρήσετε και στις απεικονίσεις, αν δεν σας το έλεγα - δεν θα πήγαινε ο νους σας πως δεν πρόκειται για κρέας.

Άν λάβω υπόψιν μου τη συσκευασία, περίμενα όμως πολύ περισσότερο από ότι πήρα - είναι όμως κάτι που θα μπορούσε η εταιρεία να αλλάξει μελλοντικά προς το καλύτερο.

Τα συντηρητικά θα μπορούσε επίσης να τα είχε αποφύγει - εξάλλου, σε ένα προϊόν βαθιάς κατάψηξης νομίζω πως δεν είναι τόσο αναγκαία.

Το κοκόλιπος θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα πιο "φιλικό" προς το περιβάλλον φυτικό λίπος, και τότε θα μπορούμε - ίσως - να πούμε, πως μιλάμε για ένα κλιματικά "φιλικό" προϊόν. Ο χαρακτηρισμός "κλιματικά ουδέτερο προϊόν" πιστεύω πως είναι υπερβολικός, και εδώ νομίζω αγαπητό μου LIDL πως θα συμφωνήσεις κι εσύ μαζί μου.

Όμως εκεί που δεν θα τα βρούμε είναι η τιμή:

γιατί πουλάς το προϊόν αυτό στη Ελλάδα για 3,50€ ενώ στη Γερμανία σου αρκούν 2,50€; Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά αυτή, όταν μάλιστα τα έξοδα του χώρου, της μεταφοράς και του προσωπικού στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι στη Γερμανία.

Και μην μου πείς πως η μεταφορά 227 γραμμαρίων από τη Γερμανία στην Ελλάδα κοστίζει 1,00€ γιατί δεν θα σε πιστέψω - επειδή μιλάμε τότε για κόστος μεταφοράς ύψους 4,40€ ανα κιλό! Ή μήπως, η μεταφορά μιας παλέτας βάρους ενός τόνου κοστίζει περισσότερο από ότι κοστίζει ολόκληρη η νταλίκα, έτσι; Αυτό το κάνεις και σε πολλά προϊόντα στα ελληνικά σου καταστήματα - και ακριβώς επάνω σε αυτό θα επανέλθω με μελλοντικά μου άρθρα. Εκτός, κι αν μάθεις μέχρι τότε να κάνεις πιο φιλικούς ...υπολογισμούς των τιμών σου προς τους Έλληνες πελάτες!

Από την άλλη πλευρά βέβαια, έχουμε και ένα θέμα το οποίο είναι καθαρά ηθικού χαρακτήρα: όσο και να προσπαθούμε, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδέα, πως ένα προϊόν καθαρά φυτικής προέλευσης έχει σχεδόν την διπλάσια οικονομική αξία, από ότι ένα ανάλογο προϊόν, το οποίο προέρχεται από ένα ζωντανό συναισθανόμενο πλάσμα που έχει σφαγεί με πολύ μαρτυρικό τρόπο. Φτάσαμε τελικά στο σημείο εκείνο, που η αξία της ζωής είναι πολύ πιο "φθηνή" σε σχέση με την αξία της σόγιας και του αρακά; Επάνω σε αυτό βέβαια, δεν ευθύνεται η εταιρεία LIDL (τουλάχιστον από μόνη της), μιας και πρόκειται για ένα γενικό φαινόμενο της βιομηχανίας τροφίμων. Όμως νομίζω, πως είναι ένα σοβαρό θέμα, στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα με ένα ξεχωριστό άρθρο. Το οτι αναφερθήκαμε επάνω σε αυτό το θέμα, συνέβει επειδή το συγκεκριμένο προϊόν προορίζεται για κατανάλωση από άτομα του ακολουθούν την vegan διατροφή. Και αυτά τα άτομα, δίνουν μεγάλη σημασία επάνω σε αυτό.

Νερό, Μανιτάρια τουρσί (Μανιτάρια, νερό, μέσο οξίνισης: κιτρικό οξύ, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ), κοκόλιπος, 9% πρωτεΐνη αρακά, 7,4% πρωτεΐνη σίτου, κραμβέλαιο, 3,8% πρωτεΐνη σόγιας, αλεύρι σόγιας, γαλακτωματοποιητής: μεθυλοκυτταρίνη, μπαχαρικά, εκχύλισμα μαγιάς, αρωματικές ύλες, άμυλο αρακά, μαγειρικό αλάτι, φυτικό συμπύκνωμα παντζαριού, ίνες μπαμπού, συντηρητικά: σορβικό κάλιο, οξικά άλατα του νατρίου, εκχυλίσματα μπαχαρικών, άρτυμα καπνιστών τροφίμων.

Καθαρό βάρος: 227g
περιεχόμενο: 2 τεμάχια
Barcode: 4056489208136
Κατασκευαστής: Vefo GmbH, Am Dorfteich 8, 49661 Cloppenburg, Γερμανία

Αφαιρέστε το προϊόν από τη συσκευασία.
Στο τηγάνι: Τηγανήστε το κατεψυγμένο προϊόν σε λίγο λάδι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-12 λεπτά. Γυρίστε το αρκετές φορές.
Στο γκριλ: Τοποθετήστε το κατεψυγμένο προϊόν απευθείας στη σχάρα, σε χαμηλή θερμοκρασία - 10 εκτοστά περίπου από την αντίσταση του φούρνου σας. Ψήστε για 10-12 λεπτά γυρνώντας το συχνά.

(Οι παρακάτω τιμές ισχύουν ανα 100g προϊόντος)

Ενέργεια: 952kJ/229kcal

Λιπαρά: 14,5g
εκ των οποίων κορεσμένα: 9,2g

Υδατάνθρακες: 4,8g
εκ των οποίων ζάκχαρα: 2,1g

Πρωτεϊνες: 17,9g

Αλάτι: 1,3g

Έχετε απορείες;

τεστ προϊοντων

Επικοινωνήστε με το τμήμα
εξυπηρέτησης πελατών.

+30 6994 426971 (Viber messenger)
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top