Ζώντας με τον καρκίνο:

Αυτές οι νέες θεραπείες θα σώσουν πολλές ζωές!


  • Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ζώντας με τον καρκίνο: αυτές οι νέες θεραπείες θα σώσουν πολλές ζωές

Έχω ασχοληθεί τελευταία αμέτρητες ώρες, ημέρες και εβδομάδες, ερευνώντας επάνω σε αυτό το θέμα, χωρίς να βρω ουσιαστικές αποδείξεις από αξιόπιστες πηγές, πως η διατροφή από μόνη της - όπως και η χρήση κάποιων προληπτικών σκευασμάτων - θεραπεύουν τον καρκίνο. Η σωστή διατροφή, μπορεί να προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο από αυτή την ύπουλη ασθένεια, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μάλιστα να ενισχύσει τον οργανισμό, ώστε αυτός να αντιδράσει πιο δυναμικά ενάντια σε αυτή τη νόσο. Όμως - το ότι θα φάμε ή θα πιούμε κάτι - και αυτό θα μας γιατρέψει - χωρίς μάλιστα να χρειαστούμε ιατρική περίθαλψη, αυτό δεν ισχύει.

Ισχύει όμως, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες έρευνες που αφορούν νέες και πολύ πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά του καρκίνου. Κι όταν λέω πως έχουν ολοκληρωθεί, εννοώ πως το πειραματικό εκείνο στάδιο επάνω σε πειραματόζωα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και τώρα ξεκινούν - ή έχουν ήδη ξεκινήσει - δοκιμές επάνω σε ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Κάποιες από αυτές, σίγουρα θα χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου αδειοδοτηθούν για χρήση προς όλους τους ασθενείς. Υπάρχει όμως και μια συγκεκριμένη, με την οποία θα ξεκινήσω μάλιστα το άρθρο μου αυτό, και η οποία ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας ενός φαρμακευτικού κολοσσού που γνωρίζουμε όλοι μας ήδη από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Βασίζεται επάνω στον ίδιο τρόπο λειτουργίας με το εμβόλιο, και εάν κρίνω από την ταχύτητα αδειοδότησης του εμβολίου - είμαι πολύ αισιόδοξος πως πολύ σύντομα θα την δούμε και στα δικά μας ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων.

Ασχολήθηκα εντατικά για αρκετούς μήνες επί του θέματος αυτού, και συγκέντρωσα αρκετούς ντοσιέ με ξενόγλωσσο υλικό στην αγγλική και γερμανική γλώσσα από τις έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως κατάφερα να δημιουργήσω ένα - όχι μικρό, όμως ούτε και πολύ μεγάλο - άρθρο, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερες απλές λέξεις, ώστε να μπορούν να το καταλάβουν σωστά όσοι το διαβάσουν.

Στις παρακάτω σειρές, θα αναφερθώ σε 5 διαφορετικές νέες θεραπείες κατά του καρκίνου. Η 1η έρχεται από την "γνωστή μας" εταιρεία εμβολίων, και προσωπικά πιστεύω πως αν δεν δημιουργηθούν επίτηδες "διαδικαστικά" εμπόδια από τις αρχές, θα μπορούσε σε λίγους μήνες από τώρα να χορηγείται ήδη σε ασθενείς. Η 2η βασίζεται επάνω στην ανοσοθεραπεία, και έχει αρκετά κοινά σημεία με την 5η, η οποία βασίζεται επίσης επάνω στην χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος ως βασικού παράγοντα της θεραπείας, με τη διαφορά όμως πως η θεραπεία αυτή γίνεται πιο στοχευμένα. Η 3η νέα θεραπεία στην οποία θα αναφερθώ, χρησιμοποιεί ήδη αδειοδοτημένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται πολύ πιο στοχευμένα από ότι γίνεται σήμερα. Και τέλος η 4η νέα θεραπεία κατά του καρκίνου, η οποία χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού μας για να καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε επίσης κάποια κοινά με την 1η θεραπεία, η οποία όμως βασίζεται επάνω σε mRNA και δρα με διαφορετικό τρόπο.

Είμαι σίγουρος, πως κάτι παρόμοιο ως ενημέρωση δεν θα βρείτε σε αυτή την ολοκληρωμένη μορφή πουθενά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάστε το άρθρο μου με όλη σας την ησυχία, και εάν έχετε κάποιες συγκεκριμένες απορίες, μπορείτε να μιλήσετε και με τον ογκολόγο που τυχόν παρακολουθεί από ιατρική πλευρά τον δικό σας οικογενειακό ασθενή. Είναι γεγονός, πως όλες οι νέες αυτές θεραπείες στις οποίες θα αναφερθώ, χρειάζονται χρόνο. Και αυτός είναι τόσο πολύτιμος, που δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι που θα διαβάσουν το άρθρο αυτό δεν τον έχουν στη διάθεσή τους. Επιτρέψτε μου να ευχηθώ σε όλους τους ανθρώπους, να βρεθεί αυτός ο πολύτιμος χρόνος - επειδή, πιστεύω πως τόσο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου δεν ήμασταν ποτέ!

Biontech

Η 1η μεγάλη επιτυχία: οι καρκινικοί όγκοι των ποντικών, υποχώρησαν μάλιστα τελείως

Το να νικηθεί κάποια στιγμή ο καρκίνος, ήταν το όνειρο πολλών ερευνητών του τομέα αυτού. Κι αυτό πιθανότατα θα συμβεί πολύ σύντομα - σύμφωνα με τους ερευνητές μιας γνωστής μας πια εταιρείας φαρμάκων από το Mainz της Γερμανίας - οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν ένα πολύ μεγάλο βήμα και να βρίσκονται πλέον λίγο πριν το ονειρεμένο τέλος.

Σε πειράματα που έκαναν με ποντικούς ως πειραματόζωα, χρησιμοποίησαν μόρια mRNA και κατάφεραν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Εάν λειτουργήσει αυτή η μέθοδος και στον άνθρωπο, αυτό θα ήταν ίσως το μεγαλύτερο βήμα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Το mRNA βρίσκεται επί του παρόντος στο μυαλό όλων μας - άλλοι το είδαν ως ένα μεγάλο δώρο για να σωθούν οι ζωές πολλών ανθρώπων από τον κορωνοϊό, και κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να το βλέπουν ως επιστημονική κατάρα, που θα μεταλλάξει τον άνθρωπο σε ένα άλλου είδους πλάσμα, με περισσότερα χέρια, πόδια, ίσως και κεφάλια.

Για να αφήσω όμως τα αστεία κατά μέρους, τα μόρια του mRNA μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε άλλες ασθένειες πέραν του κορωνοϊού. Κι έτσι έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά νέα για την επιτυχία της ανοσοθεραπείας που βασίζεται σε μόρια του mRNA και ήταν αποτελεσματική σε ποντίκια, τα οποία γιάτρεψε από την ύπουλη νόσο του καρκίνου. Αυτό διαπίστωσαν τώρα οι ερευνητές γύρω από τον Christian Hotz και τον Ugur Sahin, οι οποίοι με την εταιρεία BionTech παρείχαν ένα σημαντικό εμβόλιο στην καταπολέμηση του κορονοϊού, το οποίο σε αυτό το σημείο ομολογώ πως έκανα προσωπικά και ο ίδιος.

Οι ερευνητές λοιπόν, τοποθέτησαν ενέσιμα τα μόρια του mRNA απευθείας στους καρκινικούς όγκους των πειραματικών τρωκτικών, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν στο σημείο εκείνο οι αναγκαίες ανοσολογικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τον καρκίνο. Και με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο κατάφεραν να σταματήσουν την παραπέρα ανάπτυξη των όγκων αυτών, αλλά στα 17 από τα 20 τρωκτικά οι καρκινικοί όγκοι υποχώρησαν μάλιστα τελείως. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκε μάλιστα και στο επιστημονικό περιοδικό "Science Translational Medicine". Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν μάλιστα καμία παρενέργεια στα ζώα αυτά - όπως είναι συνήθως οι παρενέργειες μετά από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία.

Ένας ουδέτερος ογκολόγος, ο καθηγητής ανοσοθεραπείας του γερμανικού καρκινολογικού ερευνητικού κέντρου της Heidelberg, ανέφερε μάλιστα σχετικά: "Η έρευνα αυτή παρέχει ένα παράδειγμα, για το πώς το mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύ αναγκαίο και χρήσιμο εργαλείο". Ωστόσο, ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή. Οι ερευνητές μάλιστα έδειξαν, με ποιόν τρόπο μπορεί να "συσκευαστεί" το mRNA μέσα στο μόριο, και πως μπορούν να ενεργοποιηθούν οι στοχευμένες επιδράσεις, όταν αυτό χορηγείται στον καρκινικό όγκο.

Βέβαια, το μονοπάτι που θα οδηγήσει στη χρήση του στον άνθρωπο, εξακολουθεί να έχει κάποια μικροεμπόδια, επειδή ο οργανισμός των ανθρώπων δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός των τρωκτικών λόγω της διαφορετικότητας των ανοσοποιητικών συστημάτων μεταξύ τους, κι εδώ θα πρέπει να γίνουν ακόμη κάποιες αλλαγές με επιπλέον έρευνες.

Παρόλα αυτά - σύμφωνα με τους ερευνητές - τα καλά νέα είναι, πως η συγκεκριμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου είναι κατάλληλη στις πολυάριθμες περιπτώσεις συμπαγών όγκων καρκίνου, τους οποίους μπορούν να "επεξεργαστούν" επίσης ενέσιμα επειδή είναι εύκολα προσβάσιμοι, ή ακόμη και σε περιπτώσεις βαθύτερων όγκων, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, όπως είναι π.χ. ο υπέρηχος.

mRNA ενάντια του καρκινου

Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το mRNA;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ήδη το mRNA από τα εμβόλια της Pfizer-BionTech και της Moderna κατά του κορωνοιού, ως "αγγελιοφόρο-ριβονουκλεϊκού-οξέως". Είναι ένα μικρό μόριο, το οποίο όμως χρησιμεύει στον οργανισμό ως ένα είδος οδηγίας χρήσης για συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως είναι π.χ. η βοήθεια στον οργανισμό για να δημιουργήσει συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Κι επειδή αυτή η "οδηγία χρήσης" μπορεί να περιέχει πολλές σελίδες σε διαφορετικά κεφάλαια, εξετάζεται πολύ σοβαρά η χρήση του και για την καταπολέμηση πολλών άλλων σοβαρών ασθενειών πέραν του Κορωνοϊού και - επί του παρόντος - του καρκίνου. Αυτή τη στιγμή πολλοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο μελετούν το μόριο του mRNA και την πιθανή αποτελεσματικότητά του σε άλλες ασθένειες.

Μένει λοιπόν να περιμένουμε για να δούμε, κατά πόσο το mRNA θα μας βοηθήσει όχι μόνο στον στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ίσως ακόμη και πολύ "σύντομα" στην καταπολέμηση του καρκίνου - ή ακόμα και άλλων ασθενειών.

Δεν θέλω να δώσω λάθος ελπίδες σε ήδη καρκινοπαθείς ασθενείς, όμως πιο επάνω χρησιμοποίησα τη λέξη "σύντομα", επειδή όπως έχω πληροφορηθεί από αξιόπιστη πηγή, οι έρευνες της BionTech επάνω σε ανθρώπους, έχουν ήδη ξεκινήσει. Κι αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο, επειδή γνωρίζουμε τη διαδικασία αυτή ήδη από τη στιγμή που η ίδια εταιρεία είχε ξεκινήσεις τις έρευνες επάνω σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και θυμόμαστε όλοι - πόσο σύντομα ήταν διαθέσιμο για όλους τους ανθρώπους. Ελπίζω μόνο, αυτή τη φορά - και επειδή τον καρκίνο δεν τον έχουν κατατάξει ως πανδημία - να επιτρέψουν εξίσου γρήγορα την χρήση του mRNA κατά του καρκίνου!

Όμως, τα καλά νέα δεν έρχονται μόνο από την εταιρεία BionTech, η οποία προκάλεσε πρόσφατα σάλο στον ιατρικό κόσμο με την πρόοδο που έχει κάνει στη θεραπεία του καρκίνου με βάση το mRNA. Ακόμα και σήμερα, η ιατρική που ασχολείται με τον καρκίνο δεν βασίζεται πλέον μόνο στη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία και τη χειρουργική επέμβαση. Ως εναλλακτικές είναι σήμερα διαθέσιμες και νέες ανοσοθεραπείες όπως και οι λεγόμενες στοχευμένες θεραπείες.

Σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του δέρματος για παράδειγμα, πολλοί περισσότεροι από το 80 τοις εκατό των ασθενών, καταφέρνουν να επιζήσουν για περισσότερα από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Και υπάρχουν επίσης επιτυχίες ακόμη και με πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου, όπως είναι οι κακοήθεις όγκοι στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο ή το συκώτι. Δεν έχω στη διάθεσή μου στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα, όμως συνολικά τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία - μια χώρα των 80 εκατομμυρίων - κατάφεραν και επέζησαν επιτυχώς από τον καρκίνο. Ο πρόεδρος της γερμανικής καρκινικής κοινότητας Thomas Seufferlein ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών: "ορισμένοι τύποι καρκίνου που προηγουμένως οδηγούσαν πολύ γρήγορα στο θάνατο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να μετατραπούν σε χρόνιες ασθένειες - όπως είναι ο διαβήτης. Και με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς να μπορούσαν να επιζήσουν για πάρα πολλά χρόνια, ακολουθώντας τη θεραπεία τους."

ανοσοθεραπεια

Ανοσοθεραπεία: στηρίζοντας την αυτοάμυνα του ίδιου του οργανισμού

Επίσης σημαντικό ρόλο ενάντια στον καρκίνο, παίζει και η ανοσοθεραπεία. Επειδή ένα υγιές αμυντικό σύστημα του σώματος, μπορεί να αναγνωρίσει και να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα από μόνο του.

Αυτές οι δυνάμεις της αυτοθεραπείας, επανενεργοποιούνται - όταν κριθεί αναγκαίο - και με την χρήση φαρμάκων, όπως είναι π.χ. τα παρασκευάσματα αντισωμάτων τα οποία χορηγούνται τελευταία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθένειας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι καρκινικοί όγκοι μπορεί να καμουφλαριστούν, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να μην μπορεί να τους αναγνωρίσει και να τους καταστρέψει. Με την χορήγηση των φαρμάκων όμως, ο οργανισμός μπορεί να παρακάμψει αυτό το καμουφλάρισμα, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να μην απολαμβάνουν πια την μορφή stealth στο σώμα και δέχονται εκ νέου την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός ο τύπος της ανοσοθεραπείας, χρησιμοποιείται ήδη σε πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως είναι π.χ. ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του δέρματος, ή η λευχαιμία. Και σύμφωνα με τον Thomas Seufferlein, αν και αυτή η θεραπεία δεν είναι ακόμη ότι καλύτερο υπάρχει, δρα έχοντας λιγότερες άμεσες παρενέργειες. Για παράδειγμα, δεν παρατηρείται ναυτία ή τριχόπτωση στους ασθενείς. Παρόλα αυτά όμως, ακόμη και σε αυτή τη θεραπεία είναι πιθανές κάποιες σοβαρές παρενέργειες.

Μια άλλη μορφή ανοσοθεραπείας είναι η θεραπεία με κύτταρα CAR-T. Σε ασθενείς με πολύ προχωρημένες ογκολογικές ασθένειες και στους οποίους δεν βοηθούσαν πλέον τα άλλα είδη των συνηθισμένων θεραπειών, κατάφεραν οι γιατροί να πετύχουν αξιοσημείωτες επιτυχίες. Στην περίπτωση αυτήν, οι ασθενείς δεν λαμβάνουν αντισώματα, αλλά τα Τ-κύτταρα του ίδιου τους οργανισμού. Βασικά πρόκειται για μια υποομάδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία τροποποιούνται σε εργαστήριο γενετικά, ώστε να στοχεύουν σε καρκινικούς όγκους του οργανισμού, οι οποίοι είναι αόρατοι για το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, στην ιδανική περίπτωση από μόνα τους όταν καταστρέφουν έναν καρκινικό όγκο. Δύο τέτοια φάρμακα έχουν εγκριθεί ήδη στην Ε.Ε. από το 2018.

στοχευμενη θεραπεια

Στοχευμένη θεραπεία: ο ένας καρκίνος δεν είναι ίδιος με τον άλλο καρκίνο

Εκτός από τις ανοσοθεραπείες, οι λεγόμενες στοχευμένες θεραπείες έχουν επίσης αλλάξει τον τομέα της θεραπείας του καρκίνου. Τα αντίστοιχα φάρμακα, όπως υποδηλώνει το όνομα, καταστέλλουν συγκεκριμένα μεταλλαγμένα τμήματα του γονιδιώματος των καρκινικών κυττάρων - τις λεγόμενες προωθητικές μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό του ογκολογικού ιστού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή υπάρχουν πλέον πάνω από 100 στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο στα φαρμακεία των νοσοκομείων που στρέφονται κατά διαφόρων προωθητικών μεταλλάξεων. Οι καρκινικές ασθένειες αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο μεμονωμένα και είναι πιο προσαρμοσμένες σε κάθε ειδική περίπτωση, λέει ο Thomas Seufferlein. Το ότι δυο διαφορετικοί ασθενείς με την ίδια μορφή καρκίνου θα λάβουν ακριβώς την ίδια θεραπεία, είναι ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Ο καθηγητής Andreas Schneeweiß, διευθυντής γιατρός στην Κλινική για την Ιατρική Ογκολογία στη Χαϊδελβέργη, λέει πως "ο κάθε καρκίνος, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα ένας καρκίνος του μαστού να μην είναι ίδιος με έναν άλλον καρκίνο του μαστού."

Αυτή είναι μια από τις νεότερες κεντρικές διαπιστώσεις της έρευνας κατά του καρκίνου, η οποία έχει αλλάξει αυτού του είδους την ιατρική. Τώρα πλέον τα καρκινικά κύτταρα και η γενετική τους σύνθεση αναλύονται πολύ πιο λεπτομερώς πριν από τη θεραπεία, γεγονός που δημιουργεί μια πολύ ξεχωριστή εικόνα σε κάθε περίπτωση. Μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι, πως τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οπότε και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Τα καρκινικά κύτταρα που καταφέρνουν να επιζήσουν την θεραπευτική επίθεση που θα δεχτούν, γίνονται πιο ανθεκτικά στα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που έχουν χορηγηθεί, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι θεράποντες γιατροί σε άλλα φάρμακα - αναφέρει ο καθηγητής Michael Freissmuth, φαρμακολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης. Κι έτσι οι χημειοθεραπείες αποτελούνται πλέον από 3 ή 4 διαφορετικές δραστικές ουσίες, με δεύτερο βήμα να ακολουθούν - ανάλογα με την ανάγκη - η ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση, ή ακόμη και ανοσοποιητικές και στοχευμένες θεραπείες, εάν αυτές απαιτούνται.

Μεγάλες επιτυχίες υπάρχουν στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, όπως στην περίπτωση των ήπιων καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού ή ακόμα και του πνεύμονα που εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν - σταδιακά τουλάχιστον - κάποια φάρμακα, για να μπορέσουν να ζήσουν με τη νόσο και τις πιθανές υποτροπές της.

Και αυτή η θεραπεία, δεν είναι χωρίς παρενέργειες: Η χρόνια εξάντληση και τα καρδιακά προβλήματα είναι συχνά οι συνέπειες της χημειοθεραπείας. Συνολικά, το 53 τοις εκατό των μακροχρόνια επιζώντων θα αναφέρουν κάποια προβλήματα υγείας. Επιπλέον, το 49 τοις εκατό από αυτούς θα έχουν ψυχολογικές διαταραχές.

Ως εκ τούτου, η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει επίσης μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Πάνω απ 'όλα, πρέπει να αποφεύγονται οι χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό, οι οποίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα του δυτικού τρόπου ζωής: η διατροφή υψηλής θερμιδικής αξίας, η έλλειψη κίνησης και το συνεχές άγχος, είναι μόνο μερικά παραδείγματα που θα αναφέρω στο σημείο αυτό. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται, να προστατέψει τον εαυτό του - όσο το δυνατόν καλύτερα - από την δημιουργία καρκίνου στον οργανισμό του, θα πρέπει να φροντίζει ώστε να έχει μια πολύ καλή και μεγάλης ποικιλίας διατροφή, καλό και ξεκούραστο ύπνο και άφθονη σωματική άσκηση.

κυτταροθεραπεια

Η καινοτόμος κυτταροθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στους καρκινικούς όγκους. Η ανοσοποιητική ενεργοποίηση, πετυχαίνει με την απενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης

Στη θεραπεία του καρκίνου, οι μεγάλες ελπίδες βασίζονται πλέον και σε εξατομικευμένες προσεγγίσεις της θεραπείας που ενεργοποιούν συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των καρκινικών κυττάρων.

Σε μια μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, διερευνάται αυτή τη στιγμή και ένας νέος τύπος κυτταρικής θεραπείας που θα μπορούσε να επιτρέψει μια τέτοια στοχευμένη ανοσολογική ενεργοποίηση και - σύμφωνα με τους ερευνητές - θα μπορούσε να κάνει την αρχή για μια παραδειγματική αλλαγή στη θεραπεία ανθεκτικών καρκινικών όγκων.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, αυτή η ειδική κυτταρική θεραπεία θα μπορούσε να δρομολογήσει νέες, εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές, ειδικά για σοβαρά άρρωστους ασθενείς με καρκίνους που προηγουμένως ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, απενεργοποιείται μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται τα ανοσοκύτταρα του ίδιου του οργανισμού σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Στόχος της τρέχουσας έρευνας είναι να ελέγξει την αποτελεσματικότητα, την ανεκτικότητα και τις ανοσολογικές επιδράσεις της νέας κυτταρικής θεραπείας στους ασθενείς.

Εξατομικευμένες θεραπείες ως ελπίδα ενάντια του καρκίνου

Επειδή δεν έχω στη διάθεση μου συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, θα αναφερθώ σε ανάλογα στοιχεία από τη Γερμανία, όπου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), περισσότεροι από 480.000 άνθρωποι αναπτύσσουν κάθε χρόνο καρκίνο και ο οποίος είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου. Αν και οι επιλογές θεραπείας για ορισμένους τύπους καρκίνου έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέχρι σήμερα, πολλοί καρκίνοι εξακολουθούν να θεραπεύονται μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Ωστόσο, οι νέες εξατομικευμένες μορφές θεραπείας που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος κατά του καρκίνου προσφέρουν επίσης ελπιδοφόρες προσεγγίσεις για περιπτώσεις που ήταν προηγουμένως δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Αυτό ισχύει και για τη νέα κυτταρική θεραπεία που έχει ξεκινήσει ήδη να δοκιμάζεται σε ασθενείς στη Βιέννη.

Πώς λειτουργεί η κυτταροθεραπεία;

Για την κυτταρική θεραπεία, τα ανοσοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) λαμβάνονται από τον ασθενή, συνήθως μέσω των φλεβών του βραχίονα. Στο εργαστήριο, απενεργοποιείται στη συνέχεια η πρωτεΐνη Cbl-b από τα κύτταρα που αφαιρούνται.

"Αυτή η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για την καταστολή της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα καρκινικά κύτταρα", αναφέρει η καθηγήτρια Nina Worel από την Πανεπιστημιακή Κλινική Αιματολογικής-Ορολογικής Ομάδας και Ιατρικής Μετάγγισης, και ερευνητής της τρέχουσας μελέτης. Η πρωτεΐνη αυτή, μειώνει τη δραστηριότητα των περισσότερων ανοσοκυττάρων και προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει, πως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος λειτουργούν πιο δυναμικά ενάντια στα καρκινικά κύτταρα όταν η πρωτεΐνη Cbl-b είναι απενεργοποιημένη.

Η νέα αρχή στη θεραπεία του καρκίνου, η οποία υπόσχεται πολλά...

"Η χρήση της κυτταροθεραπείας, η οποία θα επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτεθεί απευθείας στον καρκινικό όγκο, είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση. Ειδικά για ασθενείς με ανθεκτικούς όγκους και σε προχωρημένο στάδιο, χρειάζονται επειγόντως νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας", αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Nina Worel.

Δυνατότητα της θεραπείας ακόμη και στα εξωτερικά γιατρεία

Η νέα καινοτόμος διαδικασία φαρμακευτικής παρασκευής και ογκολογικής θεραπείας επιτρέπει τη θεραπεία των ασθενών στα εξωτερικά γιατρεία, εντός μιας ημέρας από την απομάκρυνση των κυττάρων έως την επανέγχυση τους στον οργανισμό του ασθενή. Με την κυτταρική θεραπεία, τροποποιούνται τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, και μάλιστα χωρίς να είναι μονίμως γενετικά τροποποιημένα, αναφέρει το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε δελτίο τύπου που εξέδωσε γύρω από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Μετά την επανέγχυση τους στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι σε θέση να καταπολεμήσει πιο δυναμικά τους καρκινικούς όγκους.

"Αυτή η νέα κυτταροθεραπεία, θα μπορούσε να ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα τις μέχρι τώρα διαθέσιμες κυτταρικές θεραπείες, λόγω της ταχείας εφαρμογής της, και της κεντρικής ανοσοποιητικής ενεργοποίησης που προσφέρει. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτή την έρευνα για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο εδώ στη Βιέννη, και να αποκτήσουμε νέες και πολύτιμες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα" τονίζει επίσης η καθηγήτρια. Και στην κλινική μελέτη, θα εξεταστούν οι ανοσολογικές επιδράσεις της θεραπείας αυτής με το υποψήφιο φαρμακευτικό προϊόν APN401 (της εταιρείας APEIRON Biologics AG), καθώς και η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η ανεκτικότητα του σκευάσματος αυτού!

στοχευμενη ανοσοθεραπεια

Σεπτέμβριος 2021 - Πανεπιστημιακή κλινική Κολωνίας: Νέα ανακάλυψη για την καταπολέμηση του καρκίνου

Μια νέα συναρπαστική ανακάλυψη έρχεται και από ερευνητές της Πανεπιστημιακής κλινικής της Κολωνίας: Σε μια τρέχουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, η ερευνητική ογκολογική ομάδα απέκτησε νέες γνώσεις για τη μελλοντική θεραπεία του καρκίνου.

Ενώ οι καρκινοπαθείς θεραπεύονταν κυρίως με συμβατική χημειοθεραπεία, τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη υπάρξει ευρήματα και μελέτες για το πώς η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να γίνει ακόμη πιο στοχευμένη με άλλα φάρμακα.

"Οι καρκινικοί όγκοι πολλών ασθενών αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στο εξατομικευμένο φάρμακο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, έτσι ώστε μετά τη θεραπεία να αρχίσουν να μεγαλώνουν ξανά. Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για αυτή την αντίδραση, είναι επί του παρόντος ένα κεντρικό ερώτημα που έχει να κάνει με την έρευνα", ανέφεραν οι ερευνητές της Κολωνίας στην ανακοίνωσή τους για τη μελέτη.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να μεταβούν σε κατάσταση αδράνειας κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Ποιος είναι όμως ένας από τους λόγους, που ο καρκίνος επιστρέφει και πάλι εντελώς ξαφνικά; Σύμφωνα με τους ερευνητές της Κολωνίας, ορισμένα καρκινικά κύτταρα δεν σκοτώνονται εντελώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά μάλλον πέφτουν σε μια λεγόμενη "αδρανή κατάσταση".

"Καταφέραμε να αποδείξουμε πως κάποια καρκινικά κύτταρα - ως αντίδραση απάνω στη στοχευμένη θεραπεία - αντί να πεθάνουν, μεταβαίνουν σε μια κατάσταση αδράνειας. Υποθέτουμε ότι μερικά από τα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν από τη θεραπεία σε αυτήν την κατάσταση και μπορεί αργότερα να οδηγήσουν σε υποτροπή του ασθενούς", εξηγεί ο καθηγητής Johannes Brägelmann, διευθυντής της μελέτης αυτής.

Η απάντηση των ερευνητών σε αυτό το φαινόμενο: στοχευμένη χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή για τη θεραπεία του καρκίνου

Σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, αυτά τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα αυτή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντελώς νέες μεθόδους θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αυτών, ενεργοποιείται και για τα "αδρανή καρκινικά κύτταρα", και έτσι καταλήγουν να είναι επίσης και αυτά ορατά στο ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος. Στο μέλλον, οι θεράποντες γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία και να εφαρμόζουν μια νέα στοχευμένη θεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή και την χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του σώματος για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές της Κολωνίας ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία του καρκίνου

"Συνοπτικά, έχουμε παρατηρήσει πως αντί να πεθαίνουν τα καρκινικά κύτταρα, μπορούν να μεταβούν σε μια ανενεργή κατάσταση ως απάντηση στις στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο, η οποία τους επιτρέπει να επιβιώσουν από τη θεραπεία αυτή, αλλά και να δημιουργήσουν αργότερα μια νέα επίθεση στον οργανισμό αυτόν. Μέσω της μοριακής ανάλυσης αυτής της κατάστασης, έχουμε αναπτύξει μια νέα θεραπευτική διαδικασία, στην οποία συνδυάζουμε στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο με μια κατάλληλη ανοσοθεραπεία και έτσι βελτιώνουμε τη θεραπευτική ανταπόκριση του οργανισμού" λέει ο καθηγητής Dr. Sos, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Σε ποιόν βαθμό όμως, θα βελτιώσει την επιβίωση των μεμονωμένων ασθενών αυτή η νέα συνδυαστική θεραπεία, θα πρέπει να διευκρινιστεί σε μελλοντικές έρευνες που θα ξεκινήσουν ως συνέχεια αυτής της συγκεκριμένης έρευνας από την Κολωνία.

  • Η εταιρεία BionTech δημιουργεί ελπίδες στη θεραπεία του καρκίνου με την τεχνολογία mRNA. Και οι ελπίδες αυτές, δεν έχουν να κάνουν με χημειοθεραπεία, ούτε με ακτινοβολία, όπως και ούτε με χειρουργική επέμβαση. Έχουν να κάνουν με μια απλή ένεση!

  • Με τη βοήθεια της ανοσοθεραπείας και της λεγόμενης στοχευμένης θεραπείας, οι θεραπευτικές επιλογές γίνονται όλο και πιο εξατομικευμένες και η εστίαση μετατοπίζεται στη σωστή διάγνωση.

  • Ωστόσο, η αποθεραπεία παραμένει σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη και η χημειοθεραπεία συχνά δεν ολοκληρώνεται χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον οργανισμό και την ψυχολογία των ασθενών. Γι΄ αυτό, πολύ μεγάλη σημασία έχει επίσης η πρόληψη.

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, θα αναφερθώ για λίγο και πάλι στην 1η θεραπεία - αυτή της εταιρείας BionTech η οποία είναι πλέον γνωστή και από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η εταιρεία αυτή είχε ξεκινήσει τις έρευνες για τη θεραπεία του καρκίνου μέσω mRNA. Μετά όμως ήρθε ο κορωνοϊός, και επειδή οι έρευνες βρίσκονταν ήδη σε τόσο προχωρημένο στάδιο, άλλαξαν απλά τον "εχθρό" του εμβολίου: από τα καρκινικά κύτταρα στα κύτταρα του κορωνοϊού. Και αυτό το πέτυχαν, αλλάζοντας κάποια κεφάλαια στις "οδηγίες χρήσης", για τον τρόπο που θα δρα το mRNA στον οργανισμό. Κι έτσι πέτυχαν - μέσα σε μόλις μερικούς μήνες - ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια, με επιτυχία που πλησιάζει το 95 τοις εκατό. Θέλω να ελπίζω, πως και σε αυτή την περίπτωση θα καταφέρουν να αλλάξουν μέσα σε λίγους μόλις μήνες κάποια κεφάλαια στις νέες οδηγίες χρήσης - αυτή τη φορά για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Και θέλω να ελπίζω, πως και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε τα ίδια υψηλά ποσοστά επιτυχίας, επειδή μας έχουν δείξει - μέσω του κορωνοϊού - πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό!


Σημαντική σημείωση:

Αυτό το άρθρο είναι μόνο για γενική καθοδήγηση και δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια επίσκεψη στο γιατρό σας.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top