Μπαχαρικά για την απώλεια βάρους;

Ναι, και αυτά τα 9 μάλιστα, θα τα λατρέψετε!


  • Τελευταία ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2021

Μπαχαρικά για απώλεια βάρους; Ναι, και αυτά τα 9 μάλιστα, θα τα λατρέψετε

Spice it up! Επειδή με τα σωστά μπαχαρικά, δεν θα γίνει μόνο το κάθε πιάτο σας πιο νόστιμο, υπάρχουν και κάποια μπαχαρικά - όπως αυτά τα 9 για τα οποία θα σας μιλήσω αναλυτικά πιο κάτω - τα οποία θα σας βοηθήσουν μάλιστα να χάσετε και βάρος.

Έχετε κι εσείς το ένα ή το άλλο περιττά κιλά, τα οποία θα πρέπει να εξαφανιστούν από τους γλουτούς ή την κοιλιά σας; Ω ναι, το γνωρίζω πολύ καλά αυτό το πρόβλημα. Κι όμως, το κλειδί για την επιτυχία της απώλειας βάρους δεν είναι να αφήνεις τον εαυτό σου να πεινάει και να κάνεις αποχή από το φαγητό. Επειδή αυτή η λύση, όχι μόνο αποτυγχάνει αλλά επίσης δεν είναι και καθόλου ευχάριστη! Το μυστικό για να πετύχετε τον σκοπό σας, είναι - μικρό και λεπτό στην υφή του - και βρίσκεται κρυμμένο στο ντουλαπάκι με τα μπαχαρικά σας.

Τα αποξηραμένα φυτικά μέρη διαφόρων ριζών, βοτάνων, ανθών ή φύλλων αρωματίζουν κάθε γεύμα μας με τις ξεχωριστές τους νότες. Είτε πρόκειται για λαχανικά, κρέας, ρύζι ή ζυμαρικά, κάθε συνταγή - όσο απλή κι αν είναι - μπορεί να μετατραπεί σε κάτι γευστικά πολύ ιδιαίτερο με τα κατάλληλα μπαχαρικά. Ωστόσο, αυτά τα φυσικά υλικά, δεν είναι απλώς ένας παράγοντας που προσφέρει επιπλέον γεύση στο φαγητό μας. Είναι γεμάτα με καλά και ωφέλιμα συστατικά και τα συγκεκριμένα στα οποία θα αναφερθώ, έχουν ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες. Και το καλύτερο από όλα: αυτή η ολόκληρη σειρά μπαχαρικών που θα σας παρουσιάσω, διεγείρει το μεταβολισμό μας και ενεργοποιεί την καύση του λίπους στο σώμα μας.

Αυτά τα μπαχαρικά θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Και υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που τα μπαχαρικά μπορούν να κάνουν εξαιρετικά: Τα αρώματα τους δεν διεγείρουν μόνο τα γευστικά μας νεύρα, αλλά περιορίζουν και την όρεξή μας. Χωρίς να καταναλώνουμε επιπλέον θερμίδες, ικανοποιούν την ανάγκη μας για περισσότερο φαγητό, ώστε να αποφύγουμε αυτή την επιπλέον μερίδα φαγητού, η οποία ούτως ή άλλως θα ήταν περιττή. Επιπλέον, κάποια από αυτά βοηθούν στη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα μας και εξουδετερώνουν με ένα ευχάριστο νοκ-άουτ την επιθυμία μας για επιπλέον φαγητό.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο ράφι των μπαχαρικών. Αυτά τα συγκεκριμένα μπαχαρικά θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος:

κουρκουμας

1. Κουρκουμάς - ο πιο δημοφιλής Fatburner

Το χρυσό γάλα είναι πλέον στις μέρες μας το πιο hype drink σε κάθε μοντέρνο μπιστρό. Και είναι μάλιστα και ένα από τα πιο υγιεινά. Ο κουρκουμάς όχι μόνο του δίνει το όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα του, αλλά το καθιστά επίσης και ένα Powerdrink για την υγεία μας.

Η ιατρική της Άπω Ανατολής στηρίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες της ρίζας αυτής εδώ και πολλούς αιώνες. Ο κουρκουμάς βοηθάει στην πέψη, διατηρεί το γαστρεντερικό σύστημα σε άψογη κατάσταση, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και διεγείρει την λειτουργία της απομάκρυνσης των τοξινών από το σώμα. Αυτό και μόνο θα ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να ενταχθεί ο κουρκουμάς στη διατροφή μας. Όμως το καλύτερο, ακόμη δεν σας το ανέφερα: Το εξωτικό αυτό μπαχαρικό είναι ο κατεξοχήν λιποδιαλυτής, και λέγεται πως αναστέλλει ακόμη και τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων! Επίσης, ενισχύει τον μεταβολισμό μας και έχει αποτοξινωτική δράση.

Στα ασιατικά καταστήματα τροφίμων ή στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων μπορείτε να βρείτε αυτό το θαυμαστό μπαχαρικό και στην αρχική του μορφή, της ρίζας. Εναλλακτικά - αν δεν το βρείτε - μπορείτε να προσθέσετε στο ράφι των μπαχαρικών σας και την αλεσμένη του μορφή. Με την αλεσμένη του μορφή, όχι μόνο ετοιμάζετε εύκολα το πρωινό σας golden-milk, αλλά και βελτιώνετε γευστικά τα ινδικά και ασιατικά φαγητά που ετοιμάζετε ή καρυκεύετε το ρύζι και τα λαχανικά σας, κάνοντας τα ακόμη πιο υγιεινά.

κανελα

2. Κανέλα - διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Η μυρωδιά της κανέλας θυμίζει πάντα Χριστούγεννα. Μπορείτε όμως να έχετε αυτό το άρωμα στη μύτη σας και όλο τον χρόνο. Η κανέλα προέρχεται από τον αποξηραμένο φλοιό του ομώνυμου δέντρου της κανέλας.

Το μπαχαρικό αυτό είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση. Έχει μια πολύ ιδιαίτερη σημασία για το επίπεδο σακχάρου στο αίμα: Η τακτική κατανάλωση της κανέλας, βελτιώνει την επίδραση της ινσουλίνης του οργανισμού και κάνει τις επιθυμίες μας για περιττό φαγητό πολύ πιο ήπιες, οι οποίες δημιουργούνται από τα συνεχή σκαμπανεβάσματα του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Αν όμως αυτά παραμείνουν σταθερά, γλιτώνουμε τον ξαφνικό πόθο για οτιδήποτε γλυκό - άρα και πολλές θερμίδες. Αυτό καθιστά την κανέλα έναν πραγματικό Fatkiller που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τις κρέμες, το μούσλι, τα smoothies ή τον καφέ σας. Η κανέλα δίνει επίσης στα χορταστικά πιάτα μια πολύ ιδιαίτερη γευστική πινελιά. Γιατί να μην αρωματίσετε τις γλυκοπατάτες ή την κολοκυθόσουπα σας με μια πρέζα κανέλα;

μαυρο πιπερι

3. Μαύρο πιπέρι - το πικάντικο all-round ταλέντο

Απαραίτητο σε κάθε ράφι μπαχαρικών, και είναι σίγουρο πως θα έχει και την πιο βασική θέση. Και αυτό είναι καλό, επειδή το μαύρο πιπέρι δίνει σε κάθε πιάτο τη γεύση που χρειάζεται και είναι ένα πραγματικό all-round ταλέντο, επειδή ταιριάζει πραγματικά με τα πάντα.

Η ελαφριά πικάντικη γεύση του είναι αρκετή για να αναθερμάνει τον μεταβολισμό μας. Με τη βοήθεια των αποθεμάτων ενέργειας, το σώμα παράγει θερμότητα - και στην καλύτερη περίπτωση - σε βάρος των αποθεμάτων λίπους που έχουμε στην κοιλιά ή τους γοφούς μας. Επιπλέον, το πιπέρι δυσκολεύει επίσης και τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων. Κι αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος, για να βάλουμε λίγο πιπέρι παραπάνω στο φαγητό μας.

Όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα το φρέσκο πιπέρι σε κόκκους, το οποίο αλέθουμε εκείνη την στιγμή που το χρειαζόμαστε, που σημαίνει: μακριά τα χέρια μας από το ήδη αλεσμένο σε συσκευασία. Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν στην απομάκρυνση του λίπους έχουν μικρή διάρκεια ζωής και βρίσκονται στο ήδη αλεσμένο πιπέρι σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Και θα ήταν κρίμα, να τα χάνουμε, λόγω της μορφής του πιπεριού που χρησιμοποιούμε.

κυμινο

4. Κύμινο - ενάντια στις ενοχλητικές εναποθέσεις λίπους

Η μυρωδιά του κύμινου, που ονομάζεται και "κύμινο το ήμερο", μας θυμίζει τις όμορφες 1001 νύχτες. Ωστόσο, το μπαχαρικό αυτό μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να μας κάνει να ονειρευόμαστε όμορφες στιγμές.

Το κύμινο έχει πραγματικές δυνατότητες καύσης λίπους. Οι φυτικές ουσίες που περιέχονται, οι λεγόμενες φυτοστερόλες, λιώνουν τις εναποθέσεις λίπους και είναι επίσης υπεύθυνες και για τη βελτίωση του ποσοστού των λιπιδίων του αίματος, όπως και της κακής LDL χοληστερόλης. Ακόμη και ο μεταβολισμός διεγείρεται ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση των θερμίδων. Το κύμινο ηρεμεί επίσης το στομάχι και τα εντερικό σύστημα, γι 'αυτό κάνει και πολλά πιάτα πιο εύπεπτα, έχοντας επίσης και αντιβακτηριδιακή δράση.

Το μπαχαρικό αυτό είναι κυρίως γνωστό στη βορειοαφρικανική και αραβική κουζίνα. Όμως κι εμείς το γνωρίζουμε από το φαλάφελ ή το χούμους. Επίσης, είναι μέρος πολλών μιγμάτων μπαχαρικών όπως το Garam Masala ή το κάρυ. Με λίγο κύμινο στα δάχτυλά σας, μπορείτε να δώσετε στα πιάτα σας έναν ελαφρώς ανατολίτικο χαρακτήρα σε ελάχιστο χρόνο. Ταιριάζει με το στιφάδο, τη σούπα ή το κουσκούς. Μπορείτε επίσης να αλατοπιπερώσετε τα λαχανικά ή το κρέας σας με αυτό.

Ωστόσο, μην μπερδεύετε το κύμινο με το αγριοκύμινο. Γιατί πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικά μπαχαρικά που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους, ακόμη και ως προς τη γεύση.

γαριφαλο

5. Γαρίφαλο - για μικρότερη περιφέρεια κοιλιάς

Μια λεπτή και όμορφη σωματική φιγούρα, μπορείτε να αποκτήσετε λίγο πιο γρήγορα με τη βοήθεια του γαρίφαλου. Τα ενεργά συστατικά στα αποξηραμένα αυτά άνθη, υποστηρίζουν την αφαίρεση της κατακράτησης υγρών στο σώμα, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορείτε να αποφύγετε.

Επειδή η συσσώρευση των υγρών γίνεται αισθητή μακροπρόθεσμα κυρίως στην περιφέρεια της κοιλιάς, των γοφών και των γλουτών. Ειδικά σε εκείνα τα σημεία του σώματος, όπου κάθε γυναίκα έχει έναν λόγο για να γκρινιάζει, μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το επιπλέον βάρος.

Το γαρίφαλο έχει επίσης πραγματικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το συστατικό ευγενόλη έχει αντιφλεγμονώδη και μικροβιοκτόνο δράση. Επιπλέον, το μπαχαρικό αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το ως ένα από τα καλύτερα φάρμακα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Το χρησιμοποιούμε σε πικάντικα στιφάδα, σούπες ή σάλτσες, αλλά και σε επιδόρπια ή ζεστά ροφήματα.

τσιλι

6. Τσίλι - ενισχύει τον μεταβολισμό

Hot, Hotter, ...Chili - σας λέει κάτι; Μόλις αρχίσει να καίει στο στόμα, ο ένας ή ο άλλος από εμάς, αρχίζουμε να στάζουμε σταγόνες ιδρώτα στο μέτωπό μας.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε, ώστε να μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τη γεύση του φαγητού σας. Όμως, εάν το παρατηρήσουμε από τη πραγματική του πλευρά, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Επειδή το τσίλι αναθερμαίνει τόσο πολύ το μεταβολισμό και τον κάνει να λειτουργεί σε πλήρη απόδοση. Έτσι αυξάνεται και η ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού, με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Κι αυτή την "αναθέρμανση" θα την νιώσετε κυριολεκτικά, όταν μετά από ένα πικάντικο γεύμα αρχίζει να απλώνεται μια ευχάριστη ζεστασιά σε ολόκληρο το σώμα σας.

Παρεμπιπτόντως: σε αλεσμένη μορφή, το τσίλι είναι γνωστό και ως πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο. Και η επιτυχία της απώλειας βάρους, αυξάνεται και με τα δύο. Κι έτσι, αξίζει να κάνουμε το φαγητό μας λίγο πιο Hot έως ...Chili!

κοριανδρος

7. Κορίανδρος- το μπαχαρικό κατά του φουσκώματος

Μερικοί τον λατρεύουν, για άλλους είναι κάτι που δεν τρώγεται. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το μπαχαρικό που προέρχεται από το πράσινο φυτό του κορίανδρου, οι απόψεις διίστανται. Εκτός όμως από τα φύλλα του, ακόμη και οι σπόροι του ωφέλιμου αυτού φυτού είναι επίσης βρώσιμοι.

Και αυτά, μπορείτε να τα έχετε στο ράφι των μπαχαρικών σας, τόσο σε μορφή ολόκληρων σπόρων, όσο και στην αλεσμένη τους μορφή. Εάν νιώθετε πως η κοιλιά σας φουσκώνει συχνά μετά το φαγητό και σας δημιουργεί ενοχλήσεις, θα πρέπει σίγουρα να το χρησιμοποιήσετε στη διατροφή σας. Ο κορίανδρος είναι μια πραγματικά καλή συμβουλή για να αποφύγετε το πρήξιμο της κοιλιάς και για να φέρετε το πεπτικό σας σύστημα και πάλι σε τάξη.

Στην αγιουρβεδική ιατρική, παίρνουν μάλιστα όρκο επάνω στα αποτελέσματα αυτού του θαυματουργού βοτάνου εδώ και πολλούς αιώνες. Δεν απαλύνει μόνο από τα γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά βοηθά επίσης το σώμα να αποτοξινωθεί, απομακρύνοντας από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα.

Η γεύση των σπόρων είναι ελαφρώς πικρή-πικάντικη, και αφήνει μια ελαφρώς γλυκιά νότα στην επίγευση. Όποιος το προτιμάει ακόμη λίγο πιο έντονο, μπορεί να καβουρδίσει για λίγο τους σπόρους του κορίανδρου σε ένα τηγάνι χωρίς λίπος, πριν τους χρησιμοποιήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρους τους σπόρους του κορίανδρου σε φαγητά με κάρυ ή να χρησιμοποιήσετε το αλεσμένο μπαχαρικό για να νοστιμίσετε τα λαχανικά, το ραγού, τις σούπες, τις σάλτσες, ή τις σαλάτες και τα επιδόρπια σας.

καρδαμο

8. Κάρδαμο - το φυσικό κατασταλτικό της όρεξης

Για τους περισσότερους ανθρώπους που το γνωρίζουν, το κάρδαμο είναι το μπαχαρικό για τα κουλουράκια ή τα μπισκότα. Και φυσικά δεν πρέπει να λείπουν αυτοί οι αρωματικοί σπόροι από αυτά, επειδή χαρίζουν στα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μας αυτή την πολύ ιδιαίτερη γεύση τους.

Όμως τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ σύντομη χρονική περίοδος και το κάρδαμο πολύ υγιεινό για να χρησιμοποιούμε μόνο για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τα αιθέρια έλαια του, καταστέλλουν την όρεξη, ώστε να γίνεται η εξοικονόμηση κάποιων όχι και τόσο αναγκαίων θερμίδων. Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό από την κουζίνα της Αγιουρβέδα, διεγείρει επίσης τον μεταβολισμό και βοηθάει στην καταπολέμηση δυσάρεστων γαστρεντερικών ενοχλήσεων, όπως είναι το φούσκωμα ή οι γαστρεντερικοί σπασμοί.

Σε ανατολίτικα ραγού, τατζίν, σε κουσκούς ή σάλτσες, το κάρδαμο φροντίζει για αυτή την πολύ χαρακτηριστική γεύση. Και χάρη στην αφροδισιακή του ιδιότητα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να απολαύσετε ακόμη πιο όμορφες στιγμές με το αγαπημένο σας άτομο. Μετά από τη γευστική απόλαυση του κάρδαμου, δεν αργεί να έρθει και η επιθυμία για το ερωτικό σας "επιδόρπιο".

ριγανη

9. Ρίγανη - βελτιώνει τη χώνευση

Η ρίγανη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κλασικό μεσογειακό μπαχαρικό. Το βότανο αυτό, περιέχει πολλά - και καλά - αιθέρια έλαια. Ένα από αυτά είναι η θυμόλη, στην οποία η ρίγανη οφείλει τις υπέροχες χωνευτικές της ιδιότητες.

Με τον πιο καλό και φυσικό τρόπο που υπάρχει σήμερα, βελτιώνει τη λειτουργία της χολής και του ήπατος. Κατά τη διαδικασία αυτή, παράγονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι χωνευτικοί χυμοί και τα ένζυμα, τα οποία βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα να αφομοιώσει και να διασπάσει πολύ πιο εύκολα το τελευταίο μας γεύμα.

Η καλή χώνεψη, είναι επίσης πολύ σημαντική για την απώλεια βάρους. Και όσον αφορά την υγεία, η ρίγανη είναι ένα πραγματικό υπερόπλο για όλες τις χρήσεις. Επειδή, δεν διατηρεί μόνο την εντερική μας χλωρίδα σε φόρμα, αλλά έχει επίσης αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι η καλύτερη συμβουλή για όσους παλεύουν με τον βήχα ή τον πονόλαιμο.

Η ρίγανη βοηθάει στη δημιουργία ενός γευστικά τέλειου πιάτου - πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά - σχεδόν σε κάθε μεσογειακό φαγητό. Η σάλτσα ντομάτας πετυχαίνει πάντα με τη χρήση της ρίγανης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα φύλλα της και ως τσάι ή - αν δεν διστάζετε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο - να τα αναμίξετε και σε πράσινα smoothies.

Κάντε ένα Push στην απώλεια βάρους, με αυτά τα μπαχαρικά

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν μπορείτε να το πετύχετε αποφεύγοντας τον έναν ή τον άλλο γύρο άθλησης και μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, τα μπαχαρικά είναι το μικρό και νόστιμο κερασάκι επάνω στην τούρτα, που σας βοηθάει και ενισχύει την επιτυχία σας παράλληλα στην απώλεια βάρους. Όπως λέει και το παρακάτω σύνθημα: "μικρή η προσπάθεια, όμως μεγάλο το αποτέλεσμα". Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μαγειρέψετε κάτι, ρίξτε πρώτα μια ματιά στο ράφι με τα μπαχαρικά σας!


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top