Ένας ειδικός εξηγεί,

γιατί είναι το καφέ λίπος τόσο καλό για την υγεία μας;


  • Τελευταία ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ένας ειδικός εξηγεί, γιατί είναι το καφέ λίπος τόσο καλό για την υγεία μας;

Στο σημερινό μου άρθρο, θα αναφερθώ στο λίπος που έχουμε όλοι στο κορμί μας. Όμως, δεν θα αναφερθώ στο λίπος που θέλουμε όλοι μας να χάσουμε - και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα αναφερθώ σε ένα άλλο λίπος, το οποίο μας κάνει καλό, άσχετα αν οι περισσότεροι από εμάς δεν γνώριζαν - μέχρι αυτή την στιγμή - την ύπαρξη του. Πάμε να δούμε λοιπόν...

Το καφέ λίπος είναι καλό για τον οργανισμό μας - γιατί, θα το μάθουμε σε αυτό το άρθρο

Σε κάποιους ανθρώπους, στον κοιλιακό τους χώρο πετάγονται τα ρολλάκια του λίπους, ενώ σε κάποιους άλλους εμφανίζονται οι γυμνασμένοι μύες με τη μορφή των Sixpacks.
Κυρίως, αυτός που μας απασχολεί αρνητικά στο σημείο αυτό του κορμιού μας, είναι ο λεγόμενος λευκός λιπώδης ιστός, ο οποίος έχει το καθήκον να αποθηκεύει την περιττή ενέργεια που λαμβάνουμε με την διατροφή μας σε αυτό - ή και άλλα σημεία του σώματός μας - με τη μορφή του λίπους, και να την απελευθερώνει πάλι στον οργανισμό μέσω της καύσης του λίπους αυτού, όταν υπάρχει έλλειψη τροφής.

Η μεγάλη διαφορά: το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια, το καφέ λίπος την καταναλώνει

Το σώμα μας χρησιμοποιεί από τότε που υπάρχουμε στον πλανήτη αυτόν, το λευκό λίπος ως αποθήκη ενέργειας για άσχημες περιόδους με έλλειψη τροφής. Βέβαια, για τα δύσκολα εκείνα χρόνια των πρώτων ανθρώπων, αυτό ήταν στην πραγματικότητα μια πολύ χρήσιμη λειτουργία του οργανισμού: αν δεν υπήρχε τίποτε για φαγητό αρκετές ημέρες, ο οργανισμός χρησιμοποιούσε το αποθηκευμένο λίπος, από όπου αντλούσε την ενέργεια που χρειαζόταν για να επιζήσει. Ωστόσο σήμερα, οι καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικές, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν δυσκολίες λόγω του υπερβολικού βάρους. Κι αυτό, επειδή τα τρόφιμα στην εποχή μας είναι πάντα διαθέσιμα, με αποτέλεσμα να αποθηκεύουμε συνεχώς λίπος, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιούμε ποτέ.
Ευτυχώς όμως, έχουμε και έναν βοηθό που δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη του, ενός άλλου τύπου λιπώδους ιστού στο σώμα μας, ο οποίος εκτελεί μια διαφορετική λειτουργία. Πρόκειται για το καφέ λίπος ή αλλιώς, τον καφέ λιπώδη ιστό. Κι αυτός έχει μια πολύ ιδιαίτερη ιδιότητα: να καταναλώνει ενέργεια και να την αποδίδει με τη μορφή θερμότητας στον οργανισμό μας!

Το καφέ λίπος προσφέρει ένα μεγάλο μπόνους στην υγεία μας

Τι σημαίνουν για την υγεία μας αυτοί οι δύο διαφορετικοί τύποι λίπους; Ένα αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα - και εδώ αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στο λευκό λίπος - είναι επιβλαβές για τον οργανισμό μας. Επειδή καταστρέφει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, και αυξάνει πολλαπλά τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού ή μιας καρδιακής προσβολής.
Από την άλλη πλευρά, το καφέ λίπος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την υγεία μας - τουλάχιστον εν όψει του σημερινού τρόπου ζωής μας: έχει μια πολύ υψηλή μιτοχονδριακή πυκνότητα! Και τα μιτοχόνδρια είναι γνωστά και ως σταθμοί ισχύος των κυττάρων, επειδή μετατρέπουν την γλυκόζη και το λίπος σε θερμότητα του σώματος, που είναι μια διαδικασία κατά την οποία "καίγονται" οι θερμίδες.

Η ύπαρξη καφέ λίπους στους ενήλικες, ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία

Πάνω από όλα τα μωρά, έχουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό καφέ λιπώδους ιστού, ο οποίος ανέρχεται περίπου στο 2 με 5 τοις εκατό του συνολικού τους βάρους. Και ο λόγος που έχουν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό είναι, επειδή στην αρχή της ζωής τους δεν μπορούν να ρυθμίσουν με απόλυτη επιτυχία τη θερμοκρασία τους σώματός τους. Κι επειδή δεν μπορούν να τρέμουν ή να κινούνται όταν παγώνουν - όπως το κάνουν οι μεγάλοι - τους βοηθάει η μεγάλη ποσότητα του καφέ λίπους ώστε να κρατούν την θερμοκρασία τους στα σωστά όρια της.
Κατά τη διάρκεια της ζωής, το ποσοστό του λευκού λιπώδη ιστού αρχίζει να αυξάνεται, σε αντίθεση με τον καφέ λιπώδη ιστό - το ποσοστό του οποίου αρχίζει να μειώνεται. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μάλιστα οι επιστήμονες υπέθεταν, πως οι ενήλικες δεν διαθέτουν καθόλου καφέ λίπος στο σώμα τους. Μόλις το 2009 ανακάλυψαν εντελώς τυχαία κάποιοι Αμερικανοί ερευνητές, ότι ακόμη και οι ενήλικες εξακολουθούν να έχουν καφέ λίπος στο σώμα τους, όταν κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας σε ασθενή - και ενώ έψαχναν να βρουν καρκινικά κύτταρα - ανακάλυψαν την ύπαρξη του καφέ λιπώδη ιστού στον ασθενή εκείνον.

Οι ενήλικες έχουν περίπου 50 έως 100 γραμμάρια καφέ λίπους στο σώμα τους

Ωστόσο, μεγάλη ποσότητα καφέ λίπους στους ενήλικες, δεν υπάρχει. Έχουν μόνο μια αναλογία μεταξύ 50 και 100 γραμμαρίων, το οποίο κατανέμεται κυρίως κάτω από την κλείδα, στο λαιμό και τον σβέρκο, και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Και γενικά, τα καφέ λιποκύτταρα βρίσκονται κυρίως σε αδύνατα άτομα και σπάνια ή καθόλου σε υπέρβαρα.
Σε αντίθεση, το λευκό λίπος υπάρχει παντού στο σώμα μας, και είναι υπεύθυνο για τα αντιαισθητικά "μαξιλαράκια" που μας χαρίζει. Από την άλλη, μπορεί να ενεργοποιήσει κανείς από μόνος του το καφέ λίπος, ώστε να αρχίσει αυτό να καταναλώνει θερμίδες - βέβαια με την προϋπόθεση πως αυτό το λίπος θα είναι και διαθέσιμο στο σώμα. Και αυτός είναι ο λόγος που συνιστάται στους ανθρώπους, να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποφεύγουν το υπερβολικό βάρος.

Το κρύο βοηθά στην ενεργοποίηση του καφέ λίπους

Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη φυσική μετατροπή λευκού λίπος και καφέ. Και εάν υπάρχουν αρκετά καφέ λιποκύτταρα στο σώμα, μπορούν αυτά να ενεργοποιηθούν με διάφορους τρόπους - όπως το κρύο περιβάλλον ή το κρύο ντους - προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θέρμανση του ίδιου του σώματος, κατά την οποία θα καταναλώνει ενέργεια.
Αυτή τη λειτουργία ανακάλυψαν και ερευνητές στο Αμβούργο, όταν με ένα πείραμα που έκαναν σε πειραματόζωα, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το καφέ λίπος: Έθρεφαν δύο ομάδες ποντικών ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η μία ομάδα διανυκτέρευε σε ψυχρό θάλαμο, ενώ η άλλη σε θάλαμο με κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας. Τα ποντίκια του ψυχρού θαλάμου παρέμεναν αδύνατα, ενώ αυτά του ζεστού θαλάμου έπαιρναν συνεχώς βάρος.
Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε φυσικά να ισχυριστεί, πως τα ποντίκια του ψυχρού θαλάμου απλώς χρησιμοποιούσαν περισσότερες θερμίδες για να κρατήσουν τη θερμοκρασία τους στο κρύο, όμως οι ερευνητές εξέτασαν τα ποντίκια αναλυτικά. Και έτσι αποδείχθηκε, πως τα αδύνατα ποντίκια είχαν αναπτύξει στο διάστημα αυτό μεγαλύτερη αναλογία καφέ λιπώδους ιστού, η οποία κατανάλωνε ενέργεια αντί να την αποθηκεύει στον λευκό λιπώδη ιστό.

Είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια το πραγματικό ποσοστό του καφέ λίπους σε ένα σώμα

Παρεμπιπτόντως, αν θέλει κανείς να βρει το πραγματικό ποσοστό του καφέ λίπους στο σώμα του, είναι κάτι σχεδόν αδύνατο στην καθημερινή μας ζωή. Η αναλογία του καφέ λίπους στο σώμα μπορεί να μετρηθεί με τη λεγόμενη τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Αυτή είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990 για τον προσδιορισμό διαφόρων ασθενειών όπως είναι και οι καρκινικοί όγκοι.
Αντίστοιχα, είναι πολύ χρονοβόρος ο προσδιορισμός της αναλογίας του καφέ λίπους στο σώμα. Επομένως, θα είναι προτιμότερο να εγκαταλείψει κανείς τις σκέψεις του για μια τέτοια ανάλυση της κατάστασης και να ξεκινήσει με την σωματική άσκηση, η οποία αποδεδειγμένα μετατρέπει τα λευκά σε καφέ λιποκύτταρα!


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top